Έντυπη Έκδοση

Οταν μιλούσε ο Πικιώνης

«Ποτέ μια συνομιλία δεν έφτανε σ' ένα απόλυτο συμπέρασμα.

Σχέδιο κάτοψης «Ξενία» Δελφών Σχέδιο κάτοψης «Ξενία» Δελφών Πάντα σταματούσε σ' ένα σημείο που απαιτούσε μια συνέχεια. Εμενε κάτι το αόριστο. Είχε κάτι το μυστηριώδες η ομιλία του. Αρχιζε χαμηλόφωνα, ύστερα η φωνή του δυνάμωνε, χωρίς ποτέ να γίνει δυνατή. Σε ανάγκαζε να βρεις μόνος σου μέσα σε μια απεραντοσύνη τον τόπο όπου έτρεχε η δικιά του φαντασία».

Αυτά τα χαρακτηριστικά είχε ο λόγος του Πικιώνη σύμφωνα με τον Γιώργο Μπουζιάνη. Συγγενική είναι και άλλη μαρτυρία του Νίκου Χατζηκυριάκου - Γκίκα, αυτόπτη μάρτυρα επίμονης προσπάθειας του Πικιώνη να μεταπείσει εκπροσώπους υπουργείου σχετικά με κάποιο ζήτημα αισθητικής.

«Δημήτρης Πικιώνης, οι ομιλίες του '65», εκδόσεις «Μέλισσα», έτσι όπως τις απομαγνητοφώνησε και αποτύπωσε ο Δημήτρης Φιλιππίδης, σελίδες 209. Τα έργα του Πικιώνη κατέγραψε φωτογραφικά η Erieta Attali.

Το πολυτελέστατο λεύκωμα παρουσιάζεται αύριο στο Μουσείο Μπενάκη, Κουμπάρη 1, Κολωνάκι, ώρα 12.30.

Γράφει σχετικά ο Δημήτρης Φιλιππίδης, ομότιμος καθηγητής Αρχιτεκτονικής του ΕΜΠ:

«Ηδη από την εποχή που ζούσε, αλλά και μετά το θάνατό του, ο Δημήτρης Πικιώνης (1887-1968) αποτέλεσε μια εξαιρετικά σύνθετη και αντιφατική προσωπικότητα, που είχε την ιδιότητα να γοητεύει όσους τον προσέγγιζαν αλλά και να προκαλεί έντονες αντιδράσεις σε όσους τύχαινε να διαφωνούν μαζί του. Δημιουργήθηκε, με αυτό τον τρόπο, ένα "ζήτημα Πικιώνη", που εμπόδιζε τη νηφάλια εκτίμηση της συμβολής του. Χρειάστηκε να μεσολαβήσουν αρκετές δεκαετίες, ώς τη δεκαετία του 1990, για να αρθούν, και πάλι όχι ολοκληρωτικά, οι επιφυλάξεις εναντίον του και να αναγνωριστεί επιτέλους ο Πικιώνης ως μεγάλος αρχιτέκτονας. Οποιος σήμερα θελήσει να ασχοληθεί με τον Πικιώνη, θα χρειαστεί να κινηθεί προς δύο κατευθύνσεις: να ελέγξει την εγκυρότητα της ώς τώρα επιφυλακτικής στάσης απέναντί του ή ακόμα και της απόρριψής του και, το σημαντικότερο, να δείξει πως ο Πικιώνης είναι υπολογίσιμη δύναμη στον σύγχρονο διάλογο για την αρχιτεκτονική στην Ελλάδα». *

Αντιθέσεις

Τζέρεμι Αϊρονς ηθοποιός
«Αν έχεις αποβάλει τους φόβους σου μπορεί να ξαφνιάσεις  τον εαυτό σου»
«BHMagazino»
Ελίνα Γκαράντσα μεσόφωνος
«Συχνά εξαφανίζομαι από τον κόσμο»
«Βήμα»
 

Τέχνης... κινήματα

Αιγυπτιασμός, ανθίβολο, ιλουζιονισμός, βιομορφισμός, δαιδαλική τέχνη, ισοκεφαλία, γιαπωνισμός, πουαντιγισμός, μετατονισμός, τεχνοπαίγνιον... «Ορολογία εικαστικών τεχνών», εκδόσεις «Μέλισσα», συγγραφέας Στέλιος Λυδάκης.

Με τρόπο συνοπτικό και καίριο, ο καθηγητής Στέλιος Λυδάκης, διευθυντής του Μουσείου της Πόλεως των Αθηνών, κατατάσσει με αλφαβητική σειρά όρους που έχουν επικρατήσει για όλα τα καλλιτεχνικά ρεύματα και κινήματα, παλαιότερα και σύγχρονα. Το έργο αυτό, με πλούσια έγχρωμη εικονογράφηση, προσφέρει σε κάθε φιλότεχνο τη δυνατότητα να γνωρίσει και να κατανοήσει τις τάσεις και τις τεχνοτροπίες της τέχνης. Αύριο, ώρα 12.30 παρουσιάζεται στο Μουσείο Μπενάκη, Κουμπάρη 1. Το λεύκωμα, με πλούσια βιβλιογραφία και παραπομπές, είναι κατανοητό και εύχρηστο ακόμη και για μη ειδικούς.

*

* Η Ελληνική Λαογραφική Εταιρεία, Διδότου 12, τηλ. 210-3633110, με αφορμή τα 100 χρόνια από την ίδρυσή της, οργανώνει επιστημονική εκδήλωση, τη Δευτέρα, με θέμα: «Λαϊκή αφήγηση», αίθουσα διαλέξεων του Μουσείου Ελληνικής Λαϊκής Τέχνης, στην Πλάκα, ώρα 7.00 μ.μ. Θα μιλήσουν οι: Μιχαήλ Γ. Μερακλής, Αικατερίνη Πολυμέρου-Καμηλάκη,Ρέα Κακάμπουρα, Γ. Κατσαδώρος και ο Γ. Βοζίκας.

* Αύριο ώρα 7.30 μ.μ. στο πνευματικό κέντρο «Σήμαντρο» στον Χολαργό, Ελευθερίου Βενιζέλου 59Α, τηλ.: 210-6546742, το βιβλιοπωλείο «χωρίς όνομα» μάς προσκαλεί στην παρουσίαση του βιβλίου «Νεοθωμανισμός και σύγχρονη Ελλάδα». Μιλούν οι: Γιώργος Καραμπελιάς, Νεοκλής Σαρρής και Σταύρος Λυγερός.

Κατά της βίας

Αύριο, ώρα 6.00 μ.μ., ξεκινά στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων, αίθουσες «Γ. Ιακωβίδης» και «Ν. Γύζης», Ακαδημίας 50, η έκθεση έργων τέχνης για τα ανθρώπινα δικαιώματα (ζωγραφική, χαρακτική, γλυπτική), υπό την αιγίδα του Κέντρου Προάσπισης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, τηλ.: 210-9210977.

Τα έργα θα διατεθούν σε προσιτές τιμές. Μέρος των εσόδων θα χρησιμοποιηθεί για το πρόγραμμα του ΚΕΠΑΔ για την προστασία θυμάτων βίας, κακοποίησης και εκμετάλλευσης παιδιών και γυναικών. Μεταξύ των 80 έργων ζωγραφικής είναι και των Τέτση, Μόραλη, Μυταρά, Σόρογκα, Φασιανού, Ανδρεαδάκη, Αντωναρόπουλου, Βέργη (φωτό), Γκόνου, Καλογεροπούλου, Καρά, Κόττη, Κτιστοπούλου, Μαδένη, Μακρουλάκη, Παλλαντζά, Παντελιά, Χάρου κ.ά.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Στη στήλη
Ανθρώπινα
Άλλα θέματα στην κατηγορία Ελλάδα της έντυπης έκδοσης
Δίκη για την δολοφονία του Ν. Σεργιανόπουλου
Επανεξέταση για τον Γεωργιανό
Αστυνομικό ρεπορτάζ
Πέντε ληστείες, οι δύο με αίμα
Επέκταση «Πυρήνων» με «Τερρορίστες»...
Κάηκαν ζωντανοί 2 Πακιστανοί
Δικαστικό ρεπορτάζ
Την μπλέκουν με ...γυάλινο αποτύπωμα
Δολοφονία Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου
Μαθητές - μάρτυρες θα πηγαινοέρχονται στην Αμφισσα για τη δίκη Κορκονέα
Αερομεταφορές
«Διάγγελμα» Βγενόπουλου κατά πάντων για τα πάντα
«Οι προϋποθέσεις που έθεταν έκοψαν την Olympic Air»
«Χρειάζεται αναδιάρθρωση η ΥΠΑ»
Aegean: Λάθος της Επιτροπής ο αποκλεισμός μας
Εκκλησιαστική περιουσία
Ξεσπάθωσε ο Θεόκλητος για να μη φορολογηθεί η Εκκλησία
Εορτασμός Πολυτεχνείου
«Το Πολυτεχνείο σημείο αναφοράς»
Μνήμη Πολυτεχνείου
Κλειστό το κέντρο, κυκλοφοριακές ρυθμίσεις
Αντιδικτατορική αντίσταση
Ντοκουμέντα της έντυπης αντίστασης
Περιβάλλον
«Ξέφραγο αμπέλι» ο ταμιευτήρας της Κάρλας
Γήπεδο ΠΑΟ
Παριστάνει τον Πόντιο Πιλάτο ο Κακλαμάνης
Κινητοποιήσεις πολιτών
Δικαίωση των αγώνων κατά του λιθάνθρακα
Δήμος Αθηναίων
Επιτέλους μέτρα - ανάσα για δημότες
Νέα γρίπη
«Να συμβουλευτούν τον προσωπικό τους γιατρό»
Εμβολιασμός σε δόσεις
Πέθανε στην εντατική 19χρονη με τον ιό
Εμπόριο
Ελληνοτουρκικές μπίζνες
Αλκέτ Ριζάι
Τον «πρόδωσαν» οι αδυναμίες του
Μια ζωή... βία και πολιτεία