Έντυπη Έκδοση

Βιβλία με έρωτες, φιλίες, επιγραφές, ιδέες στα χρώματα του χειμώνα

**Ιουστίνη Φραγκούλη-Αργύρη Ερωτας στην ομίχλη, εκδόσεις Ψυχογιός, σ. 425, ευρώ 17,70

Η ομίχλη δεν είναι απλό καιρικό φαινόμενο. Είναι αυτό που ταιριάζει περισσότερο στον άνθρωπο. Σαν να φτιάχτηκε από τον ίδιο. Το ημιδιαφανές λευκό σύννεφο που καλύπτει την ατμόσφαιρα, εύκολα παραπέμπει στην ανθρώπινη ψυχή και την πολύπλοκη λειτουργία της. Αυτό που νομίζουμε ότι υπάρχει πίσω από τη λεπτή κουρτίνα, μπορεί εύκολα να μας ξεγελάσει. Να διαψεύσει αυτό που τα μάτια μας κοιτούν. Αυτό που οι αισθήσεις μας συλλαμβάνουν. Ή νομίζουν ότι συλλαμβάνουν.

Η ιδιαίτερη αυτή συνύπαρξη (φύση-ψυχή) είναι πιο έντονη και συνηθισμένη στην ελληνική περιφέρεια. Η απεραντοσύνη και αφθονία του τοπίου συνυπάρχει με την περιχαρακωμένη, τοπική κοινωνία. Εκείνη που προσέχει τους τύπους και την ομορφιά της και κρύβει κάθε ασχήμια. Ακόμη και σ' αυτές τις συμπληγάδες, ο έρωτας βρίσκει το χώρο του. Ανθεί και προσπαθεί να επιβιώσει. Η Ιουστίνη Φραγκούλη, στο τελευταίο της μυθιστόρημα, επιχειρεί να ερμηνεύσει τα φαινόμενα. Ανθρώπων και φύσης. Προσπαθεί και αγγίζει το ανεξήγητο.

Η συγγραφέας φτιάχνει τα θεμέλια της δουλειάς της με τα λόγια των άλλων. Με αυτά που της εκμυστηρεύονται οι άλλοι. Η πρωταγωνίστρια, η Αμαλία, της έδωσε απλόχερα δυνατές στιγμές, συγκινήσεις, συναισθήματα. Οπως αναφέρει στον πρόλογο: «Η Αμαλία με έκανε μέρος της προσωπικής της εμπειρίας».

Η Αμαλία λοιπόν. Νεαρή δασκάλα που πάει σε ορεινό χωριό, στα χρόνια του '70, για να διδάξει. Η νεαρή δασκάλα εισβάλλει στην κλειστή κοινωνία του χωριού. Με σεμνότητα και χωρίς να το επιδιώκει ανοιχτά, επιχειρεί να κατανοήσει τη λειτουργία του. Τους ντόπιους. Αναπάντεχα αρχίζει και βλέπει το κακό πρόσωπο της μικρής κοινωνίας (η φυλακισμένη κόρη της Ευθαλίας). Εχει όμως στηρίγματα. Τη φίλη της (Αμαρυλλίς) και τον Αριστοτέλη Αγριππίδη, ευπατρίδη για το Μικροδένδρι (το χωριό της ιστορίας). Τα πράγματα όμως δεν είναι ξεκάθαρα. Η ομίχλη δεν επιτρέπει τις καθαρές ματιές. Ετσι, η άσχημη πλευρά των κατοίκων του χωριού δεν εξαφανίζεται. Κρύβεται και δεν αφήνει τις ψυχές να αναπνεύσουν. Γι' αυτό ο αγαπημένος της Αμαλίας, ο Αρίστος, πεθαίνει, γι' αυτό η Ευγενία τρελαίνεται. Η Φραγκούλη δίνει επιστημονική εξήγηση (τα νερά του ποταμού ταράσσουν τη χημική ισορροπία του εγκεφάλου) αλλά δεν αφήνει την μοναδικότητα της ανθρώπινης ψυχής.

Με στρωτή αφήγηση, προσεκτικά δομημένη πλοκή και επιλογή χαρακτήρων, προσφέρει ένα δυνατό μυθιστόρημα που διατρέχει τη ραχοκοκαλιά της ελληνικής ιστορίας του 20ού αιώνα.

***Jose Oliver, Bartolo Torres Ο μικρός Λάβκραφτ, μτφρ.: Βασίλης Μπαμπούρης, εκδόσεις Οξύ, σ. 96, ευρώ 13,90

Η ζωή του Χ.Φ. Λάβκραφτ σε κόμικς. Η καλύτερη επιλογή για τον πατέρα του σύγχρονου τρόμου. Η προσωπικότητά του, εξάλλου, δεν μπορεί να «κλειστεί» σε μια τυπική βιογραφία. Πριν, λοιπόν, παρουσιάσουμε το βιβλίο των Oliver, Torres, πρέπει να παρουσιάσουμε λίγα πράγματα για τον βιογραφούμενο.

