Ελευθεροτυπία - 17/12/2013
Έντυπη Έκδοση
Ελευθεροτυπία, Τρίτη 17 Δεκεμβρίου 2013
ΣΤΑ ΚΡΥΦΑ ΚΑΙ ΧΩΡΙΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ, ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΜΕ ΥΨΗΛΑ ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΕΣ ΑΜΟΙΒΕΣ
Οταν η τρόικα διορίζει και χαρίζει
Ητρόικα ορίζει στα κρυφά και χωρίς διαγωνισμό, με αδιαφανείς διαδικασίες, τους χρηματοοικονομικούς συμβούλους στις χώρες της κρίσης, χρεώνοντας με εκατομμύρια ευρώ τους κρατικούς προϋπολογισμούς και κατ' επέκταση τους φορολογουμένους.
Στη σοβαρή αυτή καταγγελία προχώρησε χθες το κοινοτικό έντυπο «European Observer». Τα ονόματα Alvarez and Marsal, BlackRock, Oliver Wyman, Pimco αναφέρονται στο σχετικό δημοσίευμα, καθώς ως χρηματοοικονομικοί σύμβουλοι έχουν διαδραματίσει καταλυτικό ρόλο, φέρεται δε να έχουν κοστίσει στους φορολογουμένους πάνω από 80 εκατ. ευρώ στην Κύπρο, την Ελλάδα, την Ιρλανδία, την Πορτογαλία και την Ισπανία.
Οι καταγγελίες Τσίπρα
ΟΙ καταγγελίες αυτές βλέπουν το φως της δημοσιότητας λίγες μέρες μετά την ερώτηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα στον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, στην οποία κάνει λόγο για «ιλιγγιώδη» ποσά που δόθηκαν προς τράπεζες, δικηγορικά γραφεία και χρηματοοικονομικούς συμβούλους κατά την περίοδο των Μνημονίων. Σε σχετικό θέμα της «Ε» την περασμένη εβδομάδα (σ.σ. του Σπύρου Κάραλη) με τον εύγλωττο τίτλο «Αυτό το πάρτι δεν τελειώνει ποτέ», την περίοδο 2004-2012 φέρεται να δόθηκαν 1,116 δισ. ευρώ σε κάθε λογής συμβούλους, ενώ μόνο τη χρονιά του PSI η δαπάνη προς τράπεζες, δικηγορικά γραφεία και χρηματοοικονομικούς συμβούλους ανήλθε στα 635 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με τα στοιχεία που κατέθεσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. Αναλυτικότερα είχε επισημανθεί, πως το 2012 «δόθηκαν» στην εταιρεία LAZARD 25 εκατ. ευρώ και στη δικηγορική εταιρεία CGSH (Hamilton) 6 εκατ. και 1,5 εκατ. ανά μήνα καθυστέρησης, ως συμβούλους για τη διεκπεραίωση του PSI.
«Ανεξάρτητοι»-χρυσάφι
Οι «ανεξάρτητοι» ειδικοί χρησιμοποιούνται από την τρόικα προκειμένου να εκπονήσουν μελέτες για τις κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών, ή μιας χώρας, προκειμένου να αποφευχθεί η χρεοκοπία. Συχνά προσλαμβάνονται χωρίς την επίβλεψη του Δημοσίου, γεγονός που εγείρει ερωτήματα για τη φερεγγυότητά τους, σημειώνει το κοινοτικό έντυπο.
Παράλληλα οι εταιρείες συμβούλων προσλαμβάνουν άλλους συμβούλους ως υπεργολάβους, εγείροντας επιπλέον ερωτήματα για το ποιος έχει πρόσβαση σε εμπιστευτικές πληροφορίες και πώς χρησιμοποιούνται αυτές οι πληροφορίες.
Ενδεικτική θεωρείται η περίπτωση της Alvarez & Marsal στην κρίση της Ισπανίας και της Κύπρου. Η αμερικανική συμβουλευτική εταιρεία φέρεται να κέρδισε περισσότερα από δύο εκατ. ευρώ από τη διαχείριση της bad bank στην Ισπανία το 2012 και 6,6 εκατ. ευρώ από τη μελέτη της πάνω στην κυπριακή διάσωση.
Σκάνδαλο στην Κύπρο
Ωστόσο, η «δράση» της στην Κύπρο προκάλεσε σκάνδαλο, με τις κυπριακές αρχές να έχουν αρχίσει εσωτερική έρευνα.
Τον Δεκέμβριο του 2012, όταν η Κύπρος αγωνιζόταν να εξασφαλίσει ένα σχέδιο διάσωσης, ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας, Πανίκος Δημητριάδης, είχε προεπιλέξει την Alvarez & Marsal (σ.σ. αναφέρει το δημοσίευμα) παρά το ότι το δ.σ της κεντρικής τράπεζας είχε απορρίψει τη συμβουλευτική εταιρεία, λόγω σύγκρουσης συμφερόντων.
Η BlackRock
Οσον αφορά την Ελλάδα, το «EU Observer» αναφέρεται στην περίπτωση της BlackRock, που έχει συμβόλαιο 12,3 εκατ. ευρώ, έχοντας δώσει υπεργολαβίες σε άλλες παρόμοιες εταιρείες, ενώ δρα υπό την ψευδή επωνυμία Solar.
Σύμφωνα με το «EU Obesrver», το μεγάλο ερώτημα που προκύπτει είναι γιατί εξακολουθούν να προσλαμβάνονται αυτές οι συμβουλευτικές εταιρείες και ποια είναι τα κίνητρα.
Τραπεζικοί κύκλοι εκτιμούν ότι οι καταγγελίες σχετίζονται με παρασκηνιακό πόλεμο συμφερόντων μεταξύ πανίσχυρων επενδυτικών οίκων, ελεγκτικών εταιρειών και οίκων αξιολόγησης, που «ανεβάζουν» ή «κατεβάζουν» κυβερνήσεις αναβαθμίζοντας ή υποβαθμίζοντας την πιστοληπτική αξιόλογηση ολόκληρων χωρών. Πόλεμος συμφερόντων που εντάσσεται σε ευρύτερο πλαίσιο συγκρούσεων τραπεζικών συστημάτων Βορρά - Νότου αλλά και Ουάσιγκτον - Βερολίνου.
Το δημοσίευμα προκάλεσε την αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ, με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να κάνει λόγο για τεράστιο σκάνδαλο όσον αφορά τις «αδιαφανείς και εξόχως προβληματικές αναθέσεις μελετών σε εταιρείες για την παροχή συμβουλών σε χώρες υπό καθεστώς μνημονίου».