Έντυπη Έκδοση

Από την τεχνολογία στην ηθική

Οι τόποι της γνώσης δεν είναι μόνο πεδία επώασης τεχνολογικών κινδύνων αλλά και ανάδυσης ενός νέου τύπου ανθρώπου.

Ο οποίος βέβαια, αν και μπορεί να αναπτύσσει συναισθήματα αλληλεγγύης για το διπλανό του, αδιαφορεί για τον απομακρυσμένο άλλον, χρήστη και θύμα της δικής του τεχνογνωσίας. Ερώτημα, λοιπόν: Πώς είναι δυνατόν να ευαισθητοποιηθεί ο εργαζόμενος της γνώσης για τον μακρινό άλλον;

Ερωτήματα όπως αυτό και άλλα, απότοκα και παρεμφερή, θέτει στο βιβλίο της «Εν κινδύνω, από την τεχνολογία στην ηθική» εκδόσεις Ι. Σιδέρης, η ομότιμη καθηγήτρια του Παντείου, Ιωάννα Τσιβάκου.

Το βιβλίο αναζητεί διέξοδο από την κουλτούρα του τεχνολογικά παραγόμενου φόβου. Ερευνάται η δυνατότητα, στο πλαίσιο του κράτους δικαίου, να ανασυγκροτηθεί μια εθνικής εμβέλειας ηθική πρόταση η οποία, εναρμονίζοντας τα βιώματα και τις στοχεύσεις της εθνικής κοινότητας με τις δημιουργικές ευκαιρίες των παγκόσμιων πληροφοριακών δικτύων, θα κατορθώνει να διαπαιδαγωγεί την κοινωνία στην ηθική τής ευθύνης, ορθώνοντας έτσι στέρεα αναχώματα στην πλημμυρίδα των κινδύνων.

Σημειώνει σχετικά η συγγραφέας: «Την ικανότητα των ΜΜΕ να παράγουν συγκινήσεις και φοβίες εκμεταλλεύτηκε η δυναμική της πληροφοριακής ροής προκειμένου να διανοίξει διόδους για την κυκλοφορία της, παρακάμπτοντας τα εμπόδια που ο συστημικός κόσμος με τις αξιολογήσεις του της έθετε. Για τον σκοπό αυτό κατέκλυσε τα ΜΜΕ με εικόνες παραποιημένες και ευτελείς, έχοντας ως βασικό κριτήριο την ανακίνηση των ενστικτωδών παρορμήσεων όπως και των συγκινησιακών ψυχικών κοιτασμάτων των ανθρώπινων όντων. Βεβαίως, η φωνή των ΜΜΕ δεν περιορίστηκε στην εικόνα. Προσεταιρίστηκε τον ήχο και τη γραφή προκειμένου να αυξήσει την ένταση και τη διαπεραστικότητά της».

Η ίδια ερμηνεύει και τον ανθρώπινο ψυχισμό ο οποίος «έμπλεος επιθυμίας αγκυροβολεί στα πεδία των ΜΜΕ καθιστάμενος εύκολο θύμα της ακατάσχετης πληροφοριακής ροής». *

Ευκαιρία η ποίηση

Αύγουστος του 1934 και ο Νίκος Καββαδίας (φωτογρ.) υπηρετεί ως ναυτικός στο «S/S Ιόνιον».

Δεκέμβριος του 2010, από Δευτέρα ο μύθος του «Μαραμπού» της ποίησής μας ζωντανεύει μέσα από τα έργα έγκλειστων εκπαιδευομένων του Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας των φυλακών Κορυδαλλού, που παρουσιάζονται στη Δημοτική Πινακοθήκη Πειραιά, Φίλωνος 29, τηλ.: 210-4101401-2. Συμμετέχουν 42 κρατούμενοι των φυλακών Κορυδαλλού, οι οποίοι εμπνεύστηκαν από Ελληνες ποιητές. Οι δημιουργοί αυτοί παρά τον εγκλεισμό και την απομόνωσή τους, κατάφεραν να φιλοτεχνήσουν με δημιουργικότητα και ευαισθησία μια σειρά έργων τέχνης. Εργάστηκαν με ζήλο, συνέπεια και ομαδικό πνεύμα. Βίωσαν τη χαρά της δημιουργίας και συνέβαλαν ώστε να μεταμορφωθεί η φυλακή σε ζωντανό πυρήνα καλλιτεχνικής έκφρασης και δημιουργίας. Το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας υπάγεται στο Ινστιτούτο Διαρκούς Εκπαίδευσης Ενηλίκων εχει δώσει θεαματικά αποτελέσματα ιδίως στον καλλιτεχνικό ορίζοντα των εκπαιδευομένων.

