Έντυπη Έκδοση

Χιλή: η πρόεδρος πήρε 62%, η αποχή 59%

Η Μισέλ Μπασελέ είναι τελικά η καινούργια πρόεδρος της Χιλής μετά τις επαναληπτικές προεδρικές εκλογές που διεξήχθησαν την Κυριακή στη Χιλή. Με σχεδόν το 90% των καταμετρημένων ψήφων, η Μισέλ Μπασελέ έλαβε ποσοστό 62% αφήνοντας πολλές μονάδες πίσω της την Εβελίν Ματέι, που έλαβε μόλις 38%.

 Παρ' όλ' αυτά, αν και η Μπασελέ έλαβε το μεγαλύτερο ποσοστό που έχει λάβει ποτέ πρόεδρος στη Χιλή από την αποκατάσταση της δημοκρατίας, η αποχή στις κάλπες ήταν εξαιρετικά υψηλή φτάνοντας το 59%.

«Η νίκη της είναι προφανής. Πρέπει όλοι να τη συγχαρούμε», δήλωσε η Εβελίν Ματέι, που έσπευσε αμέσως να συγχαρεί την παλιά παιδική της φίλη σε μια ειλικρινή κίνηση πολιτικού πολιτισμού.

Για τη Μισέλ Μπασελέ (έχει δηλώσει ότι επιθυμεί αυτή την απόδοση της προφοράς του ονόματός της στο Council on Foreign Relations, 25 Σεπτεμβρίου 2008), είναι η δεύτερη προεδρική θητεία της (η πρώτη ήταν κατά την περίοδο 2006-2010) και αναμένεται να αναλάβει τα καθήκοντά της στις 11 Μαρτίου.

Φιλική, απλή, τη χαρακτηρίζουν περισσότερο άνθρωπο του καθήκοντος και όχι της εξουσίας, αναμένεται, εκτιμούν ήδη πολιτικοί αναλυτές, όμως να συναντήσει σημαντικές δυσκολίες όσον αφορά την εφαρμογή και την υλοποίηση των προεκλογικών εξαγελιών της.

«Η Μισέλ Μπασελέ έχει υποσχεθεί πολλά και η οικονομία της Χιλής δεν είναι τόσο καλή όσο τα προηγούμενα χρόνια», δηλώνει ο Πατρίθιο Ναβάρα, καθηγητής Πολιτικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης (NYU).

Τα ανοιχτά μέτωπα στη χιλιανή κοινωνία είναι πολλά και τα βασικότερα είναι η εκπαίδευση και η υγεία. Το 2013 κλείνει με ρυθμό ανάπτυξης 4,2% για τη χιλιανή οικονομία (αναμένεται το 2014 να κυμανθεί σε 3,75-4,75%), ενώ η ανεργία κυμαίνεται στο 5,7%. Παρ' όλο όμως που οι αριθμοί σχετικά ευημερούν, το κοινωνικό χάσμα στη Χιλή είναι τεράστιο και οι μόνοι που στην ουσία έχουν πρόσβαση στην εκπαίδευση και στην υγεία είναι οι πλούσιοι της χώρας.

Ενα δεύτερο στοίχημα στη διακυβέρνηση της Μπασελέ είναι το πώς η ίδια θα καταφέρει να διαχειριστεί τις διαφορετικές πολιτικές συνιστώσες που συναποτελούν τη συμμαχία της (από χριστιανοδημοκράτες έως κομμουνιστές, με τους δεύτερους να έχουν ήδη δηλώσει ότι δεν είναι σίγουροι αν θα συμμετάσχουν στη νέα κυβέρνηση).

(El Pais, Europapress, El Mundo, The Guardian, Afp)

Τα σχόλια έχουν κλείσει για αυτό το άρθρο

Κανένα σχόλιο

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας 0

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Χιλή
Άλλα θέματα στην κατηγορία Διεθνή της έντυπης έκδοσης
Γερμανία
Τώρα αρχίζει το παιχνίδι
Η Αϊντάν αναλαμβάνει την ενσωμάτωση
Ιταλία
Φοιτητές και συνδικάτα παραλύουν την Ιταλία
Κίνα
Δεκάξι νεκροί στην Κίνα από συγκρούσεις με Ουιγούρους
Ματιές στον κόσμο
Εκτός μνημονίου η Ιρλανδία, αλλά «δεν αλλάζουν όλα»
Και ο Αγιος Βασίλης στα είδη που κινδυνεύουν
Εφτιαξαν φόρουμ για τον εκδημοκρατισμό του Κόλπου
Δεν τους αρκεί ο ανασχηματισμός, θέλουν να φύγει η κυβέρνηση
Σφίγγουν το ζωνάρι οι Ιταλοί ενόψει Χριστουγέννων
Συρία
Η πείνα τρώει τη Συρία
Τουρκία
Συμφωνία Τουρκίας - Ε.Ε. για μετανάστες
Χιλή
Χιλή: η πρόεδρος πήρε 62%, η αποχή 59%