Έντυπη Έκδοση

ΜΕΙΩΝΕΙ ΣΤΟ ΜΙΣΟ ΤΗΝ ΕΓΓΥΗΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΟΜΟΛΟΓΑ

Δώρο ρευστότητας 10-15 δισ. από ΕΚΤ στις τράπεζες

Μετοχές αξίας 10 δισ. «άλλαξαν χέρια» στο Χ.Α. τις μέρες του μίνι κραχ

Μετά το μαστίγιο, το καρότο. Μετά την ep'i τριήμερο κατάρρευση στις αγορές μετοχών και ομολόγων, οι δανειστές προχωρούν στον κατευνασμό της «ελληνικής κρίσης».

Δείχνει να «κατανοεί» το ελληνικό πρόβλημα ο διοικητής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι. Στη φωτογραφία με τον διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα Δείχνει να «κατανοεί» το ελληνικό πρόβλημα ο διοικητής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι. Στη φωτογραφία με τον διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα Με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να μειώνει στο μισό την εγγύηση που δίνεται για τα ελληνικά ομόλογα έναντι ρευστότητας και την Κομισιόν να διαβεβαιώνει πως θα συνεργαστεί με την Αθήνα για την ομαλή μετάβαση μετά τη λήξη του προγράμματος στο νέο πακέτο «στήριξης».

Μόνο το δώρο της ΕΚΤ υπολογίζεται σε 10-15 δισ. επιπλέον ρευστότητα προς το ελληνικό τραπεζικό σύστημα. Τα ανταλλάγματα της Κομισιόν εκτιμάται πως θα φανούν σταδιακά και θα σχετίζονται με τα stress tests και την ευρωπαϊκή τραπεζική ενοποίηση, από αρχές Νοεμβρίου και μετά.

Ουσιαστικά μέσω της κατάρρευσης του χρηματιστηρίου, της εκτίναξης των spreads και της γενικευμένης αναταραχής που προκλήθηκε δίνεται στην Αθήνα η δυνατότητα να αποδεχθεί το νέο πακέτο «στήριξης» με τις μικρότερες δυνατές αντιδράσεις από την αξιωματική αντιπολίτευση και τον κόσμο, ενώ ταυτόχρονα περνά στο λαό το αίσθημα του φόβου και της ανασφάλειας.

Ατυπο «Μνημόνιο ΙΙΙ»

Εγκυρος πολιτικός αναλυτής υποστηρίζει πως με την αναστάτωση των τελευταίων ημερών η συγκυβέρνηση μπορεί πλέον να προχωρήσει πιο εύκολα σε ένα άτυπο «Μνημόνιο ΙΙΙ» (που θα ονομάζεται λ.χ. προληπτική χρηματοδοτική στήριξη ή κάπως έτσι...), οι δε δανειστές από την πλευρά τους θα συνεχίσουν και με άλλες παραχωρήσεις προς την Αθήνα.

Ο ίδιος υποστηρίζει πως:

* Το συνολικό ποσό των αυξήσεων κεφαλαίου στις οποίες θα πρέπει να προχωρήσουν οι συστημικές τράπεζες μετά την ανακοίνωση των stress tests δεν θα ξεπερνά το 1,2-1,5 δισ. ευρώ συνολικά για Εθνική, Πειραιώς, Alpha Bank και Eurobank.

* Η τρόικα δείχνει δεκτική στο αίτημα της ελληνικής πλευράς για να μην προσμετρηθούν στο δημόσιο χρέος τα χρήματα που έχουν δοθεί από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

* Μπορεί να επιφυλαχθεί ευνοϊκή μεταχείριση για τα διαθέσιμα 11,4 δισ. ευρώ του ΤΧΣ.

Η ίδια πηγή υποστηρίζει πως μέσα στο θυελλώδες περιβάλλον των τελευταίων ημερών (σε Ελλάδα και διεθνείς αγορές) η ελληνική πλευρά εργάστηκε αθόρυβα και μεθοδικά. Πρακτικά ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, φέρεται να συνέβαλε ουσιαστικά στην επίτευξη της συμφωνίας με την ΕΚΤ.

Σύντομα ο Μάριο Ντράγκι προχωρά στην απελευθέρωση ρευστότητας 10-15 δισ. ευρώ για τις τράπεζες μέσω της μείωσης (discount) που εφαρμόζεται στην αποτίμηση των ελληνικών τίτλων (κρατικά τραπεζικά ομόλογα) που δίνονται με την εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου. Το σχετικό αίτημα είχε υποβάλει στην Κεντρική Τράπεζα ο Γιάννης Στουρνάρας.