Ο Λάβκραφτ ήταν μοναχικός, μισάνθρωπος, συντηρητικός, βιβλιοφάγος, «σπασίκλας». Ολα αυτά όμως ενισχύουν τον λογοτεχνικό του μύθο. Εφτιαξε ένα εκπληκτικό σύμπαν όπου διαδραματίζονται τα διηγήματά του, ενώ επινόησε το πάνθεον των Μεγάλων Παλαιών. Η αναγνώριση γι' αυτόν ήρθε μετά θάνατον και το έργο του επηρέασε μεταξύ άλλων τους Στίβεν Κινγκ, Φίλιπ Ντικ, Κλάιβ Μπάρκερ.

Εχοντας υπόψη τα παραπάνω, το άλμπουμ των Oliver (συγγραφέας), Torres (εικονογράφος) κινείται στη σωστή κατεύθυνση. Ισως τη μοναδική που της δίνει η ζωή του Λάβκραφτ. Οι δημιουργοί παραδέχονται ότι έκαναν αλλαγές που δεν ανταποκρίνονται στο βίο του Λάβκραφτ. Εν τούτοις, η αισθητική του άλμπουμ είναι υψηλή. Το κόμικς τοποθετείται ανάμεσα στα έργα του Τιμ Μπάρτον και τον «Snoopy» του Τσαρλς Μ. Σουλτζ. Μπόλικες δόσεις χιούμορ και τρόμου μεταφέρουν τα βιογραφικά στοιχεία του Λάβκραφτ. Ο ελαφρώς αλλαγμένος κόσμος των παιδικών του χρόνων αποτυπώνεται με τον καλύτερο τρόπο. Το άλμπουμ σημείωσε μεγάλη επιτυχία στην Ισπανία και στη συνέχεια εκδόθηκε στις ΗΠΑ.

**Νίκος Πιλάβιος Ο παραμυθάς. Οι φίλοι μου, εικονογράφηση: Στεφανία Ταπτά, εκδόσεις Ψυχογιός, σ. 104, ευρώ 8,80

Ο Παραμυθάς είναι ένας παππούς όχι και τόσο συνηθισμένος. Εχει ένα μαγικό γιλέκο που, όταν το φοράει μπορεί να μιλάει με τα ζώα, με τα φυτά και με τα πράγματα, ακόμη και να πετάει! Σ' αυτό το βιβλίο θα μάθετε πώς έγινε φίλος με την καρέκλα του και τη ρεζέρβα του αυτοκινήτου του, πώς συνάντησε τη φίλη του την Ντόλυ, το κοριτσάκι που μια μάγισσα το είχε κάνει άλογο, και πολλά ακόμη.

***Κατερίνα Καρακάση Οψεις του τραγικού, Από τον Πλάτωνα ώς τον Ρακίνα, εκδόσεις Gutenberg, σ. 207, ευρώ 15,98

Η μέλετη της Κατερίνας Καρακάση παρουσιάζει κριτικά τις περιπέτειες της έννοιας του τραγικού από την ελληνική αρχαιότητα έως τον 17ο αιώνα, εξετάζοντας τόσο θεωρητικά κείμενα όσο και τραγωδίες, λαμβάνοντας ωστόσο υπόψη και το εκάστοτε κοινωνικό/πολιτικό πλαίσιο εντός του οποίου η έννοια του τραγικού διαμορφώθηκε.

**Μιχάλης Α. Τιβέριος Ελεύθερος σκοπευτής, Αναμοχλεύοντας το χθες, σχολιάζοντας το σήμερα, εκδόσεις Gutenberg, σ. 453, ευρώ 26,63

Στον παρόντα τόμο συγκεντρώνεται μια σειρά ποικίλων κειμένων που σχολιάζουν διάφορες πτυχές του ιδιωτικού και δημόσιου βίου μας. Τα κείμενα αυτά επιχειρούν να διαφωτίσουν και να προβληματίσουν τον αναγνώστη για τις ευρυθμίες και αρρυθμίες της σύγχρονης κοινωνίας.

**Βάλτερ Πούχνερ Δοκίμια λαογραφικής θεωρίας, εκδόσεις Gutenberg, σ. 374, ευρώ 26,63

Ποιος είναι τελικά ο «λαός»; Σε ποια έκταση σκηνοθετείται η αυθεντικότητα της παραδοσιακής ζωής για τον τουρισμό; Ο τόμος αυτός δίνει απαντήσεις στα παραπάνω ερωτήματα και μυεί στους στοχαστικούς προβληματισμούς της λαογραφικής θεωρίας, όπως αυτή αναπτύσσεται σήμερα διεθνώς.

