Έντυπη Έκδοση

Οι εκλογές ΤΟΥ ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ

Η ατζέντα των υποψηφίων στην Αθήνα

Ποιο είναι το μεγάλο πρόβλημα της Αθήνας; Οι δημοτικές εκλογές είναι λίγο-πολύ ταυτισμένες με την ευταξία και την καθαριότητα, με το πράσινο και την κυκλοφορία. Στις εκλογές του Νοεμβρίου, ωστόσο, φαίνεται πως η ατζέντα αλλάζει.

Θέσαμε λοιπόν και στους υποψήφιους δημάρχους Αθηναίων το ίδιο ερώτημα με τους υποψήφιους περιφερειάρχες Αττικής, ποιο ζήτημα, δηλαδή, κατά την άποψή τους έχει απόλυτη προτεραιότητα.

*Ο Ν. Κακλαμάνης θα αναζητήσει χορηγούς για να πάρει ο δήμος κτίρια που θα τα γκρεμίσει για να φτιάξει ελεύθερους χώρους.

*Ο Γ. Καμίνης προκρίνει την υποστήριξη όσων πλήττονται σήμερα περισσότερο από την οικονομική κρίση.

*Ο Ν. Σοφιανός προτιμά φιλολαϊκά μέτρα και απειθαρχία στο μνημόνιο.

*Η Ελένη Πορτάλιου θέλει να προωθήσει ένα κοινωνικό και οικολογικό πρόγραμμα και να κόψει τις εργολαβίες.

«Θα γκρεμίσω κτίρια για να φτιάξω ελεύθερους χώρους»

Ο Νικ. Κακλαμάνης εμφανίζεται σίγουρος για τη νίκη του στο Δήμο Αθηναίων. Εκανε την επιλογή να αφήσει εκτός του ψηφοδελτίου του «παραδοσιακά ονόματα», όπως την Αλεξία Εβερτ και την Ηρα Βαλσαμάκη, αλλά να εντάξει τον Ηλία Ψινάκη.

Οι αντίπαλοί του, εντός και εκτός Ν.Δ., του καταλογίζουν ότι την τελευταία τετραετία δεν έκανε και πολλά πράγματα για την πρωτεύουσα, αντιθέτως ότι το έργο του περιορίστηκε στο να «κόβει δέντρα», εξ ου και το παρατσούκλι «Ομέρ Πριόνης» που του κόλλησαν κάποιοι.

Ισως και γι' αυτό ο δήμαρχος, γιατρός το επάγγελμα, δηλώνει στην «Κ.Ε.», και στο ερώτημα «Αν είχατε ένα μόνο πράγμα να κάνετε ποιο θα ήταν αυτό;», μας λέει: «Τα παλιά χρόνια οι ευεργέτες έκτιζαν κτίρια απαραίτητα για την πολιτιστική ανάπτυξη της πόλης. Σήμερα ψάχνω να βρω χορηγούς για ακριβώς το αντίθετο. Να αγοράσουν κτίρια που, γκρεμίζοντάς τα, να δημιουργήσω μικρούς ελεύθερους χώρους. Την αρχή θα την κάνουμε μόνοι μας, ήδη βρισκόμαστε στην τελευταία φάση για το γκρέμισμα του κτιρίου του ΝΑΤ που έχουμε αγοράσει, και στη θέση του οποίου θα δημιουργήσουμε την πρώτη ύστερα από 150 χρόνια πλατεία 1.200 τ.μ. στην καρδιά της πόλης μας».

