Έντυπη Έκδοση

3 ερωτήσεις - ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΜΠΕΝΑΚΗΣ

«Τους μετανάστες τούς απασχολεί πλέον η ακρίβεια και η κρίση»

Μετανάστες, μεταναστευτικός τύπος και ξενοφοβία. Ζητήματα, ερωτήματα και απαντήσεις από τον Θεόδωρο Μπενάκη, εκδότη των εβδομαδιαίων εφημερίδων «Kurier Atenski» (πολωνικά), «ΟΜΟΝΟΙΑ» (ρωσικά), «GAZE-ΤΑ e Athines» (αλβανικά), «Ba-lita» φιλιππινέζικα:

* Ποια ρεπορτάζ απασχολούν περισσότερο τους αλλοδαπούς αναγνώστες;

- Οι διαδικασίες νομιμοποίησης τα προηγούμενα 15 χρόνια έστρεψαν τα ενδιαφέροντά τους από τα στενά μεταναστευτικά σε θέματα που ενδιαφέρουν γενικά και το ελληνικό κοινό. Ασφαλώς, αυτή την περίοδο κυριαρχούν θέματα που έχουν σχέση με την οικονομική κρίση και την ακρίβεια.

* Η κρίση του τύπου σάς έχει αγγίξει;

- Ναι, γιατί η δική μας διαφημιστική αγορά αποτελείται από τρεις κυρίως χώρους: τράπεζες και κάθε είδους τραπεζικές εργασίες, δραστηριότητες των μεταναστευτικών κοινοτήτων (όπως εστιατόρια και γραφεία τουρισμού) και κινητή τηλεφωνία. Οι μεν τράπεζες έχασαν το ενδιαφέρον τους -νομίζω προσωρινά- για την αγορά των μεταναστών, ο δε κλάδος της ηλεκτρονικής μεταφοράς χρημάτων περνά βαθιά κρίση. Υπάρχει συρρίκνωση και στη διαφήμιση που άπτεται των δραστηριοτήτων των μεταναστών, ενώ μέχρι τώρα κρατά η διαφημιστική αγορά της κινητής τηλεφωνίας.

* Η ξενοφοβία διογκώνεται. Τι λένε οι αναγνώστες σας;

- Οι δικοί μας αναγνώστες προέρχονται από χώρες που «έστειλαν» μετανάστες πριν από 20 και 10 χρόνια. Επομένως, αυτοί έζησαν ήδη και με άγριο τρόπο τις διάφορες εκφράσεις ρατσισμού -από εθνικιστικές οργανώσεις μέχρι αστυνομικούς και υπαλλήλους. Τις συγκεκριμένες κοινότητες η σημερινή ρατσιστική έξαρση, η οποία έχει ως στόχο μετανάστες και πρόσφυγες από την Ασία και την Αφρική, τις αγγίζει λίγο.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Media
Με λέξεις-κλειδιά
Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης (ΜΜΕ)
Άλλα θέματα στην κατηγορία Media της έντυπης έκδοσης
Άλλες ειδήσεις
«Το μέλλον της επικοινωνίας ανήκει στον ηλεκτρονικό τύπο»
Δεν έκλαψα με «Το νησί»
«Τους μετανάστες τούς απασχολεί πλέον η ακρίβεια και η κρίση»