***Αλέξης Πανσέληνος Σκοτεινές επιγραφές, εκδόσεις Μεταίχμιο, σ. 543, ευρώ 18,80

Μια μυστήρια επιγραφή στο κέντρο της πόλης, βαμμένη άτσαλα πάνω σε τοίχο. Μια επιγραφή που σίγουρα θέλει ερμηνεία. Ενας κόσμος σε παράκρουση. Μια νεολαία οπλισμένη με σπρέι, μια άλλη με ρόπαλα. Ενας Αγιορείτης και ένας ανθυπασπιστής, ένας ταξιδιωτικός πράκτορας. Το χρονικό της απώλειας σαν μια ανοιχτή ερωτική επιστολή.

**Ελένη Πολίτου-Μαρμαρινού Ωσάν χαράς ιδέα, Η ποιητική γραμματική του Ανδρέα Κάλβου, εκδόσεις Gutenberg, σ. 288, ευρώ 17,04

Στο βιβλίο της Ελένης Πολίτου-Μαρμαρινού εξετάζονται ορισμένες ιδιόρρυθμες εκφορές του ποιητικού λόγου των «Ωδών». Με αφετηρία την έννοια «γραμματική της ποίησης» που εισήγαγε ο Roman Jakoson και την παλαιά παρατήρηση του Παλαμά ότι ο Κάλβος με «τα περί την γλώσσαν ολισθήματά του υπερπηδά την γραμματικήν και λησμονεί το συντακτικόν».

***Τεύκρος Μιχαηλίδης Τα τέσσερα χρώματα του καλοκαιριού, εκδόσεις Πόλις, σ. 170, ευρώ 14

Ο Τεύκρος Μιχαηλίδης είναι από τους λίγους που ξέρουν να συνδυάζουν την επιστήμη των μαθηματικών με τη λογοτεχνία. Ο ίδιος είναι διδάκτορας των Μαθηματικών. Στο τελευταίο του βιβλίο, τρεις μεγάλοι έρωτες κι ένα «περιθωριακό» μαθηματικό πρόβλημα συνθέτουν το μυθιστορηματικό τοπίο. Στα δύο προηγούμενα βιβλία είχε εμπλέξει τα μαθηματικά με το αστυνομικό και το ιστορικό αφήγημα. Τώρα, μας δίνει το πρώτο ερωτικό-μαθηματικό μυθιστόρημα.

**Λωτρεαμόν Μαλντορόρ, μτφρ.-επίμετρο: Στρατής Πασχάλης, εκδόσεις Νεφέλη, σ. 360, ευρώ 18,80

Ενα από τα πιο συνταρακτικά κείμενα της σύγχρονης ευρωπαϊκής λογοτεχνίας, που πυροδότησε ανατρεπτικά ρεύματα, όπως ο υπερρεαλισμός, αλλά και συνεχίζει να εμπνέει σημερινούς δημιουργούς.

**Δημήτρης Αγγελάτος Η Αλφα Βήτα του νεοελληνιστή, Οδηγός για το εισαγωγικό μάθημα στην επιστήμη της νεοελληνικής φιλολογίας, εκδόσεις Gutenberg, σ. 336, ευρώ 25

Ο οδηγός του Δημήτρη Αγγελάτου έχει συγκεκριμένο στόχο: Να λειτουργήσει ως υποδομή για την εισαγωγή των νέων φιλολόγων στην επιστήμη της Νεοελληνικής Φιλολογίας μέσα από το συναφές, εισαγωγικό μάθημα.

***Χαρίκλεια Τσοκανή Μουσική μανία, Στις απαρχές του βακχικού Ενθουσιασμού, εκδόσεις Αλεξάνδρεια, σ. 253, ευρώ 16

Το βιβλίο είναι αφιερωμένο στην επιθυμία της ανθρώπινης ύπαρξης να εξέλθει από τους περιορισμούς του εγκόσμιου βίου και να ανιχνεύσει απώτερες περιοχές τού Είναι. Προσεγγίζει έτσι μια μεταφυσική εμπειρία από πολιτισμική άποψη.

***Μαίρη Σπυριδογιαννάκη Το τραπέζι του Θεού, Μοναστηριακή γαστρονομία Από Κρήτη, νησιά Αιγαίου και Ιταλία, εκδόσεις Allegro, σ. 176, ευρώ 18,90

Κρήτη, Κυκλάδες, Δωδεκάνησα και Ιταλία ανοίγουν σ' αυτό το βιβλίο την κουζίνα των μοναστηριών τους και αποκαλύπτουν αυθεντικές συνταγές, γευστικά παντρέματα απλών φυσικών υλικών αλλά και μαγειρέματα υψηλής γαστρονομίας.