*

*Χειροποίητα δώρα, στολίδια και γλυκά φτιαγμένα από τις δημιουργικές ομάδες του προγράμματος απεξάρτησης ΚΕΘΕΑ ΔΙΑΒΑΣΗ, τηλ. 210-8640943, και σήμερα ώρα 11.00-20.00 στο Χριστουγεννιάτικο Παζάρι στην πλατεία Συντάγματος, αίθουσα εκδηλώσεων «Μετρό».

Το πρόγραμμα λειτουργεί από τον Οκτώβριο του 1990 στην πλατεία Αμερικής. Ανήκει στο πανελλαδικό δίκτυο υπηρεσιών του Κέντρου Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων. Είναι πρόγραμμα εξωτερικής ημερήσιας παρακολούθησης και παρέχει ολοκληρωμένες υπηρεσίες απεξάρτησης. Οι υπηρεσίες του παρέχονται δωρεάν, δεν χορηγούνται φαρμακευτικές ή υποκατάστατες ουσίες και δεν υπάρχουν λίστες αναμονής. Απευθύνεται: σε χρήστες ναρκωτικών ουσιών, ενήλικες άνω των 21 ετών, εργαζομένους, φοιτητές, περιστασιακούς και στις οικογένειές τους.

Ιθάκη... στο Μεσολόγγι

«Πίσω από τα ορατά υπάρχουν τα αθέατα· πίσω από την παράστασή μας υπάρχει η χαρά, η συγκίνηση και η αυτοπεποίθηση που γεννήθηκαν στις ψυχές των παιδιών».

Τη θεατρική παράσταση «Μυθικές ελληνικές διαδρομές - Η επιστροφή του Οδυσσέα στην Ιθάκη», θα ανεβάσουν τη Δευτέρα, ώρα 7.00 μ.μ., στην αίθουσα της Νομαρχίας στο Μεσολόγγι, τα παιδιά του Εργαστηρίου Νέων με Αναπηρίες Αιτωλοακαρνανίας «Παναγία Ελεούσα», σε συνεργασία με το ΔΗΠΕΘΕ Αγρινίου. «Η τέχνη ανοίγει δρόμους επικοινωνίας. Επιδιώξαμε να δώσουμε στα νέα παιδιά την ευκαιρία να βγουν από τον ατομικό τους κόσμο και να μιλήσουν με τον κόσμο της καρδιάς τους», λένε οι εργαζόμενες στο Εργαστήρι (Χριστίνα-Μαρία Πανταζοπούλου, Φαίνη Τσιμπουράκη, Μαρίνα Κασσαβέτη και Μαρία Τσούτσου), οι οποίες ανέλαβαν και τη θεατρική διασκευή του έργου.

Αντιθέσεις

Χρήστος Παπουτσής υπουργός
«Εχω εντυπωσιαστεί από τον πολιτικό λόγο της κυρίας Δανδουλάκη».
«Νέα»
Κάτια Δανδουλάκη ηθοποιός
«Μα δεν γνωρίζω πολιτική».     
«Νέα»

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Στη στήλη
Ανθρώπινα
Άλλα θέματα στην κατηγορία Ελλάδα της έντυπης έκδοσης
Πορεία 15ης Δεκεμβρίου
Αντίσταση σώμα με Σώμα
Ατέλειωτη μέρα
Επίθεση στον Κωστή Χατζηδάκη
Οργή λαού
Τους έπνιξαν στα χημικά και στη Θεσσαλονίκη
«Αν δεν είχα γυρίσει το κεφάλι, κινδύνευα να με σκοτώσει»
«Τρομοκρατία είναι να ψάχνεις για δουλειά»
Περιβαλλον
Το φοινικόδασος ξαναγεννιέται
Ιδρυμα Τεχνολογίας και Ερευνας
Φεύγουν οι ερευνητές του ΙΤΕ
Διαχείριση απορριμμάτων
Απόφαση υπέρ των συμβασιούχων
Δεύτερη δικαίωση από το δικαστήριο
Αι γενέαι πάσαι στη μάχη της Κερατέας
Βρέχει πρόστιμα από Ε.Ε.
Θεσσαλονίκη
Δωρίστε μας σχολείο
Αστυνομικό ρεπορτάζ
Κινέζοι «προστάτες» οι δράστες
ΣΔΟΕ
Λαθραία τσιγάρα και πετρέλαιο
Άλλες ειδήσεις
«Σύρραξη» αλλοδαπών