Έντυπη Έκδοση

Η ΤΡΟΪΚΑ ΦΕΥΓΕΙ ΚΑΙ ΑΦΗΝΕΙ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΝΑ ΝΟΜΟΘΕΤΗΣΕΙ...

Πλειστηριασμοί... ανοχής

«Ευκαιρία» για την κυβέρνηση να προστατεύσει την πρώτη κατοικία μέχρι 200.000 ευρώ, αλλά και τις τράπεζες για να πουλήσουν «κόκκινα δάνεια»

Μερικά 24ωρα μέχρι το τέλος της εβδομάδας αναμένεται να κρατήσει η αγωνία των δανειοληπτών για το τι θα τους ξημερώσει σχετικά με τους επικείμενους πλειστηριασμούς από 1ης.1.2014, όταν θα καταργηθεί η προστατευτική διάταξη «Παπαθανασίου» (που απαγορεύει τους πλειστηριασμούς ακινήτων για οφειλές μέχρι 200.000 ευρώ), αφού μετά και τις χθεσινές μαραθώνιες συνομιλίες μεταξύ των εκπροσώπων της τρόικας και του υπουργείου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας δεν επήλθε οριστική συμφωνία.

Πηγές του υπουργείου Ανάπτυξης δήλωσαν ότι θα συνεχιστούν και αύριο οι επαφές -τηλεφωνικές, όχι φυσικές, αφού τα στελέχη της τρόικας παίρνουν το αεροπλάνο της επιστροφής- και ότι στόχος είναι η πολιτεία να νομοθετήσει μέχρι το τέλος της εβδομάδας, αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο για έκδοση Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου, αν και κάτι τέτοιο δεν είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης.

«Ανοχή τρόικας»

Ομως, όπως διπλωματικά τόνισε κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου, η κυβέρνηση θα νομοθετήσει με την «ανοχή της τρόικας» και όχι με διαφωνία της τρόικας.

Τις τελευταίες ώρες των διαπραγματεύσεων οι διαφορές των δύο πλευρών μειώθηκαν, αλλά οι εκπρόσωποι της τρόικας επέμειναν στην προστασία των τραπεζών. Θεωρούν ότι αν ξεκινήσουν οι πλειστηριασμοί, οι τράπεζες θα μπορούν να πουλήσουν «κόκκινα δάνεια» και να αντλήσουν χρήματα, γεγονός που θα ενισχύσει την ευστάθεια του τραπεζικού συστήματος.

«Πόθος» Στουρνάρα

Αυτός ίσως είναι και ο κρυφός πόθος της κυβέρνησης ή φανερός για τον υπουργό των Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, ο οποίος έχει ταχθεί υπέρ της άρσης της γενικής απαγόρευσης των πλειστηριασμών δημοσίως.

Κι αυτό γιατί θα ανοίξει ο δρόμος για την κυβέρνηση να χρησιμοποιήσει μέρος των χρημάτων που είναι αδιάθετα στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας -και μέχρι τώρα προορίζονται για την κάλυψη κεφαλαιακών κενών στις τράπεζες- για να κλείσει το χρηματοδοτικό κενό της περιόδου 2014-2015.

Τα σχόλια έχουν κλείσει για αυτό το άρθρο

Κανένα σχόλιο

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας 0

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Τρόικα
Κυβέρνηση
Ακίνητα & κτηματαγορά
Τράπεζες
Οικονομική και δημοσιονομική πολιτική
Πλειστηριασμοί
Άλλα θέματα στην κατηγορία Πολιτική της έντυπης έκδοσης
Βουλή
Προς αναστολή χρηματοδότησης της Χρυσής Αυγής
Δημοσκοήσεις
Ο ΣΥΡΙΖΑ τραβά την ανηφόρα
Δημοσκοπήσεις
Μαύρη ημέρα για τον Αντώνη
Τσίπρας: Θα λειτουργήσουμε σαν μια πέτρα που θα ταράξει τα λιμνάζοντα νερά...
ΕΑΣ
«Καταγράψαμε πρόοδο για ΕΑΣ, γεια σας!»
ΕΚΤ
Ντράγκι: Υποτονική ροή δανειοδότησης των ελληνικών εταιρειών
ΕΟΠΥΥ
Το χειρουργικό ψέμα Σαμαρά
Κυβέρνηση
Με... περικεκομμένα τα φτερά
Λίστα Λαγκάρντ
Η λίστα Λαγκάρντ στέλνει τον Γιάννο για κακούργημα
ΠΑΣΟΚ
Ο Βενιζέλος «πέταξε το γάντι» στον Κουβέλη για συνεργασία
ΠΙΣ
Οταν η... γραφικότητα εισβάλλει στο Μαξίμου!
Πλειστηριασμοί
Πλειστηριασμοί... ανοχής
Πόθεν Εσχες
...κι αυτοί, καλύτερα
Από τις καταθέσεις Βενιζέλου, στη λευκή κόλλα της Βαμβακά
Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ απ' τα ψηλά στα χαμηλά
Τρόικα
Οταν η τρόικα διορίζει και χαρίζει
Άλλες ειδήσεις
Πλούσιοι αρχηγοί πάμφτωχη χώρα