***Emmanuel De Waresquiel Ο αιώνας των ανατροπών ,Το λεξικό των κινημάτων αμφισβήτησης στον 20ό αιώνα, μτφρ.: Βασιλική Τσίγκανου, Αιμίλιος Βαλασιάδης, Μαρίνα Δρούτσα κ.ά., εκδόσεις Οξύ, σ. 679, ευρώ 45

«Ο αιώνας των ανατροπών», ως απαραίτητο βοήθημα στην προσπάθεια κατανόησης της εποχής μας, φωτίζει τα γεγονότα, τα ρεύματα και τα κινήματα, τα πρόσωπα και τους τόπους που τη σφυρηλάτησαν. Είναι μια συλλογική και συνθετική εργασία, καθώς έχει γραφτεί από ιστορικούς, φιλοσόφους, μυθιστοριογράφους και δοκιμιογράφους.

**Νικόλαος Αθ. Μάμαλης Η ιστορία της όπερας στην Ευρώπη κατά τον 17ο αιώνα, Από τον Μοντεβέρντι ώς τον Πέρσελ εκδόσεις, Gutenberg, σ. 492, ευρώ 35

Σ' αυτό το βιβλίο επιχειρείται η εξιστόρηση της όπερας στην Ευρώπη κατά τον 17ο αιώνα. Ιδιαίτερα κατά τον 17ο αιώνα, η όπερα συνδέεται έμμεσα με την αντιπαράθεση μεταξύ Καθολικών και Προτεσταντών, άμεσα όμως με τους αυλικούς ευγενείς και την άρχουσα ιδεολογία της μοναρχίας.

**Γιώργος Κοτανίδης Ολοι μαζί, τώρα εκδόσεις Καστανιώτη, σ. 519, ευρώ 21,30

Μια ομάδα νέων παιδιών δημιουργεί έναν πρωτοπόρο θίασο που κερδίζει τη νεολαία και το κοινό από την πρώτη κιόλας παράσταση.

Το «Ολοι μαζί, τώρα» είναι η προσωπική ματιά του Γιώργου Κοτανίδη για τη δημιουργία του Ελεύθερου Θεάτρου, καθώς και τη δράση του ΕΚΚΕ και άλλων επαναστατικών οργανώσεων την περίοδο της χούντας.

***Ken Kesey Στη φωλιά του κούκου, μτφρ.: Βασίλης Αθανασιάδης, εκδόσεις Anubis, σ. 420, ευρώ 16,50

Αδικημένο το βιβλίο του Ken Kesey. Ο τίτλος του παραπέμπει στην ομώνυμη ταινία με τον Τζακ Νίκολσον. Αυτή έχει μείνει στη μνήμη όλων. Ωστόσο, το βιβλίο είναι το ίδιο άγρια όμορφο όπως και η ταινία. Σκληρό, προκλητικό και βαθιά συγκλονιστικό. Το περιοδικό «ΤΙΜΕ» το συμπεριέλαβε στα 100 κορυφαία μυθιστορήματα της αγγλικής γλώσσας για τον 20ό αιώνα.

**Μαρία Σπυροπούλου-Θεοδωρίδου Γνώθι την σεαυτήν πόλιν, Μαρούσι Η δική μας πόλη, εκδόσεις Μελίτη, σ. 131, ευρώ 16

Ενας περίπατος στο χρόνο, το Μαρούσι από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα. Ενα οδοιπορικό στην ιστορία της πόλης από την εποχή της λατρείας της Αμαρυσίας Αρτέμιδος μέχρι την καταξίωση της ως ολυμπιακής πόλης και ως σύγχρονου δήμου.

**Ισμαήλ Κανταρέ Το μοιραίο δείπνο, μτφρ.: Τηλέμαχος Κώτσιας, εκδόσεις Μεταίχμιο, σ. 224, ευρώ 14,40

Με φόντο τα ολοκληρωτικά καθεστώτα που διαδέχονται το ένα το άλλο στη γενέτειρά του (Οθωμανοί, ναζιστές, κομμουνιστές), ο Ισμαήλ Κανταρέ στήνει ένα γαϊτανάκι κωμικοτραγικών καταστάσεων, ένα βαλκανικό παραμύθι γραμμένο με μαεστρία και υποδόρια ειρωνεία.

***Γιολάντα Τσορώνη-Γεωργιάδη, Αντα Ευαγγέλου Το παλιό σχολείο, Πώς τα γράμματα μαθαίναν όταν ήτανε παιδιά ο παππούς και η γιαγιά, εκδόσεις Σαββάλας, σ. 131, ευρώ 13,70

Το παλιό σχολείο δεν υπάρχει σήμερα, όμως στη μνήμη των παλαιοτέρων είναι ακόμη ζωντανό. Οι μαθητές κάποτε κάθονταν σε ξύλινα θρανία. Ζεσταίνονταν με ξυλόσομπα, αγόραζαν τα βιβλία, έτρωγαν ξύλο από τον δάσκαλο. Εκείνα τα παιδιά σού δίνουν το χέρι για να σε ταξιδέψουν.

