Έντυπη Έκδοση

ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΟΥ ΙΟΥΝΙΟΥ 2012 ΠΕΡΝΑΕΙ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΝΙΚΗΣ

Ο ΣΥΡΙΖΑ τραβά την ανηφόρα

Πορεία ανόδου του ΣΥΡΙΖΑ και του Αλ. Τσίπρα και καθόδου της Ν.Δ. και του Α. Σαμαρά καταγράφουν οι εξαμηνιαίες τάσεις της MRB, σε σύγκριση με τις τάσεις του περασμένου Ιουνίου, με την έντονη ρευστότητα να παραμένει κυρίαρχο στοιχείο στο πολιτικό σκηνικό.

Η περίπου μία ποσοστιαία μονάδα με την οποία προηγείται ο ΣΥΡΙΖΑ της Ν.Δ. (21,9% έναντι 21% στην πρόθεση ψήφου και 29,1% έναντι 27,9% στην εκτίμηση) είναι η αναστροφή της εικόνας του Ιουνίου, όπου στην πρόθεση ψήφου η Ν.Δ. προηγούνταν με 22,5% έναντι 20,8% του ΣΥΡΙΖΑ (και 28,1% έναντι 26,6% στην εκτίμηση ψήφου).

Δεν είναι όμως αυτό το εύρημα που δίνει την εικόνα της ανατροπής.

Η ανατροπή

Για πρώτη φορά μετά τις εκλογές του Ιουνίου του 2012, ο ΣΥΡΙΖΑ περνά μπροστά στη λεγόμενη παράσταση νίκης με 39,6% έναντι 34,7% της Ν.Δ. (Ν.Δ. 44,1% - ΣΥΡΙΖΑ 29,6% τον περασμένο Ιούνιο), ενώ ο Αλ. Τσίπρας «κλείνει» απειλητικά την ψαλίδα στην καταλληλότητα για την πρωθυπουργία στις 3,8 μονάδες, όταν τον περασμένο Ιούνιο η διαφορά υπέρ του Α. Σαμαρά ήταν στις 14 ποσοστιαίες μονάδες (Α. Σαμαράς 41,3%, Αλ. Τσίπρας 27,4%). Αντιστοίχως η διαφορά υπέρ της Ν.Δ. στο ερώτημα «ποιος μπορεί να αντιμετωπίσει καλύτερα τα προβλήματα», δηλαδή στην ικανότητα διακυβέρνησης, είναι πλέον κάτω από το 1% (Ν.Δ. 27% - ΣΥΡΙΖΑ 26,2%).

Για τα υπόλοιπα κόμματα, πλην της Χρυσής Αυγής που ανακτά τις απώλειες από την περίοδο της πολιτικής δολοφονίας του Παύλου Φύσσα και του ΚΚΕ, τα υπόλοιπα κόμματα (ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ, ΑΝΕΛ, Οικολόγοι Πράσινοι) βρίσκονται σε καθοδική πορεία.

Ρευστότητα

Εντυπωσιακή ωστόσο είναι η ρευστότητα που λίγους μήνες πριν από τις ευρωεκλογές και τις αυτοδιοικητικές εκλογές παραμένει κυρίαρχο στοιχείο του πολιτικού σκηνικού. Στην πρόθεση ψήφου, η αδιευκρίνιστη ψήφος κινείται στο 24,8%, δηλαδή πάνω από τα ποσοστά των δύο πρώτων κομμάτων. Αντίστοιχη είναι η εικόνα στο ερώτημα «ποιος είναι ο καταλληλότερος πρωθυπουργός», όπου ο «κανένας» συγκεντρώνει 31%, ενώ στον πίνακα για την ικανότητα διακυβέρνησης το «κανένα κόμμα» είναι πρώτη επιλογή με 36,1%!

Στα υπόλοιπα στοιχεία, ο περιορισμός της ανεργίας αποτελεί για τους πολίτες τη Νο 1 προτεραιότητα (85,9%) και ακολουθούν η προστασία του εισοδήματος των πολιτών (79,2%), η εξασφάλιση της δημόσιας υγείας και ικανοποιητικού επιπέδου ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης (78,1%), η ανάπτυξη της οικονομίας (77%), η εξασφάλιση αξιοπρεπών συντάξεων (75,3%) κ.ο.κ.

Τσίπρας: Θα λειτουργήσουμε σαν μια πέτρα που θα ταράξει τα λιμνάζοντα νερά...

