Έντυπη Έκδοση

Αιθαλομίχλη: το νέφος της ανέχειας σκοτώνει

Κι όπως σημειώνουν αρκετοί «κακεντρεχείς», τα νοικοκυριά που ξεπαγιάζουν θα καίνε στο φουλ τα τζάκια για να ξοδεύουν τζάμπα ρεύμα

Οι πνευμονολόγοι προειδοποιούν ότι τα αιωρούμενα σωματίδια αυξάνουν νοσηρότητα και θνησιμότητα από αναπνευστικές και καρδιαγγειακές παθήσεις. Η κυβέρνηση απαντά με την αμφιβόλου σοβαρότητας παροχή δωρεάν ηλεκτρικής ενέργειας τις επικίνδυνες μέρες

Με επικοινωνικά κόλπα (βλ. τζακόμετρο) και δέλεαρ τζάμπα ρεύμα προσπαθεί η κυβέρνηση να «λύσει» το πρόβλημα της αιθαλομίχλης. Ωστόσο γεννάται προβληματισμός, κυρίως από επιστημονικούς κύκλους, κατά πόσο τα συγκεκριμένα μέτρα τυγχάνουν της εισήγησης του προσωπικού των εξειδικευμένων επιστημονικών υπηρεσιών του υπουργείου, ή αποτελούν τον καρπό σκέψης του υπουργικού περίγυρου.

Τη στιγμή δε που τα συναρμόδια υπουργεία ζητούν από τους πολίτες «να σταματήσουν την άσκοπη χρήση τζακιών», η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία (ΕΠΕ) ανακοινώνει ευθέως ότι η «αιθαλομίχλη αποτελεί απειλή για τη δημόσια υγεία»

Η επίκουρη καθ. Πνευμονολογίας Α. Καρακατσάνη, που παρουσιάζει την εισήγηση της ΕΠΕ για το συγκεκριμένο ζήτημα, αναφέρει χαρακτηριστικά: «Πολυάριθμες επιδημιολογικές και τοξικολογικές μελέτες έχουν τεκμηριώσει σημαντικές βραχυχρόνιες και μακροχρόνιες επιδράσεις των αιωρούμενων ατμοσφαιρικών σωματιδίων (ΡΜ) στην υγεία, που εκδηλώνονται κυρίως με αύξηση της νοσηρότητας και θνησιμότητας από αναπνευστικές και καρδιαγγειακές παθήσεις.

Παθογόνα σωμάτια

»Ειδικότερα η έκθεση σε αυξημένα επίπεδα ΡΜ έχει συσχετιστεί με μειωμένη ανάπτυξη και λειτουργική ικανότητα των πνευμόνων, με παροξύνσεις άσθματος και Χρόνιας Αποφρακτικής Πνευμονοπάθειας (ΧΑΠ), με αυξημένη συχνότητα αλλεργικών παθήσεων και με αύξηση του κινδύνου για εμφάνιση καρκίνου του πνεύμονα. Επίσης, όσον αφορά το καρδιαγγειακό σύστημα, έχει συσχετιστεί με εμφάνιση αθηροσκλήρυνσης, αυξημένη συχνότητα εμφράγματος του μυακαρδίου και αγγειακών εγκεφαλικών επεισοδίων».

Προσθέτει, επίσης, ότι «η καύση ξύλων στα σπίτια αποτελεί σημαντική πηγή σωματιδιακής ατμοσφαιρικής ρύπανσης, ενώ από πρόσφατες ανασκοπήσεις προκύπτουν ενδείξεις ότι οι επιδράσεις στην υγεία που σχετίζονται με την έκθεση σε σωματίδια από καύσεις ξύλων δεν είναι υποδεέστερες από αυτές που προκαλούνται από ατμοσφαιρικά σωματίδια προερχόμενα από τις άλλες πηγές».

Η καθηγήτρια αναφέρεται επίσης στο αποτελέσματα του ευρωπαϊκού προγράμματος APHEIS, στα οποία τονίζεται ότι «η Αθήνα είναι μία από τις ευρωπαϊκές πόλεις που θα ωφεληθούν σημαντικά από τη μείωση των ατμοσφαιρικών σωματιδίων.