**Ημερολόγιο 2012 Ενας χρόνος με τη Ζωρζ Σαρή, επιμέλεια: Χρύσα Κουράκη, εκδόσεις Πατάκη, σ. 392, ευρώ 10,90

Ζωρζ Σαρή: Συγγραφέας πολυγραφότατη και πολυδιαβασμένη, αγαπημένη μικρών και μεγάλων που υπήρξαν αναγνώστες της στα παιδικά τους χρόνια. Ενα δεμένο, εικονογραφημένο ημερολόγιο αφιερωμένο στη ζωή της, με αποσπάσματα από τα έργα της.

**Ημερολόγιο 2012 Αν δεν αλλάξουμε εμείς τον κόσμο, ποιος θα το κάνει;, εκδόσεις Αιώρα, σ. 160, ευρώ 11

Η έκδοση απευθύνεται σε ανθρώπους που παρακολουθούν και νοιάζονται για όσα συμβαίνουν γύρω τους, που αντιλαμβάνονται ότι αποτελούν μέρος αυτού του κόσμου, μέρος των προβλημάτων του και γι' αυτό μέρος της λύσης τους.

**Μαρία Νέτσικα Το ημερολόγιο της γεύσης 2012 εκδόσεις IANOS, σ. 168, ευρώ 12,80

Ημερολόγιο που δεν σας βοηθά μόνο να παρακολουθείτε τον χρόνο και την εξέλιξή του. Σας δίνει συμβουλές και σας διασκεδάζει με πολλές μικρές πληροφορίες και ιστορίες για τη γεύση.

**Σοφία Σουλή Οικολογικό ημερολόγιο 2012, Πράσινη Γη, εκδόσεις Μύρτος, σ. 152, ευρώ 14

Στις σελίδες του ημερολογίου θα πληροφορηθείτε για τις προσπάθειες που γίνονται από επίσημους φορείς και από οργανώσεις για την αποκατάσταση του φυσικού περιβάλλοντος και των οικοσυστημάτων. Ολα αυτά μαζί με τις επισημάνσεις εορτών και ξεχωριστών ημερών.

***Ποιητικό ημερολόγιο 2012, επιμέλεια-ανθολόγηση: Γιάννης Κορίδης εκδόσεις Ιωλκός, σ. 392, ευρώ 15

Οι αντανακλάσεις των ματιών, οι μέρες. Αυτές βλέπουμε, αυτές ζούμε, αυτές περιμένουμε. Οσο περνάνε, αρχίζουν τα βλέφαρα να κλείνουν μέχρι να ξανανοίξουν και ο αέναος κύκλος να συνεχιστεί. Ο Γιάννης Κορίδης, ακούραστος παρατηρητής και συλλέκτης, επιμελείται και ανθολογεί, παραδίδοντας για 17η συνεχόμενη χρονιά το «Ποιητικό ημερολόγιο». Κάθε μέρα, εκτός από τις ημερολογιακές πληροφορίες και ένα αντιπροσωπευτικό ποίημα. Ποιητικός λόγος. Ηχος και εικόνα πάνω από τον χρόνο. Το ημερολόγιο κοσμείται με τρεις πίνακες του Βάσου Λυσσαρίδη.

***Γρίφοι 1 για μυαλά υψηλών επιδόσεων, εκδόσεις Σαββάλας, σ. 254, ευρώ 9,70

Βελτιώστε τον δείκτη νοημοσύνης σας με σπαζοκεφαλιές, παιχνίδια λογικής, ασκήσεις οπτικής αντίληψης, οφθαλμαπάτες και αριθμητικούς γρίφους αυξανόμενου επιπέδου δυσκολίας. Οι γρίφοι είναι ταξινομημένοι σε επίπεδα δυσκολίας. Λύστε τους γρίφους από όλα τα είδη που περιέχονται (λογικής, δημιουργικής σκέψης, οπτικής αντίληψης, αριθμητικοί, οφθαλμαπάτες) και απολαύστε την ικανοποίηση που θα σας προσφέρει η λύση τους. Ταυτόχρονα, θα ακονίσετε το μυαλό σας.

**Μίρκα Στρατικοπούλου Ο δέκατος τρίτος μήνας, Τέσσερις ιστορίες απ/εγκλεισμού, εκδόσεις Ποταμός, σ. 96, ευρώ 8

Στο πρώτο της βιβλίο η Μίρκα Στρατικοπούλου γράφει με τη δύναμη της προφορικότητας, τη φυσικότητα της αναπνοής. Ξέρει να διακρίνει και να αποδίδει και τις ελάχιστες, πλην όμως σαρωτικές, αποχρώσεις.

