Έντυπη Έκδοση

Απέκτησε Πινακοθήκη το Αγρίνιο

Σε ένα ωραίο νεοκλασικό, όπου διέμενε ο εκάστοτε διευθυντής της Τραπέζης της Ελλάδος στο Αγρίνιο, εγκαινιάζεται απόψε η Δημοτική Πινακοθήκη Αγρινίου (οδός Δημ. Βότση 2), ένα όνειρο πολλών τοπικών αρχόντων.

Η αρχή γίνεται με μια έκθεση χαρακτικών του Παναγιώτη Τέτση (μέχρι 2 Φεβρουαρίου 2014) από τη συλλογή του Μορφωτικού Ιδρύματος Εθνικής Τράπεζας που καλύπτει τα πρώτα είκοσι χρόνια της καλλιτεχνικής δημιουργίας του ζωγράφου. Με επιλεγμένες ποιοτικές προτάσεις θα πορευθεί και στη συνέχεια η Πινακοθήκη Αγρινίου, καθώς δεν διαθέτει ακόμη μια μόνιμη συλλογή.

Το κτήριο (έκτασης 230 τ.μ.) ανακαινίστηκε τα δύο τελευταία χρόνια, αφού προηγουμένως αγοράστηκε από το Δήμο Αγρινίου μαζί με το γειτονικό κεντρικό κτήριο της Τραπέζης της Ελλάδος (επί της οδού Αναστασιάδη) με σκοπό τη λειτουργία της Δημοτικής Πινακοθήκης της πόλης. Στα αυριανά εγκαίνια θα παραστεί και ο Παναγιώτης Τέτσης.

Στον κατάλογο που συνοδεύει την έκθεση ο 87χρονος καλλιτέχνης αναλύει το ρόλο της χαρακτικής που υπηρέτησε και ο ίδιος με πάθος. Επισημαίνει πως «η χαλκογραφία δεν έχει σκοπό να επαναλάβει έναν πίνακα ζωγραφικής, αλλά αποζητά μίαν άλλη έκφραση». Σ' αυτή βρήκε λύσεις και ο ίδιος που δεν είχε στη ζωγραφική.

Θεωρεί πως η έλλειψη χρώματος (μαύρο μελάνι, άσπρο χαρτί), τα περιορισμένα όρια και η λιτότητα που απαιτεί ένα χαρακτικό, σου δίνει την αίσθηση ενός ασκητή που απέχει από τις απολαύσεις της ζωής. «Το μαύρο ράσο του και το άσπρο ασβεστωμένο κελί του. Πόσο ταίριαζε αυτή η τέχνη στους καλλιτέχνες καλόγηρους του Αγίου Ορους, που την άσκησαν επί δύο αιώνες και μας δώσανε έργα γεμάτα ιδιοτυπία» σημειώνει ο λυρικός καλλιτέχνης του χρωστήρα.

Τα σχόλια έχουν κλείσει για αυτό το άρθρο

Κανένα σχόλιο

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας 0

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Τέχνες & Πολιτισμός
Με λέξεις-κλειδιά
Τέχνη/Πολιτισμός
Τοπική Αυτοδιοίκηση
Καλλιτεχνικό ρεπορτάζ
Άλλα θέματα στην κατηγορία Τέχνες & Πολιτισμός της έντυπης έκδοσης
TV & Media
Προς ανταποδοτικό τέλος για τη Δ.Τ.!
ΜΑΤ... από Καψή με κρατικό κανάλι στη Θεσσαλονίκη
Διαμαρτυρία προς Alpha
Ανεργία/Ηθοποιοί
3,52 ευρώ την ώρα!
Καλλιτεχνικό ρεπορτάζ
Απέκτησε Πινακοθήκη το Αγρίνιο
Κι εκείνα
Ζωντανά και ο Βούλγαρης
Βραβείο στην «Οδύσσεια»
Οι 200 του «La Nonna»
Κινηματογράφος
Τίτλοι τέλους για τη Φοντέιν
Ιστορίες ρατσισμού και απαρτχάιντ
Μουσική
Ενας πλατωνικός έρωτας
Πυγμαχία
Του έκλεισαν την πόρτα