»Αν μειωθεί η ετήσια τιμή ΡΜ10 στα 20mg/m3 θα αποφευχθούν πάνω από 5 χιλιάδες πρόωροι θάνατοι ετησίως, ενώ αν μειωθεί η ετήσια μέση συγκέντρωση των ΡΜ2,5 στα 15mg/m3, θα αυξηθεί το προσδόκιμο επιβίωσης στην ηλικία των 30 ετών κατά 1 έτος περίπου.

»Από τα παραπάνω συνάγεται ότι η επιβάρυνση της ατμόσφαιρας της Αθήνας με ακόμη μεγαλύτερες συγκεντρώσεις ΡΜ10 και ΡΜ2,5 αποτελεί σημαντικό πρόβλημα δημόσιας υγείας, επειδή αναμένεται να προκαλέσει αύξηση της νοσηρότητας, θνησιμότητας και μείωση του προσδόκιμου ζωής».

Ευρέθη λύσις!

Μπροστά σ' αυτό το πλαίσιο, η κυβέρνηση δίνει λύση με τζάμπα ρεύμα. Οπως ανακοινώθηκε, θα υπάρχει μηδενική χρέωση κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος για το διπλάσιο αριθμό ημερών που υπάρχει αύξηση συγκέντρωσης αιωρούμενων σωματιδίων άνω των 150μg/m3. Κι όπως σημειώνουν αρκετοί «κακεντρεχείς», «τα νοικοκυριά που ξεπαγιάζουν θα καίνε στο φουλ τα τζάκια για να ξοδεύουν τζάμπα ρεύμα».

«Υπενθυμίζουμε στον κύριο υπουργό, ότι το πρόβλημα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης των αστικών περιοχών λύνεται με τη λήψη συντονισμένων μακροπρόθεσμων και βραχυπρόθεσμων μέτρων, που μεταξύ των άλλων περιλαμβάνουν:

»Κατάργηση του υπέρογκου ΕΦΚ του πετρελαίου θέρμανσης και μείωση των φόρων του φυσικού αερίου, με παράλληλη αναβάθμιση της ποιότητας του πετρελαίου θέρμανσης.

»Αναθεώρηση του καθεστώτος του "πράσινου δακτυλίου" και επαναφορά της απαγόρευσης της ελεύθερης πετρελαιοκίνησης στα μεγάλα αστικά κέντρα της Αθήνας και Θεσσαλονίκης», τονίζει η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Χ. Καφαντάρη και προσθέτει: Αντί αυτών, «προχωράει σε επικοινωνιακού τύπου μέτρα, που δείχνουν ότι δεν έχει τη βούληση να λύσει το πρόβλημα. Μάλιστα, θεωρεί ως δεδομένο ότι αυτό υπάρχει και μιλάει για δωρεάν ρεύμα, χωρίς να εξασφαλίσει προηγουμένως το μηχανισμό στη ΔΕΗ που θα απομονώνει αυτές τις ημέρες».

Ο Δ. Χατζηδάκης, χημικός μηχανικός με εξειδίκευση στην ατμοσφαιρική ρύπανση, εξηγεί ότι φέτος οι συγκυρίες είναι δυσμενέστερες από τις περσινές. Η πτώση της θερμοκρασίας εμφανίσθηκε νωρίτερα, ενώ είχε εξαντληθεί το αποθεματοποιημένο φθηνό πετρέλαιο τον Απρίλιο 2012 και η χρήση ξύλου ξεκίνησε με τα πρώτα κρύα, γι' αυτόν το λόγο η οσμή καμένου ξύλου είναι έντονη και σε περιοχές που πέρσι δεν υπήρχε πρόβλημα (ενδεικτικά: Αγία Παρασκευή). Πάντως επί του παρόντος, φαίνεται ότι η καύση ακατάλληλων καυσίμων είναι περιορισμένη, τουλάχιστον συγκριτικά με αυτό που συνέβαινε τον περασμένο χειμώνα.

