Έντυπη Έκδοση

ΜΕΘΟΔΕΥΟΥΝ ΝΕΑ ΠΑΡΑΝΟΜΙΑ

Προς ανταποδοτικό τέλος για τη Δ.Τ.!

Εκεί που περιμέναμε την προκήρυξη για τις προσλήψεις στη ΝΕΡΙΤ, να σου άλλη μία νέα ανοιχτή διαβούλευση. Σαν τη λερναία ύδρα ένα πράγμα. Με το που τελειώνει η μία, να σου ξεπετιέται άλλη μία. Τέλος πάντων, η καινούργια αφορά σε ένα από τα πιο τζιζ κομμάτια λειτουργίας της νέας δημόσιας ραδιοτηλεόρασης και συγκεκριμένα στον «Κανονισμό Δημοπράτησης, Ανάθεσης και Εκτέλεσης Προμηθειών και Υπηρεσιών της».

 Ας μην ξεχνάμε πως οι υπεύθυνοι της ΝΕΡΙΤ (Εποπτικό και δ.σ.) έχουν εξαγγείλει ένα μικρό σχήμα (600 μόνιμους εργαζόμενους το πολύ), οπότε, διά νόμου που πέρασε στη Βουλή για την ίδρυσή της, η νέα Δημόσια Τηλεόραση θα κάνει πολλές, μα πάρα πολλές αναθέσεις σε ιδιώτες.

Τώρα, λοιπόν, καλούν τους ενδιαφερόμενους -πολίτες και συλλογικούς φορείς- να διατυπώσουν προτάσεις και σχόλια σχετικά με «τον καθορισμό των γενικών αρχών, των όρων και των προϋποθέσεων, σύμφωνα με τους οποίους θα ανατίθενται, θα συνάπτονται και θα εκτελούνται οι συμβάσεις προμηθειών και υπηρεσιών που διενεργεί η ΝΕΡΙΤ για την κάλυψη των αναγκών της». Για την ιστορία έχουν ήδη ολοκληρωθεί οι φάσεις της ανοιχτής δημόσιας διαβούλευσης για τη διαμόρφωση της φυσιογνωμίας και των σκοπών της ΝΕΡΙΤ, για τον καθορισμό των απαραίτητων προσόντων τού υπό πρόσληψη προσωπικού, καθώς και για τους Κανονισμούς Εργασίας και Εσωτερικής Λειτουργίας.

«Καλύπτουν Μάναλη»

Καψ-ώνι στη Ν.Δ. Θεσσαλονίκης Καψ-ώνι στη Ν.Δ. Θεσσαλονίκης Στο μεταξύ, η ΠΟΕΣΥ με ανακοίνωσή της κατηγορεί την κυβέρνηση ότι καλύπτει όλες τις κινήσεις του Γκίκα Μάναλη «εξυψώνοντας τον Ειδικό Διαχειριστή της ΕΡΤ υπεράνω του νόμου και απαλλάσσοντάς τον από κάθε ποινική και αστική ευθύνη, για πράξεις ή παραλείψεις του σχετικά με την ειδική διαχείριση του ενεργητικού και παθητικού της και μάλιστα την ίδια στιγμή που διερευνώνται από τη Δικαιοσύνη ενδεχόμενες πράξεις κακοδιαχείρισης δημοσίας περιουσίας και κατασπατάλησης δημοσίου χρήματος μετά την 11η Ιουνίου 2013».

Οπως επισημαίνεται στην ανακοίνωσή της: «Στο άρθρο 38 με τίτλο "Ρυθμίσεις σχετικά με ΕΟΜΜΕΧ Α.Ε. και ορκωτούς εκτιμητές" στο νομοσχέδιο "Ενιαίος Φόρος Ιδιοκτησίας Ακινήτων και άλλες διατάξεις" υπάρχει άσχετη διάταξη που αναφέρει πως ο Ειδικός Διαχειριστής, σύμφωνα με το νόμο, μπορεί πλέον να διαπράττει οποιοδήποτε ποινικό αδίκημα π.χ. απιστία, παράβαση καθήκοντος, μη καταβολή δεδουλευμένων κ.λπ. χωρίς καμία ποινική ή αστική κύρωση, σε αντίθεση με όλους τους υπόλοιπους Ελληνες πολίτες υπό οποιαδήποτε ιδιότητα».

