Έντυπη Έκδοση

«Καταγράψαμε πρόοδο για ΕΑΣ, γεια σας!»

Χωρίς το τελικό «ναι» της τρόικας για τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα (ΕΑΣ) θα παρευρεθεί στο σημερινό Eurogroup ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, ο οποίος ελπίζει να εξασφαλίσει από τους Ευρωπαίους ομολόγους του το πράσινο φως για το σχέδιο αναδιάρθρωσης των ΕΑΣ.

Το στίγμα του αδιεξόδου είχε δώσει λίγα λεπτά νωρίτερα κατά την αποχώρησή του από το υπουργείο Οικονομικών ο Δανός Πολ Τόμσεν, εκπρόσωπος του ΔΝΤ στην τρόικα, ο οποίος αρκέστηκε να δηλώσει ότι «καταγράψαμε κάποια πρόοδο, θα επιστρέψουμε τον Γενάρη». Το στίγμα του αδιεξόδου είχε δώσει λίγα λεπτά νωρίτερα κατά την αποχώρησή του από το υπουργείο Οικονομικών ο Δανός Πολ Τόμσεν, εκπρόσωπος του ΔΝΤ στην τρόικα, ο οποίος αρκέστηκε να δηλώσει ότι «καταγράψαμε κάποια πρόοδο, θα επιστρέψουμε τον Γενάρη». Σύμφωνα με ανώτατο αξιωματούχο του υπουργείου Οικονομικών, «η εισήγηση της τρόικας για τα ΕΑΣ θα είναι θετική. Ελπίζουμε να μην υπάρξει βέτο από κάποιον υπουργό στο Eurogroup». Πρόσθεσε, δε, ότι «είμαστε σε καλό δρόμο, αλλά δεν μπορεί να λεχθεί τίποτε πριν από το Eurogroup».

Το στίγμα του αδιεξόδου είχε δώσει λίγα λεπτά νωρίτερα κατά την αποχώρησή του από το υπουργείο Οικονομικών ο Δανός Πολ Τόμσεν, εκπρόσωπος του ΔΝΤ στην τρόικα, ο οποίος αρκέστηκε να δηλώσει ότι «καταγράψαμε κάποια πρόοδο, θα επιστρέψουμε τον Γενάρη».

Η ελληνική πρόταση για τα ΕΑΣ, που αναμένει το πράσινο φως από το Eurogroup, ώστε να εγκριθεί η εκταμίευση της δόσης του 1 δισ. ευρώ, περιλαμβάνει:

* διάσπαση της εταιρείας σε αμυντικό και πολιτικό σκέλος,

* εθελούσια έξοδο για 472 εργαζομένους, ώστε να μείνουν στην εταιρεία 341 άτομα. Οι επικεφαλής των κλιμακίων διαφωνούν με την εθελούσια έξοδο και ζητούν απολύσεις, οι οποίες θα φθάσουν τις 700 συνολικά από ΕΑΣ και ΕΛΒΟ,

* λειτουργία της εταιρείας με εξαγωγικό χαρακτήρα. Η τρόικα συνεχίζει να αμφισβητεί τον εξαγωγικό χαρακτήρα.

«Αισιοδοξούμε ότι μέχρι αύριο (σ.σ. σήμερα) θα έχουμε μια θετική κατάληξη για τη δόση» είπε χαρακτηριστικά υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, προσθέτοντας ότι «την Πέμπτη θα λάβει την απόφαση ο ESM (μηχανισμός στήριξης) για την εκταμίευση της δόσης του 1 δισ. ευρώ, η οποία σε συνδυασμό με τα ταμειακά διαθέσιμα καλύπτει την αποπληρωμή των ομολόγων (1,853 δισ. ευρώ) που λήγουν στις 11 Γενάρη».

Υπό αυτά τα δεδομένα, η κυβέρνηση οδηγείται πλέον έως την Παρασκευή σε μονομερή κατάθεση νομοσχεδίων για τους πλειστηριασμούς, το μειωμένο ΦΠΑ στην εστίαση και το Φόρο Ακινήτων, καθώς αυτός ο κύκλος των διαπραγματεύσεων με τους ελεγκτές έκλεισε χωρίς να υπάρξει τελική συμφωνία σε κανένα από τα ανοιχτά θέματα. Οπως είπε υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, το υπουργείο Οικονομικών θα πρέπει έως τον Ιανουάριο, όταν και θα επιστρέψει η τρόικα στην Αθήνα, να έχει έτοιμα τα ισοδύναμα διαρθρωτικά μέτρα για το δημοσιονομικό κενό (ακίνητα, ΦΠΑ, φόροι κ.ά.), τα οποία, σύμφωνα με ανώτατο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, δεν θα περιλαμβάνουν μειώσεις συντάξεων, μισθών και αυξήσεις φόρων.

Ραντεβού στο Eurogroup

Στο νέο κύκλο διαπραγματεύσεων, που θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί έως το Eurogroup στις 27 Ιανουαρίου, πέραν των ισοδύναμων μέτρων, θα συζητηθούν θέματα όπως οι φόροι υπέρ τρίτων, το μεσοπρόθεσμο αλλά και το θέμα της μείωσης των εργοδοτικών εισφορών.

Για εγκλήματα για τα οποία θα «δώσουν λόγο οι κυβερνήσεις των μνημονίων» κάνει λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ, δηλώντας ταυτόχρονα ότι η κυβέρνηση της Αριστεράς δεσμεύεται να επανακτήσει τις επιχειρήσεις των ΕΑΣ και ΕΛΒΟ. Θεωρεί ότι η υποταγή της κυβέρνησης στο σχεδιασμό της τρόικας μεταφράζεται σε ουσιαστική διάλυση της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας, κάνει λόγο για «εξευτελιστικό τίμημα» και παράδοση της χώρας ως ομήρου σε εξωτερικούς προμηθευτές. «Απομακρύνουν ή παροπλίζουν εργαζομένους οι οποίοι έχουν την τεχνογνωσία για την παραγωγή πυρομαχικών και οπλικών συστημάτων» επισημαίνουν.

Η «συρρίκνωση των αμυντικών βιομηχανιών» εντάσσεται, κατά το ΚΚΕ, όχι μόνο στις απαιτήσεις των δανειστών, αλλά και στους κανόνες εντός του ευρωπαϊκού πλαισίου. Τονίζει ότι «όσοι βρίσκονται σε αυτή την όχθη, όπως η κυβέρνηση ή τα άλλα κόμματα του ευρωμονόδρομου, ούτε θέλουν ούτε μπορούν να ανακόψουν τον αντιλαϊκό κατήφορο».

Τα σχόλια έχουν κλείσει για αυτό το άρθρο

Κανένα σχόλιο

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας 0

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Τρόικα
Eurogroup
Υπουργείο Οικονομικών
Κρατικές αμυντικές βιομηχανίες
Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα (ΕΑΣ)
Άλλα θέματα στην κατηγορία Πολιτική της έντυπης έκδοσης
Βουλή
Προς αναστολή χρηματοδότησης της Χρυσής Αυγής
Δημοσκοήσεις
Ο ΣΥΡΙΖΑ τραβά την ανηφόρα
Δημοσκοπήσεις
Μαύρη ημέρα για τον Αντώνη
Τσίπρας: Θα λειτουργήσουμε σαν μια πέτρα που θα ταράξει τα λιμνάζοντα νερά...
ΕΑΣ
«Καταγράψαμε πρόοδο για ΕΑΣ, γεια σας!»
ΕΚΤ
Ντράγκι: Υποτονική ροή δανειοδότησης των ελληνικών εταιρειών
ΕΟΠΥΥ
Το χειρουργικό ψέμα Σαμαρά
Κυβέρνηση
Με... περικεκομμένα τα φτερά
Λίστα Λαγκάρντ
Η λίστα Λαγκάρντ στέλνει τον Γιάννο για κακούργημα
ΠΑΣΟΚ
Ο Βενιζέλος «πέταξε το γάντι» στον Κουβέλη για συνεργασία
ΠΙΣ
Οταν η... γραφικότητα εισβάλλει στο Μαξίμου!
Πλειστηριασμοί
Πλειστηριασμοί... ανοχής
Πόθεν Εσχες
...κι αυτοί, καλύτερα
Από τις καταθέσεις Βενιζέλου, στη λευκή κόλλα της Βαμβακά
Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ απ' τα ψηλά στα χαμηλά
Τρόικα
Οταν η τρόικα διορίζει και χαρίζει
Άλλες ειδήσεις
Πλούσιοι αρχηγοί πάμφτωχη χώρα