Έντυπη Έκδοση

ΤΡΕΙΣ ΣΤΟΥΣ ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΣΥΡΟΥΣ ΘΑ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΒΟΗΘΕΙΑ ΤΟ 2014

Η πείνα τρώει τη Συρία

Δραματική έκκληση για τη μεγαλύτερη σε ύψος ανθρωπιστική βοήθεια απευθύνουν τα Ηνωμένα Εθνη, εκτιμώντας ότι περίπου τα τρία τέταρτα από τα 22,4 εκατομμύρια, που είναι ο πληθυσμός της Συρίας, θα έχουν ανάγκη αρωγής μέσα στο 2014. Σε νούμερα, μιλάμε για 6,5 δισεκατομμύρια δολάρια, 4,7 δισεκατομμύρια ευρώ για περίπου 16 εκατομμύρια ανθρώπους στη Συρία και τις γειτονικές χώρες.

16 εκατομμύρια άνθρωποι στη Συρία και τις γειτονικές χώρες θα βασίζονται σε εξωτερική βοήθεια για να επιβιώσουν, προβλέπει ο ΟΗΕ για το 2014 16 εκατομμύρια άνθρωποι στη Συρία και τις γειτονικές χώρες θα βασίζονται σε εξωτερική βοήθεια για να επιβιώσουν, προβλέπει ο ΟΗΕ για το 2014 Η έκκληση συμπίπτει με έρευνα της Διεθνούς Επιτροπής Διάσωσης, που προειδοποιεί ότι ο συριακός πληθυσμός απειλείται από το φάσμα της πείνας. Την ίδια ώρα το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων δημοσιοποίησε χθες νέο, «διορθωμένο» τραγικό απολογισμό για τις απώλειες των βομβαρδισμών στο Χαλέπι.

Η βοήθεια προς τη Συρία αντιστοιχεί στο ήμισυ του χρηματοδοτικού προγράμματος αρωγής των 12,9 δισεκατομμυρίων δολαρίων για 52 εκατομμύρια ανθρώπους σε 17 χώρες, το οποίο ανακοίνωσε χθες η συντονίστρια του ΟΗΕ για τη χορήγηση έκτακης βοήθειας, Βάλερι Εϊμος, στη διάσκεψη των δωρητών στη Γενεύη.

Το ψωμί

«Σύμφωνα με εκτιμήσεις του διεθνούς οργανισμού, περίπου 4,1 εκατομμύρια θα είναι οι Σύροι πρόσφυγες έως το 2014 έναντι 2,4 εκατομμυρίων που είναι σήμερα».

Στη Συρία, η τιμή του ψωμιού αυξήθηκε κατά 500% και πλέον σε διάστημα δύο ετών τέσσερις στους πέντε Σύρους θεωρούν την τροφή πρωταρχική ανάγκη τους, σύμφωνα με έρευνα της Διεθνούς Επιτροπής Διάσωσης (IRC) που εδρεύει στη Νέα Υόρκη.

Για τον επικεφαλής της Επιτροπής, Ντέιβιντ Μίλιμπαντ, «οι αριθμοί αυτοί δείχνουν πως η πείνα απειλεί μεγάλο μέρος του συριακού πληθυσμού. Λόγω των κρουσμάτων πολυομυελίτιδας και των χαμηλών θερμοκρασιών, αυξάνεται όλο και περισσότερο ο αριθμός των νεκρών αλλά και η απελπισία του συριακού πληθυσμού». Και όλ' αυτά συνθέτουν μια ανθρωπιστική καταστροφή, «που δεν έχει τραβήξει την προσοχή της διεθνούς κοινότητας».

Η Συρία είναι αντιμέτωπη με «τη χειρότερη ανθρωπιστική κρίση που έχουμε δει εδώ και δεκαετίες», προειδοποίησε ταυτόχρονα το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα του ΟΗΕ.

«Η συριακή σύγκρουση επιδεινώθηκε πέρα από κάθε φαντασία το 2013», τόνισε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν, εκφράζοντας την ελπίδα ότι η επικείμενη διεθνής διάσκεψη για τη Συρία θα έχει θετικά αποτελέσματα.

Οι επιδρομές

Εν τω μεταξύ, χθες, το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων διόρθωσε προς τα πάνω τον απολογισμό των αεροπορικών επιδρομών στο Χαλέπι εναντίον τεσσάρων συνοικιών που τελούν υπό τον έλεγχο των ανταρτών, αναφέροντας ότι στοίχισαν τη ζωή σε 76 ανθρώπους, μεταξύ των οποίων ήταν 28 παιδιά.

Μέσα σε αυτό το κλίμα ήρθε δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας «Ζαμάν», η οποία, επικαλούμενη στοιχεία της Τουρκικής Στατιστικής Υπηρεσίας, ανέφερε πως η Αγκυρα εξήγαγε στη Συρία 47 τόνους όπλων και πυρομαχικών. Η τουρκική κυβέρνηση διαψεύδει την πληροφορία.

(Πηγές: Reuters-BBC-AFP-ΑΠΕ)

Τα σχόλια έχουν κλείσει για αυτό το άρθρο

Κανένα σχόλιο

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας 0

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων
Συρία
Ανθρωπιστικές οργανώσεις
Άλλα θέματα στην κατηγορία Διεθνή της έντυπης έκδοσης
Γερμανία
Τώρα αρχίζει το παιχνίδι
Η Αϊντάν αναλαμβάνει την ενσωμάτωση
Ιταλία
Φοιτητές και συνδικάτα παραλύουν την Ιταλία
Κίνα
Δεκάξι νεκροί στην Κίνα από συγκρούσεις με Ουιγούρους
Ματιές στον κόσμο
Εκτός μνημονίου η Ιρλανδία, αλλά «δεν αλλάζουν όλα»
Και ο Αγιος Βασίλης στα είδη που κινδυνεύουν
Εφτιαξαν φόρουμ για τον εκδημοκρατισμό του Κόλπου
Δεν τους αρκεί ο ανασχηματισμός, θέλουν να φύγει η κυβέρνηση
Σφίγγουν το ζωνάρι οι Ιταλοί ενόψει Χριστουγέννων
Συρία
Η πείνα τρώει τη Συρία
Τουρκία
Συμφωνία Τουρκίας - Ε.Ε. για μετανάστες
Χιλή
Χιλή: η πρόεδρος πήρε 62%, η αποχή 59%