Γκίκας Μάναλης, «υπεράνω του νόμου» Γκίκας Μάναλης, «υπεράνω του νόμου» «Η επίμαχη διάταξη», συνεχίζει η ΠΟΕΣΥ, «αποδεικνύει περίτρανα ότι η ίδια η κυβέρνηση και ο Ειδικός Διαχειριστής αμφιβάλλουν για τη νομιμότητα των ενεργειών τους και η τροπολογία αυτή αποσκοπεί να αποτρέψει την ποινική δίωξη των ενδεχόμενων παράνομων πράξεων. Από πίσω της θα οχυρωθούν τόσο ο Ειδικός Διαχειριστής αλλά και όσοι από την 11η Ιουνίου 2013 συνεχίζουν να παρανομούν, έχοντας απολύσει ακύρως χιλιάδες εργαζομένους, έχοντας διακόψει με αντισυνταγματικό τρόπο τη λειτουργία της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης και έχοντας ζημιώσει το ελληνικό Δημόσιο με ποσά, το ακριβές ύψος των οποίων θα βεβαιώσει η δικαστική έρευνα. Σε κάθε περίπτωση, η κατάθεση στο Κοινοβούλιο διατάξεων, που αρμόζουν μάλλον σε αυταρχικά πολιτεύματα παρά σε κοινοβουλευτικές δημοκρατίες δυτικού τύπου, πρέπει να κινητοποιεί τα δημοκρατικά αντανακλαστικά των Ελλήνων πολιτών».

Στην ανακοίνωση επισημαίνεται, τέλος, ότι «η ΠΟΕΣΥ έχει εκφράσει τη βούλησή της να συμμετάσχει στη διαβούλευση για τον εξορθολογισμό της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης και αναμένει κλήση των αρμοδίων για ουσιαστικό διάλογο. Παράλληλα, έχει θέσει και το θέμα των αποζημιώσεων των εργαζομένων στην ΕΡΤ, των οποίων αδικαιολόγητα -χωρίς νομικό και ηθικό έρεισμα- διεκόπη η καταβολή».

Οσον αφορά τώρα στο φλέγον θέμα των αποζημιώσεων, να θυμίσουμε ότι έχουν καταβληθεί μόνο δύο δόσεις (από δύο μισθούς έκαστη). Οι τελευταίες πληροφορίες που κυκλοφορούν αναφέρουν, ωστόσο, ότι μετά και από την κατάθεση των τελευταίων αγωγών των πρώην εργαζομένων την περασμένη εβδομάδα, ίσως υπάρξει άμεσα κάποια θετική εξέλιξη. Συγκεκριμένα, δεν αποκλείεται να δοθεί στους δικαιούχους άλλη μία δόση (με δύο μισθούς) μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου.

ΥΓ. Εντονη φημολογία των τελευταίων ημερών αναφέρει ότι υπάρχει σχέδιο (αναμένεται σχετική ΚΥΑ), ώστε να επιστρέψει το ανταποδοτικό τέλος, μέσω ΔΕΗ, από τον Ιανουάριο για τη λειτουργία της Δ.Τ. που θα «μεταμορφωθεί» σιγά σιγά με διάφορα μαγειρέματα σε ΝΕΡΙΤ. Να θυμίσουμε εδώ πως ο αρμόδιος υφυπουργός, Παντελής Καψής, είχε προαναγγείλει από τον Οκτώβριο την επιστροφή του χαρατσιού (μειωμένου), όταν όμως λειτουργήσει με το καλό κανονικά η ΝΕΡΙΤ. Τώρα για να πάρουν τον οβολό του καταναλωτή μια ώρα αρχίτερα, ετοιμάζονται να μετατρέψουν εν μια νυκτί (ίσως και την Πρωτοχρονιά) με υπουργική απόφαση τη Δ.Τ. σε ΝΕΡΙΤ. Δηλαδή, άλλη μία παρανομία προ των πυλών.

Τα σχόλια έχουν κλείσει για αυτό το άρθρο

Κανένα σχόλιο

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας 0

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Τέχνες & Πολιτισμός
Με λέξεις-κλειδιά
ΕΡΤ
Δημόσια Τηλεόραση (ΔΤ)
TV & Media
Σχετικά θέματα: TV & Media
ΜΑΤ... από Καψή με κρατικό κανάλι στη Θεσσαλονίκη
Διαμαρτυρία προς Alpha
Άλλα θέματα στην κατηγορία Τέχνες & Πολιτισμός της έντυπης έκδοσης
TV & Media
Προς ανταποδοτικό τέλος για τη Δ.Τ.!
ΜΑΤ... από Καψή με κρατικό κανάλι στη Θεσσαλονίκη
Διαμαρτυρία προς Alpha
Ανεργία/Ηθοποιοί
3,52 ευρώ την ώρα!
Καλλιτεχνικό ρεπορτάζ
Απέκτησε Πινακοθήκη το Αγρίνιο
Κι εκείνα
Ζωντανά και ο Βούλγαρης
Βραβείο στην «Οδύσσεια»
Οι 200 του «La Nonna»
Κινηματογράφος
Τίτλοι τέλους για τη Φοντέιν
Ιστορίες ρατσισμού και απαρτχάιντ
Μουσική
Ενας πλατωνικός έρωτας
Πυγμαχία
Του έκλεισαν την πόρτα