Έντυπη Έκδοση

ΣΤΑ ΚΡΥΦΑ ΚΑΙ ΧΩΡΙΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ, ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΜΕ ΥΨΗΛΑ ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΕΣ ΑΜΟΙΒΕΣ

Οταν η τρόικα διορίζει και χαρίζει

Ητρόικα ορίζει στα κρυφά και χωρίς διαγωνισμό, με αδιαφανείς διαδικασίες, τους χρηματοοικονομικούς συμβούλους στις χώρες της κρίσης, χρεώνοντας με εκατομμύρια ευρώ τους κρατικούς προϋπολογισμούς και κατ' επέκταση τους φορολογουμένους.

Στη σοβαρή αυτή καταγγελία προχώρησε χθες το κοινοτικό έντυπο «European Observer». Τα ονόματα Alvarez and Marsal, BlackRock, Oliver Wyman, Pimco αναφέρονται στο σχετικό δημοσίευμα, καθώς ως χρηματοοικονομικοί σύμβουλοι έχουν διαδραματίσει καταλυτικό ρόλο, φέρεται δε να έχουν κοστίσει στους φορολογουμένους πάνω από 80 εκατ. ευρώ στην Κύπρο, την Ελλάδα, την Ιρλανδία, την Πορτογαλία και την Ισπανία.

Οι καταγγελίες Τσίπρα

ΟΙ καταγγελίες αυτές βλέπουν το φως της δημοσιότητας λίγες μέρες μετά την ερώτηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα στον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, στην οποία κάνει λόγο για «ιλιγγιώδη» ποσά που δόθηκαν προς τράπεζες, δικηγορικά γραφεία και χρηματοοικονομικούς συμβούλους κατά την περίοδο των Μνημονίων. Σε σχετικό θέμα της «Ε» την περασμένη εβδομάδα (σ.σ. του Σπύρου Κάραλη) με τον εύγλωττο τίτλο «Αυτό το πάρτι δεν τελειώνει ποτέ», την περίοδο 2004-2012 φέρεται να δόθηκαν 1,116 δισ. ευρώ σε κάθε λογής συμβούλους, ενώ μόνο τη χρονιά του PSI η δαπάνη προς τράπεζες, δικηγορικά γραφεία και χρηματοοικονομικούς συμβούλους ανήλθε στα 635 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με τα στοιχεία που κατέθεσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. Αναλυτικότερα είχε επισημανθεί, πως το 2012 «δόθηκαν» στην εταιρεία LAZARD 25 εκατ. ευρώ και στη δικηγορική εταιρεία CGSH (Hamilton) 6 εκατ. και 1,5 εκατ. ανά μήνα καθυστέρησης, ως συμβούλους για τη διεκπεραίωση του PSI.

«Ανεξάρτητοι»-χρυσάφι

Οι «ανεξάρτητοι» ειδικοί χρησιμοποιούνται από την τρόικα προκειμένου να εκπονήσουν μελέτες για τις κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών, ή μιας χώρας, προκειμένου να αποφευχθεί η χρεοκοπία. Συχνά προσλαμβάνονται χωρίς την επίβλεψη του Δημοσίου, γεγονός που εγείρει ερωτήματα για τη φερεγγυότητά τους, σημειώνει το κοινοτικό έντυπο.

Παράλληλα οι εταιρείες συμβούλων προσλαμβάνουν άλλους συμβούλους ως υπεργολάβους, εγείροντας επιπλέον ερωτήματα για το ποιος έχει πρόσβαση σε εμπιστευτικές πληροφορίες και πώς χρησιμοποιούνται αυτές οι πληροφορίες.

Ενδεικτική θεωρείται η περίπτωση της Alvarez & Marsal στην κρίση της Ισπανίας και της Κύπρου. Η αμερικανική συμβουλευτική εταιρεία φέρεται να κέρδισε περισσότερα από δύο εκατ. ευρώ από τη διαχείριση της bad bank στην Ισπανία το 2012 και 6,6 εκατ. ευρώ από τη μελέτη της πάνω στην κυπριακή διάσωση.

