Ελευθεροτυπία - 17/12/2013
Έντυπη Έκδοση
Ελευθεροτυπία, Τρίτη 17 Δεκεμβρίου 2013
Ντράγκι: Υποτονική ροή δανειοδότησης των ελληνικών εταιρειών
Φειδωλή δανειοδότηση, αρνητικός ρυθμός χρηματοδότησης επιχειρήσεων και πραγματικής οικονομίας, μη ανταγωνιστικά επιτόκια-κόστος, με συνέπεια είτε τη «μετανάστευση» σε χώρες του Βορρά είτε τη φυγή επιχειρηματικών κεφαλαίων προς τη γερμανική «ενδοχώρα»
Το μείζον θέμα της αδυναμίας δανειοδότησης των ελληνικών επιχειρήσεων, λόγω των υψηλών επιτοκίων, έθεσε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Χουντής στον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι.
Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Ελληνας ευρωβουλευτής αναφέρεται στο μείζον πρόβλημα που αντιμετωπίζουν στο σύνολό τους οι ελληνικές επιχειρήσεις αλλά και στην πλειονότητά τους οι εταιρείες στις άλλες χώρες του Νότου.
Φειδωλή δανειοδότηση, αρνητικός ρυθμός χρηματοδότησης επιχειρήσεων και πραγματικής οικονομίας, μη ανταγωνιστικά επιτόκια-κόστος, με συνέπεια είτε τη «μετανάστευση» σε χώρες του Βορρά είτε τη φυγή επιχειρηματικών κεφαλαίων προς τη γερμανική «ενδοχώρα».
Αφαίμαξη Νότου
Αλλωστε αποτελεί πλέον κοινή διαπίστωση πως η «αφαίμαξη» του Νότου «θρέφει» τον Βορρά και τα συμφέροντα του Βερολίνου.
Οσον αφορά τη νέα ερώτηση του Νίκου Χουντή κατά τη διάρκεια της ακρόασης του προέδρου της ΕΚΤ στη συνεδρίαση της Επιτροπής Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε πως όποια προσπάθεια και αν έγινε από την τρόικα για την τόνωση των επιχειρήσεων από διάφορα προγράμματα του ΕΣΠΑ, έχει αποτύχει. Κάλεσε δε τον πρόεδρο της ΕΚΤ να πάρει άμεσα μέτρα ώστε «να σταματήσουν να στρέφονται οι επενδύσεις και οι επιχειρήσεις προς τη βόρεια Ευρώπη και τη Γερμανία, τη στιγμή που ο Νότος βυθίζεται στην ύφεση και την ανεργία».
Διαφορές στα επιτόκια
Ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, στην απάντησή του, αφού παραδέχτηκε ότι υπάρχουν σημαντικές διαφορές στα επιτόκια δανεισμού μεταξύ των κρατών-μελών της Ευρωζώνης και συγκεκριμένα μεταξύ Βορρά και Νότου, με αποτέλεσμα να δημιουργείται κατακερματισμός στις ευρωπαϊκές τραπεζικές αγορές, σημείωσε:
«Τώρα, βλέπουμε από την άλλη κάτι θετικό και το είπα αυτό και στην αρχική μου δήλωση, ότι η ροή της δανειοδότησης, η οποία ναι μεν είναι υποτονική, παρ' όλ' αυτά δεν συνεχίζει να επιδεινώνεται, τουλάχιστον σύμφωνα με τα τελευταία δεδομένα που έχουμε.
Υπάρχει, δηλαδή, μια πολύ μικρή μείωση, αλλά δεν έχουμε την έντονη αυτή πτωτική τάση που είχαμε στο παρελθόν».
Ωστόσο, η ουσία είναι πως μία υγιής εξαγωγική ελληνική εταιρεία, με επώνυμο εμπορικό σήμα, εξακολουθεί να δανείζεται με κόστος χρήματος ακόμη και 4%-5% ακριβότερα από μία ανταγωνιστική ολλανδική ή αυστριακή.
Προφανώς η χρηματοδότηση είναι ακόμη πιο επαχθής για μία «μεσαία» επιχείρηση.