Έντυπη Έκδοση

ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΣΤΟΥΣ ΔΕΚΑ ΜΕ ΕΛΑΣΤΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΟΙ ΥΠΟΛΟΙΠΟΙ ΜΕ ΜΝΗΜΟΝΙΑΚΟΥΣ ΜΙΣΘΟΥΣ

Η «ΕΡΓΑΝΗ» ανακάλυψε τη φθηνή και ανειδίκευτη εργασία

Οριακό πλεόνασμα στη φθηνή και ανειδίκευτη εργασία παρουσιάζουν οι προσλήψεις για το 11μηνο Ιανουαρίου-Νοεμβρίου, όπου παρατηρείται αύξηση κατά 113.489 των νέων θέσεων εργασίας, σύμφωνα με το σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ» του υπουργείου Εργασίας.

Για όλο το διάστημα η «ΕΡΓΑΝΗ» εμφανίζει 1.039.397 προσλήψεις και 925.908 αποχωρήσεις, γεγονός που δείχνει ότι οι εργοδότες προσλαμβάνουν μεν, αλλά με ελαστικές σχέσεις απασχόλησης, που είναι οι 4 στους 10 και οι υπόλοιποι με «μνημονιακούς» μισθούς.

Αρνητικό ισοζύγιο

Είναι χαρακτηριστικό ότι η «ΕΡΓΑΝΗ» κατέγραψε μείωση της μισθωτής απασχόλησης τον Νοέμβριο και αρνητικό ισοζύγιο προσλήψεων-αποχωρήσεων κατά 17.214 θέσεις εργασίας, για δεύτερο μήνα στη σειρά, γεγονός που δείχνει ότι σταματά η απασχόληση στα εποχικά επαγγέλματα.

Σύμφωνα με τις ροές μισθωτής απασχόλησης, οι αναγγελίες πρόσληψης ανήλθαν σε 98.108, ενώ οι αποχωρήσεις σε 115.322. Από αυτές οι 35.648 προήλθαν από οικειοθελείς αποχωρήσεις και οι 79.674 από καταγγελίες συμβάσεων αορίστου χρόνου ή λήξεις συμβάσεων ορισμένου χρόνου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν, το επίπεδο του αρνητικού ισοζυγίου του Νοεμβρίου 2013 είναι μικρότερο κατά 49,57% σε σχέση με το αντίστοιχο αρνητικό του Νοεμβρίου 2012.

Συγκεκριμένα και σε απόλυτα μεγέθη, από τη σύγκριση των επιπέδων των δύο μηνών προκύπτουν 16.924 λιγότερες απώλειες θέσεων εργασίας ως αποτέλεσμα, κυρίως, των νέων αναγγελιών πρόσληψης που τον Νοέμβριο του 2013 είναι υψηλότερες κατά 30.241 προσλήψεις σε σχέση με τον περυσινό Νοέμβριο.

Σύμφωνα με το υπουργείο, η επίδοση του ισοζυγίου ροών του μηνός Νοεμβρίου 2013 είναι η μικρότερη αρνητική επίδοση αντίστοιχου καταγεγραμμένου μηνός Νοεμβρίου από το 2002 μέχρι σήμερα, ενώ, όπως προκύπτει και από τα επίσημα καταγεγραμμένα στοιχεία, από το 2001 μέχρι και σήμερα ο μήνας Νοέμβριος παρουσιάζει πάντα αρνητικό ισοζύγιο.

Ο μήνας Νοέμβριος 2013 είναι ο δεύτερος μήνας με αρνητικό ισοζύγιο ύστερα από 7 συνεχόμενους μήνες με θετικό ισοζύγιο στις ροές μισθωτής απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα, με αποτέλεσμα να μην επηρεάζεται σε μεγάλο βαθμό η μέχρι τώρα θετική εξέλιξη που αποτυπώνεται και στα στοιχεία για το 11μηνο του έτους.

Ιανουάριος-Νοέμβριος 2013

Συγκεκριμένα, αθροιστικά για την περίοδο Ιανουαρίου-Νοεμβρίου 2013, οι αναγγελίες προσλήψεων ανήλθαν στις 1.039.397 θέσεις εργασίας, παρουσιάζοντας σε ετήσια βάση αύξηση κατά 29,9%, και οι αποχωρήσεις έφθασαν τις 925.908, εκ των οποίων οι 625.805 ήταν αποτέλεσμα καταγγελιών συμβάσεων αορίστου χρόνου ή λήξεων συμβάσεων ορισμένου χρόνου και οι 300.103 οικειοθελείς αποχωρήσεις.

Το ισοζύγιο των ροών μισθωτής απασχόλησης του πρώτου 11μηνου του 2013 είναι θετικό και διαμορφώνεται στις 113.489 νέες θέσεις εργασίας, συνιστώντας, όπως και τους τελευταίους μήνες, μια ενθαρρυντική επίδοση, καθώς το εν λόγω επίπεδο είναι σημαντικά υψηλότερο του αντίστοιχου ισοζυγίου του πρώτου 11μηνου του 2012, που ήταν αρνητικό κατά 50.965 λιγότερες θέσεις εργασίας, αλλά αποτελεί και την υψηλότερη επίδοση πρώτου 11μηνου έτους από οποιοδήποτε αντίστοιχο καταγεγραμμένο 11μηνο μέχρι σήμερα.

Με δήλωσή του ο Δημήτρης Στρατούλης επισημαίνει ότι, δυστυχώς, για τον υπουργό Εργασίας και την κυβέρνηση τα θαύματα, όπως λέει και ο λαός μας, κρατούν μόνο τρεις ημέρες. Η ανεργία όχι μόνο δεν μειώνεται, αλλά θα αυξηθεί ακόμη περισσότερο, εφόσον η κυβέρνηση Σαμαρά - Βενιζέλου συνεχίζει να κλιμακώνει τις μνημονιακές πολιτικές της λιτότητας και της ύφεσης.

Τα σχόλια έχουν κλείσει για αυτό το άρθρο

Κανένα σχόλιο

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας 0

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Συμβασιούχοι/Προσλήψεις
Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης
Εργασιακά θέματα
Άλλα θέματα στην κατηγορία Οικονομία της έντυπης έκδοσης
Απασχόληση
Μαύρα μαντάτα από την απασχόληση στο λιανεμπόριο
ΕΛΤΑ
Τα ΕΛΤΑ θα πωληθούν... αναβαθμισμένα
Εθνική Τράπεζα
Πρώτο κύμα εθελουσίας 2.000 στην Εθνική Τράπεζα
Εξαγωγές
Μείωση των εξαγωγών
Καζίνο/Λέσχες
Φέσι 30 εκατ. ευρώ στο Δημόσιο
ΟΑΕΔ
Στις 20 Δεκεμβρίου το δώρο από τον ΟΑΕΔ
Συγκοινωνίες
Το μαχαίρι στις αποδοχές Μετρό - Τραμ - ΗΣΑΠ έφερε κέρδη
Υπάλληλοι Ασφαλείας/Σεκιούριτι
Τρώνε πόρτα οι 150 σεκιουριτάδες της Eldorado Gold
Υπουργείο Εργασίας
Η «ΕΡΓΑΝΗ» ανακάλυψε τη φθηνή και ανειδίκευτη εργασία
Υπουργείο Οικονομικών
Φοροέλεγχοι πλέον κατ' επιλογήν
Χρηματίστηριο Αθηνών
Δεν υπήρξαν μετοχές - φούσκες!