Σκάνδαλο στην Κύπρο

Ωστόσο, η «δράση» της στην Κύπρο προκάλεσε σκάνδαλο, με τις κυπριακές αρχές να έχουν αρχίσει εσωτερική έρευνα.

Τον Δεκέμβριο του 2012, όταν η Κύπρος αγωνιζόταν να εξασφαλίσει ένα σχέδιο διάσωσης, ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας, Πανίκος Δημητριάδης, είχε προεπιλέξει την Alvarez & Marsal (σ.σ. αναφέρει το δημοσίευμα) παρά το ότι το δ.σ της κεντρικής τράπεζας είχε απορρίψει τη συμβουλευτική εταιρεία, λόγω σύγκρουσης συμφερόντων.

Η BlackRock

Οσον αφορά την Ελλάδα, το «EU Observer» αναφέρεται στην περίπτωση της BlackRock, που έχει συμβόλαιο 12,3 εκατ. ευρώ, έχοντας δώσει υπεργολαβίες σε άλλες παρόμοιες εταιρείες, ενώ δρα υπό την ψευδή επωνυμία Solar.

Σύμφωνα με το «EU Obesrver», το μεγάλο ερώτημα που προκύπτει είναι γιατί εξακολουθούν να προσλαμβάνονται αυτές οι συμβουλευτικές εταιρείες και ποια είναι τα κίνητρα.

Τραπεζικοί κύκλοι εκτιμούν ότι οι καταγγελίες σχετίζονται με παρασκηνιακό πόλεμο συμφερόντων μεταξύ πανίσχυρων επενδυτικών οίκων, ελεγκτικών εταιρειών και οίκων αξιολόγησης, που «ανεβάζουν» ή «κατεβάζουν» κυβερνήσεις αναβαθμίζοντας ή υποβαθμίζοντας την πιστοληπτική αξιόλογηση ολόκληρων χωρών. Πόλεμος συμφερόντων που εντάσσεται σε ευρύτερο πλαίσιο συγκρούσεων τραπεζικών συστημάτων Βορρά - Νότου αλλά και Ουάσιγκτον - Βερολίνου.

Το δημοσίευμα προκάλεσε την αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ, με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να κάνει λόγο για τεράστιο σκάνδαλο όσον αφορά τις «αδιαφανείς και εξόχως προβληματικές αναθέσεις μελετών σε εταιρείες για την παροχή συμβουλών σε χώρες υπό καθεστώς μνημονίου».

Ντράγκι: Υποτονική ροή δανειοδότησης των ελληνικών εταιρειών

Φειδωλή δανειοδότηση, αρνητικός ρυθμός χρηματοδότησης επιχειρήσεων και πραγματικής οικονομίας, μη ανταγωνιστικά επιτόκια-κόστος, με συνέπεια είτε τη «μετανάστευση» σε χώρες του Βορρά είτε τη φυγή επιχειρηματικών κεφαλαίων προς τη γερμανική «ενδοχώρα»

Το μείζον θέμα της αδυναμίας δανειοδότησης των ελληνικών επιχειρήσεων, λόγω των υψηλών επιτοκίων, έθεσε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Χουντής στον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι.

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Ελληνας ευρωβουλευτής αναφέρεται στο μείζον πρόβλημα που αντιμετωπίζουν στο σύνολό τους οι ελληνικές επιχειρήσεις αλλά και στην πλειονότητά τους οι εταιρείες στις άλλες χώρες του Νότου.

Φειδωλή δανειοδότηση, αρνητικός ρυθμός χρηματοδότησης επιχειρήσεων και πραγματικής οικονομίας, μη ανταγωνιστικά επιτόκια-κόστος, με συνέπεια είτε τη «μετανάστευση» σε χώρες του Βορρά είτε τη φυγή επιχειρηματικών κεφαλαίων προς τη γερμανική «ενδοχώρα».

Αφαίμαξη Νότου

Αλλωστε αποτελεί πλέον κοινή διαπίστωση πως η «αφαίμαξη» του Νότου «θρέφει» τον Βορρά και τα συμφέροντα του Βερολίνου.