Κάτοικος Παγκρατίου ο ίδιος, λέει πως είναι θρέμμα αλλά όχι και γέννημα της πρωτεύουσας, καθώς γεννήθηκε στην Ανδρο. Τον βασικό του αντίπαλο, Γ. Καμίνη, τον αντιμετωπίζει μάλλον απαξιωτικά, καθώς φαίνεται να ποντάρει στη μη αναγνωρισιμότητά του. Αποφεύγει πάντως τις προσωπικές επιθέσεις όταν ερωτάται «Ποιο θεωρείτε αδύνατο σημείο του αντιπάλου σας;». Απαντά με λόγια του Γκέτε: «"Ο δρόμος προς την κόλαση είναι στρωμένος με καλές προθέσεις". Δεν μπορεί να ζητάς την ψήφο κάποιου όταν δεν ξέρεις τι θα την κάνεις. Πέρα από τις διαπιστώσεις και τις προθέσεις, χρειάζεται πρόγραμμα, σχεδιασμός, βούληση και πυγμή».

Ως πολιτικός φίλος και της Ντόρας Μπακογιάννη, την υποψηφιότητα της οποίας είχε υποστηρίξει σθεναρά στην εσωκομματική μάχη της Ν.Δ., αποφεύγει να απαντήσει ευθέως αν η υποψηφιότητά του εμπεριέχει το χαρακτήρα του «αντιμνημόνιου», που πρεσβεύει ο Αντ. Σαμαράς.

Περιορίζεται στη διπλωματική απάντηση «έχω εκφράσει την αντίθεσή μου εδώ και καιρό. Είμαστε δεν είμαστε όμως απέναντι στο μνημόνιο, θα υποστούμε τις συνέπειές του».

«Παρεμβάσεις στις γειτονιές»

Οι πιο αυστηροί κριτές της Ελένης Πορτάλιου είναι οι σύντροφοί της στον ΣΥΡΙΖΑ.

Στις γειτονιές της Αθήνας η υποψήφια δήμαρχος έχει την άνεση να συνομιλεί με τους κατοίκους για όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και διαθέτει προτάσεις για τη βελτίωση των συνθηκών. Η αμεσότητά της στην καθημερινή επαφή με τον κόσμο εντυπωσιάζει. Ωστόσο, στην Κουμουνδούρου και τη Βαλαωρίτου βλέπουν ότι στις τηλεοπτικές αναμετρήσεις υστερεί έναντι των πεπειραμένων αντιπάλων της και του δημάρχου Αθηναίων Ν. Κακλαμάνη.

Στην «Ανοιχτή Πόλη», πάντως, επικρατεί αισιοδοξία. Παρότι το 10,5% που συγκέντρωσε ο συνδυασμός το 2006 με επικεφαλής τον Α. Τσίπρα είναι βαριά κληρονομιά, τα θέματα που έχει αναδείξει ο συνδυασμός στο δημοτικό συμβούλιο αλλά και οι παρεμβάσεις του στις γειτονιές της Αθήνας, θεωρούνται απόδειξη πως η «Ανοιχτή Πόλη» έχει εναλλακτικές προτάσεις.

Ποιο είναι το πρώτο μέλημα της Ελένης Πορτάλιου; «Να εφαρμόσουμε αμέσως το φτηνό κοινωνικό και οικολογικό μας πρόγραμμα παρεμβάσεων στις γειτονιές της Αθήνας». Πώς μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο; «Μεταφέροντας υπαρκτούς πόρους, που σήμερα σπαταλώνται σε ανώνυμες εταιρείες και έργα χωρίς κοινωνική ανταποδοτικότητα και με το δυναμικό του δήμου, χωρίς εξωτερικές εργολαβίες, είναι δυνατόν να βελτιωθεί σημαντικά η καθημερινότητα των κατοίκων στην πόλη».

Η υποψήφια δήμαρχος, αν και ήπιος χαρακτήρας, δεν φοβάται τις συγκρούσεις. Ενίοτε μάλιστα τις επιδιώκει. Το πρώτο μέτωπο θεωρεί ότι είναι με την κυβέρνηση για «την πολιτική του μνημονίου». Οσον αφορά το δεύτερο γύρο, «δεν θα ήταν ορθό να υποδείξουμε εμείς στους ψηφοφόρους που μας τιμούν ποια στάση να κρατήσουν».

ΝΙΚΟΣ ΣΟΦΙΑΝΟΣ

«Απειθαρχία στην αντιλαϊκή πολιτική»

Γέννημα-θρέμα της ΚΝΕ, ο 45χρονος Ν. Σοφιανός κατεβαίνει υποψήφιος δήμαρχος της πρωτεύουσας. Οραματίζεται μια «Αθήνα της λαϊκής εξουσίας, γιατί ο λαός θα ζει ελεύθερα, δίχως εκμεταλλευτές του ιδρώτα του».

Για τα τεράστια χρέη που έχει φορτωθεί ο δήμος καταλογίζει τις ευθύνες στους εκλεγμένους από τη Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ. «Μιλάμε για 700 εκατ. ευρώ», επισημαίνει και σημειώνει ότι το κράτος χρωστάει στην τοπική αυτοδιοίκηση πάνω από 10 δισ. ευρώ. «Είναι χρήματα που έχει ήδη πληρώσει ο λαός».

Προεξοφλεί ότι τα οικονομικά των δήμων θα είναι ακόμη χειρότερα στα χρόνια που έρχονται, καθώς η κυβέρνηση μειώνει ακόμη περισσότερο τη χρηματοδότηση κατά 500 εκατ. ευρώ για κάθε έτος την τετραετία 2011-2013. «Με τον "Καλλικράτη" ολοκληρώνουν τη μετατροπή της τοπικής διοίκησης σε φορομπήχτη και επιχειρηματία. Αρα, χρειάζεται διεκδίκηση με κάθε μέσο και τρόπο», επιμένει.

Στο ερώτημα από πού, εάν κληθεί ως εκλεγμένος δήμαρχος, θα κόψει δαπάνες, πάει αλλού το θέμα: «Τα χρέη δεν δημιουργήθηκαν από τις δαπάνες για παροχές και υπηρεσίες στο λαό, αλλά από τη χρηματοδότηση στο κεφάλαιο» και ανασύρει ένα παράδειγμα από το χώρο του αθλητισμού. «Στην Αθήνα των μόλις τριών γηπέδων ποδοσφαίρου για 40 σωματεία, δόθηκαν 100 εκατ. σε γη και χρήμα από δήμο και ΥΠΕΧΩΔΕ για να φτιάξει γήπεδο μια επιχείρηση. Οι επιχειρηματίες-πολυκαταστήματα- τράπεζες κ.λπ. πληρώνουν τον ίδιο φόρο στο τετραγωνικό με τα ψιλικατζίδικα και τα μικρομάγαζα».

Για τον υποψήφιο δεν τίθεται ζήτημα στο τι θα κάνει σε περίπτωση που εκλεγεί. «Αυτό που κάνουμε χρόνια», απαντά, «απειθαρχία στην αντιλαϊκή πολιτική, δράση ενάντια στον "ευρωμονόδρομο", την πολιτική ΠΑΣΟΚ - Ν.Δ.».

«Θα στηρίξω όσους πλήττονται»

Οταν ο Γ. Παπανδρέου ανακοίνωσε ότι θα υποστηρίξει τον Γ. Καμίνη στο Δήμο της Αθήνας (είχαν προηγηθεί η Δημοκρατική Αριστερά και οι Οικολόγοι-Πράσινοι) δεν ενθουσιάστηκαν οι πάντες στο κόμμα.

Μάλιστα ο Γ. Παναγιωτακόπουλος είπε σε δημοσιογράφους ότι «θα πάρω τον Καμίνη και θα κατεβούμε την Ερμού και, αν βρεθεί ένας πολίτης που θα τον αναγνωρίσει, εγώ θα τον ψηφίσω». Το στέλεχος του ΠΑΣΟΚ περιέγραψε, έστω υπερβάλλοντας, το πρόβλημα του Γ. Καμίνη.