***Βασίλης Τσιαμπούσης Σάλτο Μορτάλε, εκδόσεις Μεταίχμιο, σ. 288, ευρώ 14,40

Ο συγγραφέας με τα 16 διηγήματα καταπιάνεται με θέματα που τ' άγγιζε ακροθιγώς και στα προηγούμενα κείμενά του, όπως ο έρωτας και το χρήμα. Οι εικόνες του παρελθόντος και τα πρόσωπα που παρήλθαν συνεχίζουν να αποτελούν βασικό κοίτασμα για τις αναφορές του.

**Tim Jackson Ευημερία χωρίς ανάπτυξη, Ενα εναλλακτικό μοντέλο διεξόδου από την κρίση, μτφρ.: Κατερίνα Χαλμούκου, εκδόσεις Κέδρος, σ. 326, ευρώ 18

Ο Τιμ Τζάκσον, οικονομολόγος, μας υποδεικνύει εναλλακτικούς τρόπους επίτευξης της ευημερίας αναλύοντας μέτρα και ιδέες που ξεφεύγουν από τα τυποποιημένα όρια των υφιστάμενων οικονομικών μοντέλων.

***John Harvey Εύκολη λεία, Ενα μυθιστόρημα με τον Ρέζνικ, μτφρ.: Μιχάλης Λαλιώτης εκδόσεις Πόλις, σ. 409, ευρώ 18

Η μεγάλη αφηγηματική δεξιοτεχνία του Χάρβεϋ συνοδεύεται από την ακρίβεια με την οποία ο συγγραφέας αναλύει την ψυχολογία των προσώπων, και ιδιαίτερα του μοναχικού Τσάρλι Ρέζνικ. Ενας από τους πιο ελκυστικούς ντετέκτιβ του σύγχρονου αγγλικού μυθιστορήματος.

**Διονύσης Μαρίνος Χαμένα κορμιά, εκδόσεις Τετράγωνο, σ. 158, ευρώ 14,90

Κάποιο πρωί ένας άντρας χάνεται. Θα μπορούσε να είναι μια κοινή ιστορία αν την επόμενη μέρα, κάτω από επίσης αδιευκρίνιστες συνθήκες, δεν χανόταν και μια φοιτήτρια και αν την επομένη δεν χανόταν και ο εκπρόσωπος της αποκαλυπτικής τηλεοπτικής δημοσιογραφίας. Ο,τι διαβάσεις σ' αυτό το βιβλίο είναι αλήθεια. Ή, περίπου.

***Φρανκ Σέτσινγκ Limit, μτφρ.: Χαράλαμπος Καρβούνης, εκδόσεις Καστανιώτη, σ. 1.344, ευρώ 25,56

Τέσσερα χρόνια μετά την παγκόσμια επιτυχία του «Σμήνους», ο Φρανκ Σέτσινγκ μεταπηδά από τον κόσμο της θάλασσας στον κόσμο του Διαστήματος για να μας ταξιδέψει σε ένα μέλλον που δεν φαντάζει ιδιαίτερα μακρινό. Μυθιστόρημα που κόβει την ανάσα.

**Εφη Δρακοπούλου Σπάζοντας τη σιωπή ενός ταμπού, εκδόσεις Νόηση, σ. 128, ευρώ 11,71

Η Εφη Δρακοπούλου ξέρει να μιλά αυθεντικά, αγνά και τόσο δυνατά. Με τη μαρτυρία της στο βιβλίο επιχειρεί, με αφετηρία προσωπικά της βιώματα, να μιλήσει αληθινά για ένα ταμπού, αυτό της ψυχικής νόσου. Επισημαίνει την αναγκαιότητα της αγάπης και της συμπόνιας.

**Κυρ Ημερολόγιο 2012 Δεν ελπίζω τίποτα... Δεν πιστεύω τίποτα... Είμαι Ελληνας, εικονογράφηση: Κυρ, εκδόσεις Καστανιώτη, σ. 120, ευρώ 21,30

Ο Κυρ με τις γελοιογραφίες του αποδομεί τη σοβαραφάνεια που επικρατεί και μας δίνει πολλούς λόγους να χαμογελάσουμε. Κατά κάποιον τρόπο να αντισταθούμε. Μια παρέλαση έξυπνων σκίτσων για όλες τις ημέρες του χρόνου, οι οποίες μας θυμίζουν ότι το χιούμορ είναι μια σοβαρή έκφανση της πολιτικής και κοινωνικής κριτικής.

