Έντυπη Έκδοση

Δεκάξι νεκροί στην Κίνα από συγκρούσεις με Ουιγούρους

Δεκάξι νεκροί είναι ο χθεσινός απολογισμός από το νέο κύμα βίας που ξέσπασε στη Σινγιάνγκ της Κίνας όπου κατοικούν Ουιγούροι μουσουλμάνοι. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της κυβέρνησης στον επίσημο ειδησεογραφικό ιστότοπο Tianshan, οι αστυνομικοί δέχτηκαν επίθεση από αγνώστους που έφεραν μαχαίρια και αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς σε χωριό κοντά στην πόλη Κασγκάρ στο Δρόμο του Μεταξιού.

Από τις συμπλοκές που ακολούθησαν δεκατέσσερα μέλη της μουσουλμανικής κοινότητας βρήκαν το θάνατο από τα πυρά των αστυνομικών και δύο αστυνομικοί έχασαν τη ζωή τους.

Η συγκεκριμένη περιοχή έχει αποτελέσει θέατρο πολλών συγκρούσεων τα τελευταία χρόνια, την αφετηρία των οποίων η κινεζική κυβέρνηση αποδίδει στο αυτονομιστικό Ισλαμικό Κίνημα του Ανατολικού Τουρκμενιστάν. Η αστυνομική επιτήρηση έχει μάλιστα αυξηθεί στην περιοχή μετά την επίθεση τον Οκτώβριο με αυτοκίνητο που έπεσε πάνω σε τουρίστες στην πλατεία Τιενανμέν.

Η κινεζική κυβέρνηση χαρακτήρισε τότε το περισταστικό ως επίθεση ένοπλων ισλαμιστών που επιθυμούν να κηρύξουν τον ιερό πόλεμο, αποποιούμενη εντελώς την εκδοχή οι επιθέσεις των Ουιγούρων να αποτελούν απλώς απάντηση στην προσπάθεια της κινεζικής κυβέρνησης να περιορίσει τα δικαιώματα του μουσουλμανικού πληθυσμού της περιοχής.

Στο τελευταίο κύμα βίας στη Σινγιάνγκ η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Χούα Τσουν Γινγκ, απέφυγε να ονομάσει ως υπευθύνους της επίθεσης τους ισλαμιστές στρατιωτικούς, αν και διαβεβαίωσε ότι επρόκειτο για «σπείρα τρομοκρατών».

«Η συγκεκριμένη συνομοταξία δεν τυγχάνει της αποδοχής και της στήριξης του λαού και είναι καταδικασμένη να αποτύχει», εξήγησε η Τσουν Γινγκ. «Αποδείχτηκε για άλλη μία φορά το αληθινό πρόσωπο της βίας. Παρόμοιες πράξεις θα έπρεπε να τις καταδικάζουν όλοι όσοι αγαπούν την ειρήνη και τη σταθερότητα», τόνισε.

(Πηγές: Afp, ΑΠΕ)

Τα σχόλια έχουν κλείσει για αυτό το άρθρο

Κανένα σχόλιο

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας 0

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Κίνα
Άλλα θέματα στην κατηγορία Διεθνή της έντυπης έκδοσης
Γερμανία
Τώρα αρχίζει το παιχνίδι
Η Αϊντάν αναλαμβάνει την ενσωμάτωση
Ιταλία
Φοιτητές και συνδικάτα παραλύουν την Ιταλία
Κίνα
Δεκάξι νεκροί στην Κίνα από συγκρούσεις με Ουιγούρους
Ματιές στον κόσμο
Εκτός μνημονίου η Ιρλανδία, αλλά «δεν αλλάζουν όλα»
Και ο Αγιος Βασίλης στα είδη που κινδυνεύουν
Εφτιαξαν φόρουμ για τον εκδημοκρατισμό του Κόλπου
Δεν τους αρκεί ο ανασχηματισμός, θέλουν να φύγει η κυβέρνηση
Σφίγγουν το ζωνάρι οι Ιταλοί ενόψει Χριστουγέννων
Συρία
Η πείνα τρώει τη Συρία
Τουρκία
Συμφωνία Τουρκίας - Ε.Ε. για μετανάστες
Χιλή
Χιλή: η πρόεδρος πήρε 62%, η αποχή 59%