Έντυπη Έκδοση

ΑΘΩΟΙ ΚΑΙ ΟΙ 42 ΣΤΟ ΤΡΙΜΕΛΕΣ ΕΦΕΤΕΙΟ ΚΑΚΟΥΡΓΗΜΑΤΩΝ

Δεν υπήρξαν μετοχές - φούσκες!

Δεν τελέστηκαν οι κακουργηματικές πράξεις της απάτης και του ξεπλύματος βρόμικου χρήματος

Ενα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα της Μεταπολίτευσης, που οδήγησε εκατοντάδες επενδυτές στη χρεοκοπία, ...δεν υπήρξε ποτέ. Η χθεσινή ετυμηγορία της Δικαιοσύνης για τις αποκαλούμενες «μετοχές-φούσκες» του Χρηματιστηρίου Αθηνών, το 1999, ανέτρεψε τα δεδομένα, ερχόμενη σε αντίθεση με την εισαγγελική εισήγηση όσον αφορά βασικούς κατηγορουμένους.

Μικροεπενδυτές έξω από τη Σοφοκλέους στις αρχές του 2000. Οι φήμες αποδείχτηκαν άνθρακες... Μικροεπενδυτές έξω από τη Σοφοκλέους στις αρχές του 2000. Οι φήμες αποδείχτηκαν άνθρακες... Το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων, ύστερα από μια πολύμηνη διαδικασία, δεν «είδε» ούτε χειραγωγούμενες μετοχές εταιρειών, ούτε τεχνητή αύξηση της αξίας μετοχών, αλλά ούτε ψευδείς ανακοινώσεις χρηματιστηριακών συναλλαγών, προκειμένου να δημιουργήσουν μια παραπλανητική εικόνα στην αγορά σχετικά με την πορεία των μετοχών, την τιμή και την εμπορευσιμότητά τους.

Οι τίτλοι τέλους της δίκης για τη «φούσκα» του Χρηματιστηρίου ήρθαν με την αθώωση όλων των κατηγορουμένων. Σύμφωνα με το σκεπτικό του δικαστηρίου, όπως εκφωνήθηκε, δεν τελέστηκαν οι κακουργηματικές πράξεις της απάτης και του ξεπλύματος βρόμικου χρήματος, καθώς αναφέρθηκε μεταξύ άλλων ότι:

* «Δεν στοιχειοθετήθηκε αντικειμενικώς το αδίκημα της απάτης, καθώς δεν προέκυψε ότι η τιμή πώλησης των επίδικων πακέτων μετοχών επηρέασε την τελική τους τιμή στο ταμπλό του ΧΑΑ τη συγκεκριμένη περίοδο».

* Οι κατηγορούμενοι δεν επηρέασαν την απόφαση των επενδυτών, «μιας και οι αγορές έγιναν ελάχιστα λεπτά μετά την αγορά του εκάστοτε πακέτου μετοχών», προσθέτοντας πως «οι επενδυτές έλαβαν αξιόχρεο αντάλλαγμα».

Πρόταση εισαγγελείας

Κι αυτό παρά την πρόταση της εισαγγελέα της έδρας, η οποία κατά την αγόρευσή της είχε αναφερθεί σε «οργανωμένο σχέδιο παραπλάνησης του επενδυτικού κοινού, με εικονικές τιμές και πωλήσεις, αλλά και του προέδρου του Χρηματιστηρίου Αθηνών». Για συγκεκριμένους κατηγορουμένους είπε πως «δεν έδρασαν ευκαιριακά αλλά ενήργησαν κατ' επάγγελμα πλήττοντας τα δεδομένα της χρηματιστηριακής αγοράς, διαμόρφωσαν την υποδομή, δημιουργώντας έναν ισχυρό μηχανισμό καθώς διέθεταν και μεγάλη οικονομική επιφάνεια», προσθέτοντας ότι τα θύματα-επενδυτές είναι πολλά περισσότερα από όσα αναφέρονται.

Για τους λόγους αυτούς η εισαγγελέας είχε ζητήσει την ενοχή για κακουργηματική απάτη από κοινού, κατ' επάγγελμα και κατ' εξακολούθησιν των: Παν. Κονταλέξη, Γεωρ. Μπατατούδη, Παν. Πανούση, Σπ. Τασόγλου και Κων. Στέγγου, και για άμεση συνέργεια στην απάτη των Δ. Ράνιου και Ιωάν. Μούστου. Παράλληλα, για τους τέσσερις εξ αυτών είχε προτείνει και ενοχή για ξέπλυμα βρόμικου χρήματος.

Παρ' όλα αυτά, το δικαστήριο απάλλαξε και τους 42, μεταξύ των οποίων τους: Παναγιώτης Κονταλέξης (χρηματιστής), Γεώργιος Μπατατούδης (μέτοχος της Ιντερσάτ), Παναγιώτης Πανούσης (μέτοχος της Αττι-Κατ), Κωνσταντίνος Στέγγος, