Έντυπη Έκδοση

Ψηφιακή ζωή χωρίς σύνορα

Τη ραγδαία επέκταση του Ιντερνετ σε σχέση με τα παραδοσιακά μέσα, τη σαρωτική υιοθέτηση των κοινωνικών δικτύων σε βάρος της ηλεκτρονικής αλληλογραφίας και τη διόγκωση μιας αγοράς που βασίζεται στις ψηφιακές δραστηριότητες των καταναλωτών, καταγράφει μια νέα έρευνα που παρουσιάστηκε την περασμένη εβδομάδα.

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη παγκόσμια έρευνα που έχει γίνει μέχρι σήμερα σχετικά με την ψηφιακή ζωή των ανθρώπων. Βασίστηκε σε 48.804 συνεντεύξεις χρηστών του Διαδικτύου από 46 χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, και καλύπτει σχεδόν το 90% του online πληθυσμού. Στόχος ήταν να καταγραφούν συμπεριφορές και τρόποι χρήσης του μέσου, ώστε να χρησιμοποιηθεί κυρίως σαν εργαλείο μάρκετινγκ. Οπως διαπιστώνεται, μεταξύ άλλων:

*Απ' όσους έχουν πρόσβαση στο Ιντερνετ σε όλο τον κόσμο, οι περισσότεροι το προτιμούν ως βασικό μέσο. Το 61% το χρησιμοποιεί καθημερινά. Τηλεόραση βλέπει το 54%, ραδιόφωνο ακούει το 36% και εφημερίδες διαβάζει το 32%.

*Στις αναπτυσσόμενες αγορές υιοθετούνται ευρέως και ταχύτατα το blogging και η κοινωνική δικτύωση. Στην Κίνα το 88% και στη Βραζιλία το 51% των χρηστών έχουν γράψει σε δικό τους μπλογκ ή σε κάποιο φόρουμ -ποσοστό που στις ΗΠΑ είναι μόλις 32%. Στην Ασία τα κοινωνικά δίκτυα χρησιμοποιούνται κατά κόρον για ανέβασμα φωτογραφιών -92% των χρηστών στην Ταϊλάνδη, 88% στη Μαλαισία, 87% στο Βιετνάμ, έναντι 28% στην Ιαπωνία και 48% στη Γερμανία.

*Την ανάπτυξη των κοινωνικών δικτύων τροφοδότησε η μετάβαση από τον Η/Υ στο κινητό τηλέφωνο. Οι χρήστες κινητού ξοδεύουν 3,1 ώρες τη βδομάδα στα κοινωνικά δίκτυα και 2,2 ώρες στο λογαριασμό του email τους. Κι αυτό γιατί οι πλατφόρμες των δικτύων προσφέρουν πολλούς τρόπους αποστολής μηνυμάτων ή αναρτήσεων. Τα βασικά συμπεράσματα της έρευνας είναι διαθέσιμα στο διαδραστικό discoverdigitallife.com.

www.περιεχόμενο creativecommons.org

Ενα νέο σήμα, το «Public Domain Mark 1.0», θα μπορεί στο εξής να συνοδεύει στο Διαδίκτυο το περιεχόμενο (εικόνες, κείμενα, έργα κ.λπ.) που δεν υπόκειται σε περιορισμούς χρήσης. Θα χρησιμοποιείται για έργα, κείμενα, εικόνες κ.λπ. τα οποία δεν προστατεύονται από copyright, είτε επειδή έχει λήξει η χρονική περίοδος ισχύος πνευματικών δικαιωμάτων είτε επειδή ο δημιουργός τους τα χαρακτηρίζει ελεύθερα για κάθε είδους χρήση. Αυτό σημαίνει ότι θα μπορούν να χρησιμοποιούνται και για εμπορικούς σκοπούς χωρίς ειδική άδεια χρήσης. Ο πρώτος μεγάλος οργανισμός που θα υιοθετήσει το σήμα από το 2011 είναι η Ευρωπαϊκή Ψηφιακή Βιβλιοθήκη (www.europeana.eu).

www.γνώση www.openaccessweek.org

Η ελληνική πολιτιστική συμβολή στην Europeana θα παρουσιαστεί στο Συμπόσιο που διοργανώνεται την ερχόμενη Τρίτη στο Εθνικό Ιδρυμα Ερευνών (λεπτομέρειες στο www.futurelibrary.gr). Η εκδήλωση εντάσσεται στον εορτασμό της Διεθνούς Εβδομάδας Ανοιχτής Πρόσβασης στη Γνώση, που στην Ελλάδα διοργανώνει το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης (www.openaccess.gr). Από αύριο και μέχρι την Παρασκευή οι επισκέπτες του ΕΙΕ θα μπορούν να ενημερώνονται για το ψηφιακό επιστημονικό περιεχόμενο, τα ηλεκτρονικά αποθετήρια και τα επιστημονικά περιοδικά που είναι διαθέσιμα μέσω του Διαδικτύου.

www.αγορές www.amazon.co.uk

Χωρίς έξοδα αποστολής θα λαμβάνουν στο εξής πολλά από τα προϊόντα Amazon οι πελάτες της σε 16 ευρωπαϊκές χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, όπως ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα η εταιρεία. Προϋπόθεση είναι το κόστος των προϊόντων να υπερβαίνει τις 25 λίρες.

Social media

Σαν να πληθαίνουν τα περιστατικά ανεξήγητης διαγραφής λογαριασμών στο Facebook. Από περιπτώσεις που σχολιάστηκαν τις τελευταίες μέρες στα ελληνόφωνα δίκτυα, φαίνεται πως οι χρήστες είναι τελείως ανυπεράσπιστοι. Δεν έχουν κανένα δικαίωμα να κάνουν αίτηση για επαναφορά του λογαριασμού τους, αλλά ούτε καν να ζητήσουν εξηγήσεις για το τι έφταιξε και «τιμωρήθηκαν». Ο Firefox, πάντως, διαθέτει πρόγραμμα αποθήκευσης του FB λογαριασμού μας στον σκληρό δίσκο (http://blo.gr/2xp).

Νέοι όροι

Facebook fever Πυρετός του facebook. Ανεξέλεγκτη ορμή να ελέγχει κανείς το λογαριασμό του στο FB κάθε φορά που πλησιάζει έναν υπολογιστή.

Πηγή: www.urbandictionary.com

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Στη στήλη
e-minds
Άλλα θέματα στην κατηγορία Ελλάδα της έντυπης έκδοσης
Τσάινα Τάουν της Αθήνας
Μπίζνες και κόλπα στην ελληνική Τσάινα Τάουν
Ερευνα
Ποια επαγγέλματα έχουν μέλλον
Θεοδόσης Πελεγρίνης
Ενας πρύτανης στο σανίδι
Σπύρος Κιτσινέλης:
«Δεν βλέπουν φως οι νέοι επιστήμονες στην Ελλάδα»
Παραπέμπονται 4 αστυνομικοί
Το ξύλο βγήκε από το... Τμήμα
Υγεία
Εκπτώσεις στην Υγεία
Προστασία περιβάλλοντος
Βροχή τα πρόστιμα
Από το "Ε" της Κυριακάτικης Ελευθεροτυπίας
Κι αν φύγουν;