Λογικό, γιατί δεν είναι πολιτικός με την παραδοσιακή έννοια του όρου, άρα η αναγνωρισιμότητά του ήταν περιορισμένη και δεν προέρχεται από το ΠΑΣΟΚ, ένα κόμμα που δυσκολεύεται να «χωνέψει» τα ξένα πρόσωπα που πριμοδοτούνται από την ηγεσία. Αμέσως άρχισε η παραφιλολογία: «Θα έχει την τύχη της Δαμανάκη» έλεγαν όσοι διαφωνούσαν με την επιλογή. Ωστόσο τον Γ. Καμίνη δεν τον στοιχειώνει η κακή επίδοση των δημοτικών εκλογών του 1998 αφού, όπως λέει, «το μόνο που με στοιχειώνει είναι η αδράνεια και όχι οι πολιτικές μάχες. Σημασία έχει να δώσεις τη μάχη».

Απέναντί του έχει τους πολιτικούς συσχετισμούς στην περιοχή που είναι ευνοϊκοί για τη συντηρητική παράταξη και βεβαίως τον Ν. Κακλαμάνη, έμπειρο πολιτικό με επικοινωνιακές δεξιότητες. Οχι όμως, όπως υποστηρίζει, και το έργο του ως δημάρχου, αφού το μόνο θετικό... που «αναγνωρίζει» στη θητεία Κακλαμάνη είναι ότι «φτάνει στο τέλος της»!

Κι αν εκλεγεί, πού θα ρίξει το βάρος του; «Θα στηρίξουμε όσους πλήττονται περισσότερο και θα δώσουμε έναν χρονικό ορίζοντα βελτίωσης της ζωής στο δημόσιο και στον ιδιωτικό χώρο». Ο Γ. Καμίνης έχει συνειδητοποιήσει ότι, για να έχει τύχη το ψηφοδέλτιό του, πρέπει να πειστούν πρώτα οι... Παναγιωτακόπουλοι και στη συνέχεια οι ψηφοφόροι της αριστεράς, οι οποίοι θα «βγάλουν» το νικητή στο δεύτερο γύρο.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Δημοτικές και περιφερειακές εκλογές
Σχετικά θέματα: Εκλογές στην Αυτοδιοίκηση
Τι θα κάνετε αν εκλεγείτε περιφερειάρχης
Για το ίδιο θέμα
Τι θα κάνετε αν εκλεγείτε περιφερειάρχης
Άλλα θέματα στην κατηγορία Πολιτική της έντυπης έκδοσης
Κυβέρνηση
Εξω καλά, μέσα ψυχρά κι ανάποδα
Τρία τα εμπόδια για την οικονομία
Ραπόρτο Eurostat
Χάσαμε το στόχο, ζητάμε το «εύγε»
Εξεταστική για το έλλειμμα
Από την απογραφή στην εξεταστική
Τι δείχνουν τα στοιχεία της ΤτΕ για το έλλειμμα
Υπόθεση Βατοπεδίου
Χλομή η παραγραφή για το Βατοπέδι
Συνέντευξη: Αλέκα Παπαρήγα
«Ψηφίστε μας είτε είμαστε είτε όχι στον δεύτερο γύρο»
Το μνημόνιο στο ΣτΕ
Στα ταμεία η ευθύνη για τα ελλείμματα
Ναυπηγεία Σκαραμαγκά
Θρίλερ με τη μεταβίβαση των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά
Επένδυση στον Αστακό
Οικολογικά SOS για την επένδυση στον Αστακό
Κόντρες υπουργών για το ντιλ με το Κατάρ
Εκκλησία
«Ιερός πόλεμος» εναντίον της κάρτας του πολίτη
Ελληνοτουρκικές σχέσεις
Τακτικός επισκέπτης
Νέα Δημοκρατία
Ο «λαϊκιστής», η «καληνύχτα» και στο βάθος η Ντόρα
Εκλογές στην Αυτοδιοίκηση
Τι θα κάνετε αν εκλεγείτε περιφερειάρχης
Η ατζέντα των υποψηφίων στην Αθήνα
Από το w/e της Κυριακάτικης Ελευθεροτυπίας
Λένε για σένα
Άλλες ειδήσεις
Οι κυβερνήσεις πέφτουνε, μα η διαφθορά μένει