Σε βάθος χρόνου

Οσον αφορά την περιγραφή του προβλήματος με νούμερα, ο κ. Χατζηδάκης εξηγεί ότι «με βάση το πλήθος των ημερών με συγκέντρωση αιωρουμένων σωματιδίων μεγαλύτερη από 50 μg/m3 αέρα, φαίνεται ότι φέτος οι τιμές ρύπανσης κυμαίνονται στα περσινά επίπεδα στον σταθμό μέτρησης στο Μαρούσι και σε χαμηλότερα στο σταθμό στη Λυκόβρυση. Σε κάθε περίπτωση, ήδη έχουν καταγραφεί τιμές υψηλότερες από 100 μg/m3 στους σταθμούς στην οδό Αριστοτέλους (115 μg/m3) και στο Μαρούσι (122 μg/m3)». Τονίζει επίσης:

«Η αιθαλομίχλη πρωτίστως αποτελεί πρόβλημα και απειλή για τη δημόσια υγεία.Οι επιπτώσεις στη δημόσια υγεία από την καύση στερεών καυσίμων εμφανίζονται σε μεγάλη έκταση σε βάθος χρόνου, γεγονός που δικαιολογεί την, ουσιαστικά, παντελή αδιαφορία της κυβέρνησης γι' αυτή τη διάσταση του προβλήματος της αιθαλομίχλης, όσο και αν φαίνεται ότι θορυβήθηκε από τον πρόσφατο θάνατο της 13χρονης Σάρας από τις αναθυμιάσεις μαγκαλιού, επειδή ακριβώς το τραγικό συμβάν διέθετε το στοιχείο της επικαιρότητας.

»Τα όποια μέτρα εξαγγέλλονται από το ΥΠΕΚΑ και το Υγείας, ενίοτε αφιστάμενα της πραγματικότητας, είναι περιορισμένων δυνατοτήτων, όσο τα χειμαζόμενα νοικοκυριά, που εξ ανάγκης έχουν στραφεί στην καύση ξύλου, δεν έχουν πρόσβαση σε οικονομικά και περιβαλλοντικά ανεκτούς τρόπους θέρμανσης.

Τα πυκνοδομημένα αστικά κέντρα θα συνεχίσουν να παρουσιάζουν την απάδουσα σε ευρωπαϊκές πόλεις εικόνα της Αθήνας του περασμένου διμήνου Δεκεμβρίου-Ιανουαρίου».

Τα σχόλια έχουν κλείσει για αυτό το άρθρο

Κανένα σχόλιο

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας 0

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ)
Υγεία
Περιβάλλον & οικολογία
Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ)
Ελληνική Πνευμολογική Εταιρεία (ΕΠΕ)
Άλλα θέματα στην κατηγορία Ελλάδα της έντυπης έκδοσης
Ανθρώπινα
Το άστρο των Χριστουγέννων
«Βήματα ιατρικής προόδου στο 19ο αιώνα»
Δικαστικό ρεπορτάζ
Αύριο η δίκη των χρυσαυγιτών για το φόνο του Πακιστανού
ΕΕΔΑ
Προστατέψτε τα ομόφυλα ζευγάρια
ΕΥΑΘ
Αν πουληθεί η ΕΥΑΘ θα πούμε το νερό νεράκι, λέει ο ΣΥΡΙΖΑ
Επιθεωρήσεις/Ελεγχοι
Ξεσκονίζουν τους δημοσίους υπαλλήλους για να βρουν τους.... «ημετέρους»
Περιβάλλον/Υγεία
Αιθαλομίχλη: το νέφος της ανέχειας σκοτώνει
Σχολές/Πανεπιστήμια
Αρχισαν τα μαθήματα, χάνεται το εξάμηνο
Τοπική Αυτοδιοίκηση
Οι δήμοι δίνουν ρεύμα
ΥΠΕΚΑ
Παράνομη υπεραξία πολλών... Αστέρων
Φυτοφάρμακα/Εντομοκτόνα
Τι... μέλι γενέσθαι με τα εντομοκτόνα