Οσον αφορά τη νέα ερώτηση του Νίκου Χουντή κατά τη διάρκεια της ακρόασης του προέδρου της ΕΚΤ στη συνεδρίαση της Επιτροπής Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε πως όποια προσπάθεια και αν έγινε από την τρόικα για την τόνωση των επιχειρήσεων από διάφορα προγράμματα του ΕΣΠΑ, έχει αποτύχει. Κάλεσε δε τον πρόεδρο της ΕΚΤ να πάρει άμεσα μέτρα ώστε «να σταματήσουν να στρέφονται οι επενδύσεις και οι επιχειρήσεις προς τη βόρεια Ευρώπη και τη Γερμανία, τη στιγμή που ο Νότος βυθίζεται στην ύφεση και την ανεργία».

Διαφορές στα επιτόκια

Ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, στην απάντησή του, αφού παραδέχτηκε ότι υπάρχουν σημαντικές διαφορές στα επιτόκια δανεισμού μεταξύ των κρατών-μελών της Ευρωζώνης και συγκεκριμένα μεταξύ Βορρά και Νότου, με αποτέλεσμα να δημιουργείται κατακερματισμός στις ευρωπαϊκές τραπεζικές αγορές, σημείωσε:

«Τώρα, βλέπουμε από την άλλη κάτι θετικό και το είπα αυτό και στην αρχική μου δήλωση, ότι η ροή της δανειοδότησης, η οποία ναι μεν είναι υποτονική, παρ' όλ' αυτά δεν συνεχίζει να επιδεινώνεται, τουλάχιστον σύμφωνα με τα τελευταία δεδομένα που έχουμε.

Υπάρχει, δηλαδή, μια πολύ μικρή μείωση, αλλά δεν έχουμε την έντονη αυτή πτωτική τάση που είχαμε στο παρελθόν».

Ωστόσο, η ουσία είναι πως μία υγιής εξαγωγική ελληνική εταιρεία, με επώνυμο εμπορικό σήμα, εξακολουθεί να δανείζεται με κόστος χρήματος ακόμη και 4%-5% ακριβότερα από μία ανταγωνιστική ολλανδική ή αυστριακή.

Προφανώς η χρηματοδότηση είναι ακόμη πιο επαχθής για μία «μεσαία» επιχείρηση.

Τα σχόλια έχουν κλείσει για αυτό το άρθρο

Κανένα σχόλιο

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας 0

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Κυβέρνηση
Τρόικα
Άλλα θέματα στην κατηγορία Πολιτική της έντυπης έκδοσης
Βουλή
Προς αναστολή χρηματοδότησης της Χρυσής Αυγής
Δημοσκοήσεις
Ο ΣΥΡΙΖΑ τραβά την ανηφόρα
Δημοσκοπήσεις
Μαύρη ημέρα για τον Αντώνη
Τσίπρας: Θα λειτουργήσουμε σαν μια πέτρα που θα ταράξει τα λιμνάζοντα νερά...
ΕΑΣ
«Καταγράψαμε πρόοδο για ΕΑΣ, γεια σας!»
ΕΚΤ
Ντράγκι: Υποτονική ροή δανειοδότησης των ελληνικών εταιρειών
ΕΟΠΥΥ
Το χειρουργικό ψέμα Σαμαρά
Κυβέρνηση
Με... περικεκομμένα τα φτερά
Λίστα Λαγκάρντ
Η λίστα Λαγκάρντ στέλνει τον Γιάννο για κακούργημα
ΠΑΣΟΚ
Ο Βενιζέλος «πέταξε το γάντι» στον Κουβέλη για συνεργασία
ΠΙΣ
Οταν η... γραφικότητα εισβάλλει στο Μαξίμου!
Πλειστηριασμοί
Πλειστηριασμοί... ανοχής
Πόθεν Εσχες
...κι αυτοί, καλύτερα
Από τις καταθέσεις Βενιζέλου, στη λευκή κόλλα της Βαμβακά
Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ απ' τα ψηλά στα χαμηλά
Τρόικα
Οταν η τρόικα διορίζει και χαρίζει
Άλλες ειδήσεις
Πλούσιοι αρχηγοί πάμφτωχη χώρα