***Ελένη Γούλα Σοκολάτα και άλλες αμαρτίες, εκδόσεις Μανδραγόρας, σ. 95, ευρώ 12

Ενα κορίτσι μεγαλώνει στην ελληνική επαρχία του '60. Τελειώνει το Δημοτικό στο χωριό, πηγαίνει στην κοντινή κωμόπολη για το Γυμνάσιο και τελικά, φοιτήτρια, μετακομίζει στην πρωτεύουσα. Δεκαεπτά αφηγήσεις που συνθέτουν το παζλ της διαδρομής μιας πιτσιρίκας που γίνεται γυναίκα.

***Clive Barker Ο κλέφτης του πάντοτε, Ενα σκοτεινό παραμύθι για όλες τις ηλικίες, μτφρ.: Βασίλης Μπαμπούρης, εικονογράφηση: Clive Barker, εκδόσεις Οξύ, σ. 210, ευρώ 16,29

Το Σπίτι των Γιορτών του κύριου Χουντ υπάρχει εδώ και χίλια χρόνια, καλωσορίζοντας αμέτρητα παιδιά. Ο νεαρός Χάρβεϊ Σουίκ σαγηνευμένος από τα θαύματα του κύριου Χουντ. Δεν σκέφτεται όμως τις συνέπειες. Ενα μαγικό παραμύθι από τον Clive Barker.

****Σιμόνη Ζαφειροπούλου Ελπίδα: Τα παιδιά του κόσμου. Hope: Children of the world, πρόλογος: Μαριάννα Βαρδινογιάννη, εκδόσεις Μεταίχμιο, σ. 184, ευρώ 16,60

Το φωτογραφικό λεύκωμα της Σιμόνης Ζαφειροπούλου δίνει ελπίδα. Πώς; Απαθανατίζοντάς την. Οπως αναφέρει και η ίδια: «Φωτογραφίζω παιδιά γιατί πιστεύω ότι είναι πάντα πιο αληθινά. Σε όλες τις χώρες διέκρινα τη λάμψη της ελπίδας στο βλέμμα των παιδιών».

**Γεράσιμος Α. Ρηγάτος Η διατροφική παράδοση στην Ελλάδα. Ιστορικές και πολιτιστικές διαδρομές, εκδόσεις ΒΗΤΑ ιατρικές, σ. 174, ευρώ 20

Στο παρόν σύγγραμμα ο έμπειρος συγγραφέας και ιατρός Γεράσιμος Ρηγάτος οδηγεί τον αναγνώστη σε ενδιαφέρουσες πολιτιστικές διαδρομές, που καλύπτουν διαχρονικά ολόκληρο το εύρος της ελληνικής διατροφικής παράδοσης.

**Beatrice Alemagna Το γιγάντιο πραγματάκι, μτφρ.: Γιώργος Κουραβέλος εκδόσεις Κόκκινο, σ. 36, ευρώ 17

Η Μπεατρίσε Αλεμάνια μάς φέρνει στο νου όλες τις αποχρώσεις που μπορεί να πάρει η ευτυχία. Ενα πολύ όμορφο κείμενο.

**Κώστας Μουρσελάς Στην άκρη της νύχτας, εκδόσεις Πατάκη, σ. 304, ευρώ 14,50

Πώς αισθάνεσαι όταν στις δύο μετά τα μεσάνυχτα σε παίρνουν συνεχώς τηλέφωνο και συνεχώς σου το κλείνουν; Ποιο είναι το στοίχημα που, αντί να το εισπράττει ο νικητής, τελικά το κερδίζει ο χαμένος; Ενα θρίλερ που εξελίσσεται σε ερωτική ιστορία; Τελικά, πρόκειται για κάποια φανταστική ιστορία που τη ζουν κάποια πραγματικά πρόσωπα.

**Τάκης Θεοδωρόπουλος Η επιδημία, Οι θεοί ανάμεσά μας, εκδόσεις Πατάκη, σ. 157, ευρώ 10,50

Η ανάγκη του πληθυσμού να εκφράσει το δικό του συναισθηματικό αναβρασμό προκάλεσε πρωτοφανείς κοινωνικές εκρήξεις και η επιδημία της ποιητικής έκφρασης, που σάρωσε του πάντες και τα πάντα, κατέστρεψε κάθε οικονομική δραστηριότητα στη χώρα.

**Ουμπέρτο Εκο Εξομολογήσεις ενός νέου μυθιστοριογράφου, μτφρ.: Γιώργος Λαμπράκος εκδόσεις Πατάκη, σ. 278, ευρώ 12,70

Ο Εκο μάς εντυπωσιάζει όταν αναλογίζεται τις απολαύσεις της απαρίθμησης. Δείχνει ότι η ταπεινή λίστα, η δυνάμει ατελείωτη σειρά μάς δίνει τη δυνατότητα να δούμε στιγμιαία το άπειρο και να προσεγγίσουμε το άφατο. Αυτός ο «νέος μυθιστοριογράφος» είναι ένας δάσκαλος που έχει σοφά πράγματα να μας μεταδώσει.

