Έντυπη Έκδοση

Αν πουληθεί η ΕΥΑΘ θα πούμε το νερό νεράκι, λέει ο ΣΥΡΙΖΑ

Ολη τη σύμβαση παραχώρησης στο φως, ζητά η αξιωματική αντιπολίτευση

Τα πλήρη στοιχεία της σύμβασης παραχώρησης της ΕΥΑΘ σε ιδιώτες πρόκειται να ζητήσει σήμερα με ερώτησή του στη Βουλή ο ΣΥΡΙΖΑ. Βουλευτές και στελέχη του κόμματος στη Θεσσαλονίκη καταγγέλλουν ότι η σύμβαση παραχώρησης εκδόθηκε χωρίς ακόμη να έχει ολοκληρωθεί και παραδοθεί η μελέτη που έχει ζητήσει το ΥΠΕΚΑ για τα τεχνικά και οικονομικά στοιχεία της ΕΥΑΘ και της ΕΥΔΑΠ.

Η μελέτη ζητήθηκε ακριβώς για να συμπεριληφθούν στη σύμβαση παραχώρησης τα στοιχεία που θα προκύψουν. Καταγγέλλουν ακόμη την κυβέρνηση και το ΤΑΙΠΕΔ ότι προσπαθούν να προλάβουν την έκδοση της απόφασης του ΣτΕ, η οποία, σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες, είναι αρνητική για τη μεταβίβαση της ΕΥΑΘ στο ΤΑΙΠΕΔ. Οπως λένε, προβλέπεται να γίνει κάτι αντίστοιχο με την ΕΡΤ, για την οποία το ΣτΕ αποφάσισε να ξανανοίξει, αλλά η κυβέρνηση την άνοιξε ως Δ.Τ. Καλούν σε εγρήγορση και επαγρύπνηση όλους τους Θεσσαλονικείς, ώστε να συνταχθούν με το μέτωπο «SOSτε το Νερό» και να εμποδίσουν την πώληση της ΕΥΑΘ. Καλούν επίσης τα μέλη της κυβέρνησης Ευάγγελο Βενιζέλο, Κώστα Γκιουλέκα, Σταύρο Καλαφάτη, Θόδωρο Καράογλου και τους βουλευτές Θεσσαλονίκης της κυβέρνησης να πάρουν θέση και «να μην κρύβονται».

Οι βουλευτές και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ κατήγγειλαν ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να δεσμεύσει μια μελλοντική κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, προβλέποντας στη σύμβαση παραχώρησης μεγάλες αποζημιώσεις για τον ιδιώτη σε περίπτωση επαναφοράς της ΕΥΑΘ στο Δημόσιο. «Ο ΣΥΡΙΖΑ θα ακυρώσει όλες αυτές τις συμβάσεις», είπαν και τόνισαν ότι βουλευτές και στελέχη του κόμματος θα δώσουν τη μάχη στους δρόμους για να μην περάσει η πώληση της ΕΥΑΘ. «Θα μας βρουν μπροστά τους», είπαν χαρακτηριστικά.

Η συνέντευξη των βουλευτών

Τη συνέντευξη Τύπου έδωσαν χθες με αφορμή την παρουσίαση στο Δ.Σ της ΕΥΑΘ από το ΤΑΙΠΕΔ 10 μόνο αξόνων από τη 250 σελίδων σύμβαση παραχώρησης, την περασμένη εβδομάδα, όπως έγραψε η «Ε», οι βουλευτές Α' Θεσσαλονίκης Γιάννης Αμανατίδης, Δέσποινα Χαραλαμπίδου και Γιάννα Γαϊτάνη, ο περιφερειακός σύμβουλος Γιώργος Θεοδωρόπουλος, ο δημοτικός σύμβουλος Τριαντάφυλλος Μηταφίδης και το μέλος της γραμματείας του τμήματος Περιβάλλοντος Γιάννης Γρηγοριάδης.

Οπως είπαν, η πώληση της ΕΥΑΘ θα σημάνει αύξηση της τιμής του νερού και θα επιφέρει ακόμη ένα πλήγμα στα φτωχά νοικοκυριά, τα οποία, εκτός του ότι πεινάνε και κρυώνουν τώρα θα αντιμετωπίσουν και τη δίψα. Τόνισαν ότι ο ιδιώτης που θα αγοράσει την ΕΥΑΘ θα κόβει το νερό σε όσους δεν μπορούν πληρώσουν, ενώ, όπως συμβαίνει και με τη ΔΕΗ, η τιμή του νερού θα είναι ακριβότερη για τα νοικοκυριά και φθηνότερη για τους μεγάλους καταναλωτές.

Σύμφωνα με τη σύμβαση παραχώρησης, την τιμολογιακή πολιτική θα καθορίζει για 5 χρόνια το ελληνικό Δημόσιο και μετά ο καθορισμός της τιμής παραδίδεται στον ιδιώτη.

Οι βουλευτές Θεσσαλονίκης ζήτησαν επίσης να υπογραφεί το Π.Δ. για τη διενέργεια δημοψηφίσματος για την ΕΥΑΘ.

Τα σχόλια έχουν κλείσει για αυτό το άρθρο

Κανένα σχόλιο

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας 0

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ)
ΕΥΑΘ
Νερό/Υδροδότηση
Ιδιωτικοποιήσεις
Αποκρατικοποιήσεις
Άλλα θέματα στην κατηγορία Ελλάδα της έντυπης έκδοσης
Ανθρώπινα
Το άστρο των Χριστουγέννων
«Βήματα ιατρικής προόδου στο 19ο αιώνα»
Δικαστικό ρεπορτάζ
Αύριο η δίκη των χρυσαυγιτών για το φόνο του Πακιστανού
ΕΕΔΑ
Προστατέψτε τα ομόφυλα ζευγάρια
ΕΥΑΘ
Αν πουληθεί η ΕΥΑΘ θα πούμε το νερό νεράκι, λέει ο ΣΥΡΙΖΑ
Επιθεωρήσεις/Ελεγχοι
Ξεσκονίζουν τους δημοσίους υπαλλήλους για να βρουν τους.... «ημετέρους»
Περιβάλλον/Υγεία
Αιθαλομίχλη: το νέφος της ανέχειας σκοτώνει
Σχολές/Πανεπιστήμια
Αρχισαν τα μαθήματα, χάνεται το εξάμηνο
Τοπική Αυτοδιοίκηση
Οι δήμοι δίνουν ρεύμα
ΥΠΕΚΑ
Παράνομη υπεραξία πολλών... Αστέρων
Φυτοφάρμακα/Εντομοκτόνα
Τι... μέλι γενέσθαι με τα εντομοκτόνα