Έντυπη Έκδοση

Κόντρες υπουργών για το ντιλ με το Κατάρ

Η επιστολή Σπ. Κουβέλη, η αντίδραση Χ. Παμπούκη και οι πιέσεις προς την Τίνα Μπιρμπίλη

Εντονη πολιτική αναστάτωση έχει προκαλέσει στην κυβέρνηση η περίφημη επένδυση του Αστακού. Τον ασκό του Αιόλου άνοιξε την περασμένη εβδομάδα ο υφυπουργός Εξωτερικών Σπ. Κουβέλης.

Η επιστολή που έστειλε σε αξιωματούχους του Κατάρ, ενημερώνοντάς τους ότι η ελληνική κυβέρνηση προχωρεί τις διαδικασίες, παροτρύνοντάς τους να προχωρήσουν κι εκείνοι, προκάλεσε πολλές παρεξηγήσεις. Στην πραγματικότητα, τα έλεγε στην πεθερά για να τ' ακούσει η «νύφη», Τίνα Μπιρμπίλη, και να επισπεύσει τις διαδικασίες αδειοδότησης του εργοστασίου παραγωγής ηλεκτρισμού στον Αστακό.

Μόνο όσοι γνώριζαν το παρασκήνιο, όμως, κατάλαβαν τη σκοπιμότητα της επιστολής, καθώς οι περισσότεροι έμειναν με την εντύπωση ότι το Κατάρ καθυστερεί και η Ελλάδα παρακαλάει. Αυτό προκάλεσε εκνευρισμό στο μέγαρο Μαξίμου αλλά και ενόχληση στον Χάρη Παμπούκη, ειδικά για τον Σπ. Κουβέλη, που έβγαλε τα εν οίκω εν δήμω. Ο Σπ. Κουβέλης, με τη σειρά του, παρεξηγήθηκε, αυτή τη φορά με τον Χάρη Παμπούκη, που τον αποδοκίμασε εμμέσως μεν, δημοσίως δε, για μια υπόθεση η οποία ανήκει όχι στη δικαιοδοσία του υπουργού Επικρατείας (παρ' ότι η αρμοδιότητα του είναι οι μεγάλες επενδύσεις) αλλά του υφυπουργού Εξωτερικών.

Διασταυρούμενα πυρά

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός δεν είχε παρέμβει μέχρι το τέλος της περασμένης εβδομάδας υπέρ της μιας ή της άλλης πλευράς, αν και η πλευρά Κουβέλη επιχειρεί να εμφανίσει ότι βρίσκεται σε συμφωνία μαζί του.

Την υπόθεση παρακολουθεί και ο αδελφός του πρωθυπουργού Νίκος Παπανδρέου ο οποίος διατηρεί στενή επαφή με τον υφυπουργό Εξωτερικών αλλά και με τον επικοινωνιολόγο Γιώργο Σεφερτζή (πρώην σύμβουλο του Γιώργου Παπανδρέου), που εργάζεται για την κοινοπραξία του Αστακού.

Εκείνη που έχει βρεθεί εν μέσω διασταυρούμενων πυρών, όμως, και δέχεται πιέσεις είναι η υπουργός Περιβάλλοντος, Τίνα Μπιρμπίλη. Η υπουργός Περιβάλλοντος προσπαθεί να είναι προσεκτική, καθώς γνωρίζει ότι, εάν κάτι πάει στραβά, κινδυνεύει να βρεθεί υπόλογη. Οικολογικές οργανώσεις αναφέρονται στις περιβαλλοντικές επιπτώσεις, ο δήμος του Αστακού και οι κινήσεις πολιτών της περιοχής δεν θέλουν το έργο, καθώς καταγγέλλουν ότι δεν πρόκειται για «πράσινη επένδυση». Αντιθέτως, μιλάνε για ρύπανση, λόγω διοξειδίου του άνθρακα, και για κινδύνους ατυχημάτων, λόγω της επικινδυνότητας του καυσίμου LPG.

Με το θέμα ασχολείται ενθέρμως και ο Συνασπισμός, που έχει καταθέσει ήδη δύο ερωτήσεις στη Βουλή. Πριν από μερικές μέρες, ο Α. Τσίπρας ζήτησε με ερώτηση από τον πρωθυπουργό να ξεδιαλύνει τις «γκρίζες ζώνες», αλλά αντί άλλης απαντήσεως ο Χ. Παμπούκης τους δήλωσε ότι πρόκειται για ιδιωτική επένδυση, για την οποία δεν μπορεί να λογοδοτεί η κυβέρνηση (παρ' ότι υπογράφει σχετικά μνημόνια και πιέζει για επιτάχυνση της διαδικασίας).

Ο πρόεδρος του Συνασπισμού, ωστόσο, επανήλθε και πάλι την περασμένη εβδομάδα με επίκαιρη ερώτηση προς τον πρωθυπουργό. Ο Γ. Παπανδρέου, κατόπιν των πιέσεων Τσίπρα, υποχρεώθηκε την Παρασκευή να πει ότι «αν υπάρξει οποιαδήποτε υποψία ότι μπορεί να δημιουργηθεί πρόβλημα στο περιβάλλον, πρώτος εγώ θα σταματήσω το έργο».