**Ζυράννα Ζατέλη Ηδονή στον κρόταφο, εκδόσεις Καστανιώτη, σ. 154, ευρώ 10,65

Η Ηδονή στον κρόταφο διαβάζεται ως καλειδοσκοπική αφήγηση σε πρώτο πρόσωπο, ως ασπρόμαυρη μυθοπλασία με πρωταγωνιστές όλους τους έμψυχους και άψυχους κατοίκους του ζατελικού κόσμου. Σπαράγματα μιας εξομολόγησης που αναδίδει ομίχλη και σκιές σαν γνήσιο παραμύθι.

***Φρανσουά Λελόρ Ο μικρός Εκτορας και τα μυστικά της ζωής, μτφρ.: Μαριάννα Κουτάλου, εκδόσεις Πατάκη, σ. 256, ευρώ 13,50

Συνδυάζοντας σοφία και χάρη ανεπιτήδευτη, ο Λελόρ μάς αφηγείται την ιστορία του παιδιού που όλοι υπήρξαμε, φέρνοντάς μας για άλλη μια φορά αντιμέτωπους με τα κεφαλαιώδη ερωτήματα της ζωής.

**Jacob και Wilhelm Grimm Η Κοκκινοσκουφίτσα, σχέδια: Paolo Ghezzi, μτφρ.: Μαρία Τοπάλη, εκδόσεις Νεφέλη, σ. 34, ευρώ 12,90

Το κλασικό παραμύθι της Κοκκινοσκουφίτσας, όπως το κατέγραψαν οι αδελφοί Γκριμ στις αρχές του 19ου αιώνα, με νέα πρωτότυπη εικονογράφηση.

***Ζοζέ Σαραμάγκου Χρονικό του μοναστηριού, μτφρ.: Αθηνά Ψυλλιά, εκδόσεις Καστανιώτη, σ. 384, ευρώ 18

Ηταν μια φορά κι έναν καιρό ένας βασιλιάς που έταξε να χτίσει ένα τεράστιο μοναστήρι σε μια μικρή κωμόπολη αν ο Θεός τού έδινε διάδοχο. Το Χρονικό του μοναστηριού θεωρείται ένα από τα σημαντικότερα έργα του Πορτογάλου νομπελίστα και επανεκδίδεται στα ελληνικά σε νέα μετάφραση.

***Μάρα Μεϊμαρίδη Ντάσταρ, εκδόσεις Καστανιώτη, σ. 576, ευρώ 18

Τροία Τουρκίας, 1853. Ενα βρέφος με χρυσά μαλλιά και βιολετιά μάτια βρίσκεται στο Σκάμανδρο ποταμό, ανάμεσα σε δυο χωριά: ένα ελληνοχώρι κι ένα τουρκοχώρι που μισιούνται αιώνες. Μια ιστορία αγάπης τριών χιλιάδων χρόνων περνά σαν στρόβιλος από τις σελίδες του βιβλίου.

 

***Αγγελική Σμυρλή Η διάψευση, εκδόσεις Κέδρος, σ. 224, ευρώ 12,50

Ο Ορχάν, ένας Τουρκοκύπριος γιατρός που ζει στο κατεχόμενο μέρος της Κύπρου, αναστατώνεται από την είδηση ότι με τη μέθοδο του DNA αναγνωρίστηκαν τα οστά του Οδυσσέα, που από το καλοκαίρι του 1974 βρισκόταν στους καταλόγους των αγνοουμένων. Η επιθυμία του να παραστεί την κηδεία του Οδυσσέα είναι μεγάλη. Στο διάστημα που μεσολαβεί ώς την κηδεία, θα ζωντανέψουν στη μνήμη του τα χρόνια που πέρασαν από τα μέσα της δεκαετίας του 1950 μέχρι σήμερα.

 

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Βιβλίο
Με λέξεις-κλειδιά
Κριτική βιβλίου
Σχετικά θέματα: Αφιέρωμα στα βιβλία του 2012
Τα βιβλία πριν και μετά την Κ.
Σύντομες προτάσεις για τις εκδόσεις που μας περιμένουν
Εργοτάξιο παράλληλων συγγραφέων
Παραλλαγές σε ένα θέμα
Αλήθειες και ψέματα για μάγους και Αϊ-Βασίληδες
Άλλα θέματα στην κατηγορία Βιβλίο της έντυπης έκδοσης
Αφιέρωμα στα βιβλία του 2012
Τα βιβλία πριν και μετά την Κ.
Σύντομες προτάσεις για τις εκδόσεις που μας περιμένουν
Εργοτάξιο παράλληλων συγγραφέων
Βιβλία με έρωτες, φιλίες, επιγραφές, ιδέες στα χρώματα του χειμώνα
Παραλλαγές σε ένα θέμα
Αλήθειες και ψέματα για μάγους και Αϊ-Βασίληδες