Έντυπη Έκδοση

ΟΙ ΕΦΟΡΙΑΚΟΙ ΘΑ ΔΩΣΟΥΝ ΔΙΕΤΗ ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΣΕ ΟΡΙΣΜΕΝΕΣ ΥΠΟΘΕΣΕΙΣ ΠΟΥ ΚΙΝΔΥΝΕΥΟΥΝ ΜΕ ΠΑΡΑΓΡΑΦΗ

Φοροέλεγχοι πλέον κατ' επιλογήν

Μεγάλες υποθέσεις κινδυνεύουν να μπουν στα συρτάρια των εφοριών λόγω... φόρτου εργασίας

Η πολλή δουλειά τρώει τους ελέγχους και γι' αυτό το υπουργείο Οικονομικών αποφάσισε να ακολουθήσει το γνωστό ρητό που λέει κάλλιο πέντε (ελέγχους) και στο χέρι παρά δέκα (ελέγχους) και καρτέρι.

Στα ακριβά ακίνητα θα πέσει το βάρος των ελέγχων της εφορίας Στα ακριβά ακίνητα θα πέσει το βάρος των ελέγχων της εφορίας Με εγκύκλιό του ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Χάρης Θεοχάρης καλεί τους εφόρους να επιλέξουν τις υποθέσεις με τη μεγαλύτερη επικινδυνότητα, οι οποίες παραγράφονται στο τέλος του έτους, ώστε σε αυτές να δοθεί παράταση για ακόμα δύο χρόνια και στις υπόλοιπες να δοθεί «άφεση αμαρτιών» μέσω της παραγραφής τους.

Η απόφαση αυτή, σύμφωνα με πληροφορίες, ελήφθη εξαιτίας του μεγάλου φόρτου εργασίας που έχουν οι ελεγκτές στις ΔΟΥ, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν σημαντικές υποθέσεις να παραγραφούν στο τέλος του έτους, λόγω παρέλευσης δεκαετίας στην περίπτωση υποβολής δήλωσης ή δεκαπενταετίας χωρίς δήλωση.

Η εγκύκλιος προβλέπει ότι οι προϊστάμενοι των ΔΟΥ πρέπει να επιλέξουν, κάνοντας χρήση των κριτηρίων ανάλυσης κινδύνου, τις υποθέσεις φορολογίας κεφαλαίου για τις οποίες θα εκδοθούν εντολές ελέγχου έως το τέλος του έτους ώστε να παραταθεί η παραγραφή για δύο ακόμη χρόνια.

Οπως ορίζει η εγκύκλιος του γενικού γραμματέα, η επιλογή των προς έλεγχο παραγραφόμενων υποθέσεων θα διενεργηθεί από τον προϊστάμενο της κάθε Υπηρεσίας, αξιολογώντας τις πιο σοβαρές από τις υποθέσεις κληρονομιών, γονικών παροχών, δωρεών, μεταβιβάσεων, εμπορικών ελέγχων κ.λπ.

Με στόχο να προλάβουν οι ΔΟΥ την παραγραφή των υποθέσεων στις 31 Δεκεμβρίου, κάθε ελεγκτής θα αναλάβει τρεις υποθέσεις, ώστε στη συνέχεια να εκδώσει χειρόγραφα εντολή ελέγχου, ενώ παράλληλα με την έκδοση της εντολής ο προϊστάμενος της Υπηρεσίας θα αποστείλει με συστημένη επιστολή γνωστοποίηση στον ελεγχόμενο με την πληροφορία ότι έχει επιλεγεί προς έλεγχο, αναφέροντας τον αριθμό της εντολής και την ημερομηνία έκδοσης αυτής.

Οι καυτές υποθέσεις

Σύμφωνα με την απόφαση του κ. Θεοχάρη, η επιλογή των υποθέσεων οι οποίες θα ελεγχθούν ώστε να παραταθεί για δύο χρόνια η παραγραφή τους θα αφορούν:

* Μεταβίβαση ακινήτων με προσωρινή αξία ακινήτου άνω των 80.000 ευρώ.

* Μεταβιβάσεις ακινήτων για τις οποίες χορηγήθηκε απαλλαγή Α' κατοικίας με κριτήριο το ύψος της αξίας του ακινήτου.

* Κληρονομιές - δωρεές - γονικές παροχές, στις οποίες περιλαμβάνονται κινητές αξίες, μετοχές, μερίδια, μερίδες και γενικά επιχειρήσεις (μη εισηγμένες σε χρηματιστήριο), η αξία των οποίων δεν προσδιορίστηκε σύμφωνα με τα οριζόμενα.

* Μεγάλη ακίνητη περιουσία εφόσον στην υποβληθείσα δήλωση έχουν αναγραφεί ενυπόθηκα χρέη από δάνεια ή ο φορολογούμενος επικαλείται την απαλλαγή της περίπτωσης διά του άρθρου 23 του ν.2459/1997.

* Ενιαίο τέλος ακινήτων, εφόσον στην υποβληθείσα δήλωση περιλαμβάνονται ειδικά κτίσματα και δεν έχουν αναγραφεί στοιχεία οικοπέδου ή αγροτεμαχίου.

* Ειδικό φόρο ακινήτων ως προς τα δικαιολογητικά απαλλαγής.

Τα σχόλια έχουν κλείσει για αυτό το άρθρο

Κανένα σχόλιο

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας 0

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων (ΓΓΔΕ)
ΔΟΥ
Εφορία και φορολογική πολιτική
Επιθεωρήσεις/Ελεγχοι
Υπουργείο Οικονομικών
Άλλα θέματα στην κατηγορία Οικονομία της έντυπης έκδοσης
Απασχόληση
Μαύρα μαντάτα από την απασχόληση στο λιανεμπόριο
ΕΛΤΑ
Τα ΕΛΤΑ θα πωληθούν... αναβαθμισμένα
Εθνική Τράπεζα
Πρώτο κύμα εθελουσίας 2.000 στην Εθνική Τράπεζα
Εξαγωγές
Μείωση των εξαγωγών
Καζίνο/Λέσχες
Φέσι 30 εκατ. ευρώ στο Δημόσιο
ΟΑΕΔ
Στις 20 Δεκεμβρίου το δώρο από τον ΟΑΕΔ
Συγκοινωνίες
Το μαχαίρι στις αποδοχές Μετρό - Τραμ - ΗΣΑΠ έφερε κέρδη
Υπάλληλοι Ασφαλείας/Σεκιούριτι
Τρώνε πόρτα οι 150 σεκιουριτάδες της Eldorado Gold
Υπουργείο Εργασίας
Η «ΕΡΓΑΝΗ» ανακάλυψε τη φθηνή και ανειδίκευτη εργασία
Υπουργείο Οικονομικών
Φοροέλεγχοι πλέον κατ' επιλογήν
Χρηματίστηριο Αθηνών
Δεν υπήρξαν μετοχές - φούσκες!