Έντυπη Έκδοση

ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΣ: ΟΚΤΩ ΧΩΡΕΣ ΜΕ ΑΠΟΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟ ΚΑΙ ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΣΤΟ ΜΗΔΕΝ

Ημέρες του 2009 στην Ε.Ε.

Μέρες 2009 θυμίζει το νέο χαμηλό επίπεδο ετήσιου πληθωρισμού 0,3% που κατέγραψε η Ευρωζώνη τον Σεπτέμβριο 2014 (από 0,4% τον Αύγουστο 2014 και 1,1% τον Σεπτέμβριο 2013) αφού ανάλογο ποσοστό είχε σημειωθεί τον Οκτώβριο 2009 λίγο μετά τη μεγάλη κρίση του 2008. Ο μηνιαίος πληθωρισμός τον Σεπτέμβριο 2014 ήταν 0,4%, σύμφωνα με την Eurostat.

Ετσι, τον Σεπτέμβριο οκτώ ευρωπαϊκές χώρες έχουν πλέον αρνητικό πληθωρισμό (αποπληθωρισμό), τέσσερις χώρες έχουν μηδενικό πληθωρισμό κι άλλες επτά έχουν 0,2-0,3%, δηλαδή πληθωρισμό χαμηλότερο ή ίσο του μέσου όρου. Τον μεγαλύτερο ετήσιο αποπληθωρισμό σημειώνουν οι Βουλγαρία (-1,4%), Ελλάδα (-1,1%), Ουγγαρία (-0,5%), Ισπανία (-0,3%) και Πολωνία (-0,2%), ενώ τον υψηλότερο πληθωρισμό έχουν οι Ρουμανία (1,8%), Φινλανδία (1,5%) και Αυστρία (1,4%). Συγκριτικά με τον Αύγουστο 2014 ο ετήσιος πληθωρισμός μειώθηκε σε 17 χώρες-μέλη, έμεινε σταθερός σε 2 κι αυξήθηκε σε 9.

Τη μεγαλύτερη θετική συμβολή στον πληθωρισμό της Ευρωζώνης είχαν τα εστιατόρια-καφέ (+0,09 ποσοστιαίες μονάδες), τα ενοίκια (+0,07 π.μ.) και η συντήρηση οχημάτων (+0,05 π.μ.), ενώ καύσιμα μεταφορών, τηλεπικοινωνίες και φυσικό αέριο είχαν τη μεγαλύτερη αρνητική συμβολή.

Αξίζει να τονισθεί πως οι προσδοκίες για τον μελλοντικό πληθωρισμό στην Ευρώπη κατέρρευσαν σε χαμηλά επίπεδα-ρεκόρ, καθώς η αγορά γίνεται ολοένα και πιο ανυπόμονη σχετικά με τη νομισματική παρέμβαση της ΕΚΤ (βλ. υπόσχεση Ντράγκι πως θα «κάνει οτιδήποτε χρειαστεί» για να αποσοβηθεί ο αποπληθωρισμός κι η ύφεση).

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Οικονομικές έρευνες και μελέτες
Eurostat
Ευρωζώνη
Ευρωπαϊκή Ένωση
Πληθωρισμός
Άλλα θέματα στην κατηγορία Οικονομία της έντυπης έκδοσης
Υπουργείο Εργασίας
450 νέες συντάξεις την ημέρα
Παροχές με βάση τις δυνατότητες των Ταμείων ζητεί το υπουργείο
ΕΚΤ
Μειώνει το discount για τα ομόλογα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα
Δώρο ρευστότητας 10-15 δισ. από ΕΚΤ στις τράπεζες
Επενδύσεις/Κίνα
Επιβεβαίωσε η Κίνα το επενδυτικό της ενδιαφέρον
Οικονομικές έρευνες
Ημέρες του 2009 στην Ε.Ε.
Υπουργείο Ανάπτυξης
730 «ώριμα» έργα είδε ο Δένδιας
ΣΑΤΕ
Νέα «δωράκια» στους μεγαλοεργολάβους
Υπουργείο Υποδομών
Το νέο οργανόγραμμα «Βραχυκύκλωσε» τα έργα