Πιέσεις για επιτάχυνση

Η ελληνική πλευρά της κοινοπραξίας, πάντως, «γκρινιάζει» ότι υπάρχει καθυστέρηση και τη χρεώνει στην υπουργό Περιβάλλοντος: «Αν αργήσουμε κι άλλο, οι Καταριανοί θα φύγουν. Μας είχαν πει ότι, εάν η αδειοδότηση δεν ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του έτους, θα εγκαταλείψουν την επένδυση» ισχυρίζονται. «Η πρώτη κοινή υπουργική απόφαση έπρεπε να έχει βγει από τον περασμένο Μάρτιο και βγήκε πριν από έναν μήνα. Εάν κάνουμε έξι μήνες για κάθε κυβερνητική απόφαση, δεν προλαβαίνουμε, καθώς χρειάζονται άλλες έξι ακόμα».

Η Τίνα Μπιρμπίλη αποφεύγει να αναφερθεί στις πιέσεις που δέχεται, αλλά απαντά ότι «πρέπει να τηρηθούν οι νόμοι για το περιβάλλον και την ασφάλεια». Δηλώνει ότι «δεν έχει κατατεθεί μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων», άρα εκ των πραγμάτων δεν είναι εκείνη που καθυστερεί, αφού χωρίς τη μελέτη δεν μπορεί να προχωρήσει η διαδικασία. Επίσης, ξεκαθαρίζει ότι κάθε επένδυση πρέπει να είναι συμβατή με το εθνικό πρόγραμμα της χώρας για την ενέργεια, αλλά και ασφαλής, σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές οδηγίες.

Στο υπουργείο Περιβάλλοντος επισημαίνουν ακόμη ότι δεν υπάρχει καμία δέσμευση της Ιταλίας ότι θα αγοράσει την παραγόμενη ηλεκτρική ενέργεια. Ο Γ. Σεφερτζής το παραδέχεται, αλλά απαντά ότι υπάρχει αλληλογραφία, την οποία θεωρεί δεσμευτική.

Σε ερώτηση της «Κ.Ε.» προς τον Γ. Σεφερτζή σχετικά με την πρόκριση της Siemens ως υπεργολάβου της επένδυσης, καθώς το πρόσφατο πολιτικό σκάνδαλο της Siemens ταλανίζει ακόμα τη χώρα, απαντά: «Ηταν η καλύτερη προσφορά. Αλλά πώς θα αποκλείσει κάποιος τη Siemens από έναν ιδιωτικό διαγωνισμό; Αν είναι έτσι, τότε πρέπει να πετάξουμε όλοι τα ψυγεία Siemens και τα πλυντήρια».

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Επενδύσεις
Κυβέρνηση
Σχετικά θέματα: Επένδυση στον Αστακό
Οικολογικά SOS για την επένδυση στον Αστακό
Για το ίδιο θέμα
Οικολογικά SOS για την επένδυση στον Αστακό
Άλλα θέματα στην κατηγορία Πολιτική της έντυπης έκδοσης
Κυβέρνηση
Εξω καλά, μέσα ψυχρά κι ανάποδα
Τρία τα εμπόδια για την οικονομία
Ραπόρτο Eurostat
Χάσαμε το στόχο, ζητάμε το «εύγε»
Εξεταστική για το έλλειμμα
Από την απογραφή στην εξεταστική
Τι δείχνουν τα στοιχεία της ΤτΕ για το έλλειμμα
Υπόθεση Βατοπεδίου
Χλομή η παραγραφή για το Βατοπέδι
Συνέντευξη: Αλέκα Παπαρήγα
«Ψηφίστε μας είτε είμαστε είτε όχι στον δεύτερο γύρο»
Το μνημόνιο στο ΣτΕ
Στα ταμεία η ευθύνη για τα ελλείμματα
Ναυπηγεία Σκαραμαγκά
Θρίλερ με τη μεταβίβαση των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά
Επένδυση στον Αστακό
Οικολογικά SOS για την επένδυση στον Αστακό
Κόντρες υπουργών για το ντιλ με το Κατάρ
Εκκλησία
«Ιερός πόλεμος» εναντίον της κάρτας του πολίτη
Ελληνοτουρκικές σχέσεις
Τακτικός επισκέπτης
Νέα Δημοκρατία
Ο «λαϊκιστής», η «καληνύχτα» και στο βάθος η Ντόρα
Εκλογές στην Αυτοδιοίκηση
Τι θα κάνετε αν εκλεγείτε περιφερειάρχης
Η ατζέντα των υποψηφίων στην Αθήνα
Από το w/e της Κυριακάτικης Ελευθεροτυπίας
Λένε για σένα
Άλλες ειδήσεις
Οι κυβερνήσεις πέφτουνε, μα η διαφθορά μένει