Η αποδοχή αυτού του αιτήματος από την ΕΚΤ αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο ανάλογης μεταχείρισης της πρότασης του υπουργού Οικονομικών, Γκίκα Χαρδούβελη, να μην προσμετρηθούν στο δημόσιο χρέος τα 5 και 18 δισ. ευρώ που έχουν δοθεί (το 2012 και το 2013) για την κεφαλαιακή ενίσχυση των τραπεζών. Ουσιαστικά η Ελλάδα ζητεί να τύχει μεταχείρισης ανάλογης με αυτήν που επιφυλάχθηκε για την Πορτογαλία, την Ισπανία και την Ιρλανδία.

Εάν τελικά ισχύσει αυτό, το χρέος θα μπορούσε να μειωθεί ισόποσα (5+18=23 δισ. ευρώ, δηλαδή περίπου 13 μονάδες του ΑΕΠ) ενώ θα εξαρτηθεί από τις τελικές κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών εάν και πόσα από τα 11,4 δισ. ευρώ του ΤΧΣ θα μπορούσαν να συμβάλουν στην περαιτέρω μείωσή του. Θυμίζεται πως ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Διάσωσης (EFSM-ESM) Κλάους Ρέγκλινγκ έχει διευκρινίσει πως το απόθεμα (ή μέρος) των 11,4 δισ. ευρώ θα μπορούσε να επιστραφεί για ελάφρυνση του χρέους.

Είναι γνωστό πως στα τέλη Δεκεμβρίου 2012 η Ελλάδα είχε επαναγοράσει ομόλογα αξίας 20 δισ. ευρώ (σ.σ. δαπανώντας τότε περί τα 11 δισ. ευρώ από τα διαθέσιμα του δεύτερου Μνημονίου έπειτα από πίεση του ΔΝΤ), κεφάλαια που οι δανειστές διαβεβαίωναν πως θα αναπληρωθούν. Κάτι τέτοιο δεν έχει συμβεί μέχρι σήμερα λίγο πριν από το τέλος του προγράμματος, με την Αθήνα δικαιολογημένα να ενίσταται.

Μία άλλη παράπλευρη... παράμετρος της αναταραχής των τελευταίων ημερών είναι η «αλλαγή χεριών» μέσω του Χρηματιστηρίου Αθηνών σε τραπεζικές θέσεις και μετοχές εταιρειών της πραγματικής οικονομίας που, σύμφωνα με μετριοπαθείς υπολογισμούς, εκτιμάται πως ξεπερνούν τα 10 δισ. ευρώ (σε χρηματιστηριακή αξία).

Πράγματι στη διάρκεια της 3ήμερης βίαιης διόρθωσης (στο μείον 15% ο Γενικός Δείκτης) πουλήθηκαν μετοχές αξίας δισ. ευρώ, που προφανώς «μαζεύτηκαν» από «ξένα χέρια» και παίκτες που μπορούν να έχουν καλή πληροφόρηση για όσα διαδραματίζονται στο παρασκήνιο της αγοράς και της πολιτικής αρένας.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
ομόλογα
Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ)
Αυστραλία
Τράπεζες
Τράπεζα της Ελλάδος
Σχετικά θέματα: ΕΚΤ
Μειώνει το discount για τα ομόλογα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα
Άλλα θέματα στην κατηγορία Οικονομία της έντυπης έκδοσης
Υπουργείο Εργασίας
450 νέες συντάξεις την ημέρα
Παροχές με βάση τις δυνατότητες των Ταμείων ζητεί το υπουργείο
ΕΚΤ
Μειώνει το discount για τα ομόλογα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα
Δώρο ρευστότητας 10-15 δισ. από ΕΚΤ στις τράπεζες
Επενδύσεις/Κίνα
Επιβεβαίωσε η Κίνα το επενδυτικό της ενδιαφέρον
Οικονομικές έρευνες
Ημέρες του 2009 στην Ε.Ε.
Υπουργείο Ανάπτυξης
730 «ώριμα» έργα είδε ο Δένδιας
ΣΑΤΕ
Νέα «δωράκια» στους μεγαλοεργολάβους
Υπουργείο Υποδομών
Το νέο οργανόγραμμα «Βραχυκύκλωσε» τα έργα