Την άποψη ότι η σοσιαλδημοκρατία πλέον έχει χάσει την κοινωνική της εκπροσώπηση, βρίσκεται απέναντι σε στρατηγικό αδιέξοδο και τα κόμματα, που παραδοσιακά την εξέφραζαν, μετατοπίζονται όλο και δεξιότερα, εξέφρασε ο Αλ.Τσίπρας. Σε αυτό το πλαίσιο, κληθείς να σχολιάσει εάν η «κίνηση των 58» και οι ζυμώσεις στο χώρο της Κεντροαριστεράς μπορούν να απειλήσουν τη δυναμική του ΣΥΡΙΖΑ, εμφανίστηκε να μην ανησυχεί.

«Στην πολιτική, όπως και στη φυσική, τα κενά καλύπτονται», διαπίστωσε, για να συμπληρώσει πως στην Ελλάδα, που «είχαμε την πιο σκληρή έκφραση αυτής της αντίθεσης, το κενό ήδη έχει καλυφθεί. Το καλύπτει ο ΣΥΡΙΖΑ και οι συμμαχίες που διεκδικεί με αξιώσεις να εκφράσει τις κοινωνικές δυνάμεις που σήμερα δεν εκπροσωπούνται» (μιλώντας στο Euronews). Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναφέρεται στις κοινωνικές δυνάμεις, που συγκροτούν η μεσαία τάξη, τα αδύναμα και χαμηλά στρώματα.

Ο κ. Τσίπρας επανέλαβε πως μια αριστερή κυβέρνηση στην Ελλάδα θα αποτελέσει ένα πολύ ισχυρό μήνυμα για τους λαούς της Ευρώπης. Θα λειτουργήσει, όπως είπε, σαν «μια πέτρα που θα ταράξει τα λιμνάζοντα νερά και θα δώσει την ευκαιρία για μια μεγάλη αλλαγή» προκειμένου να αλλάξουν οι συσχετισμοί. Αναφερόμενος στο γεγονός ότι χώρες όπως η Ιρλανδία και η Πορτογαλία αποχωρούν από τα μνημόνια, είπε ότι αυτό δεν αίρει την υποχρέωσή τους να συνεχίσουν να εφαρμόζουν το ίδιο μείγμα πολιτικής και έφερε έφερε ως παράδειγμα την Ισπανία, που αν και εκτός μνημονίου, υποχρεώνεται να εφαρμόζει την ίδια πολιτική. Μίλησε ακόμα για την «αναξιοπρεπή θέση που βρίσκεται η Ελλάδα, καθώς ο Ελληνας πρωθυπουργός δεν μπορεί να αποφασίσει τίποτα μόνος του, όπως και η κυβερνητική πλειοψηφία, αν δεν ρωτήσει κάποιους δευτεροκλασάτους υπαλλήλους της τρόικας που πολλές φορές υποδεικνύουν σχιζοφρενικές επιλογές».

Τα σχόλια έχουν κλείσει για αυτό το άρθρο

Κανένα σχόλιο

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας 0

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Δημοσκοπήσεις & έρευνες γνώμης
Πολιτικά κόμματα
ΣΥΡΙΖΑ
Άλλα θέματα στην κατηγορία Πολιτική της έντυπης έκδοσης
Βουλή
Προς αναστολή χρηματοδότησης της Χρυσής Αυγής
Δημοσκοήσεις
Ο ΣΥΡΙΖΑ τραβά την ανηφόρα
Δημοσκοπήσεις
Μαύρη ημέρα για τον Αντώνη
Τσίπρας: Θα λειτουργήσουμε σαν μια πέτρα που θα ταράξει τα λιμνάζοντα νερά...
ΕΑΣ
«Καταγράψαμε πρόοδο για ΕΑΣ, γεια σας!»
ΕΚΤ
Ντράγκι: Υποτονική ροή δανειοδότησης των ελληνικών εταιρειών
ΕΟΠΥΥ
Το χειρουργικό ψέμα Σαμαρά
Κυβέρνηση
Με... περικεκομμένα τα φτερά
Λίστα Λαγκάρντ
Η λίστα Λαγκάρντ στέλνει τον Γιάννο για κακούργημα
ΠΑΣΟΚ
Ο Βενιζέλος «πέταξε το γάντι» στον Κουβέλη για συνεργασία
ΠΙΣ
Οταν η... γραφικότητα εισβάλλει στο Μαξίμου!
Πλειστηριασμοί
Πλειστηριασμοί... ανοχής
Πόθεν Εσχες
...κι αυτοί, καλύτερα
Από τις καταθέσεις Βενιζέλου, στη λευκή κόλλα της Βαμβακά
Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ απ' τα ψηλά στα χαμηλά
Τρόικα
Οταν η τρόικα διορίζει και χαρίζει
Άλλες ειδήσεις
Πλούσιοι αρχηγοί πάμφτωχη χώρα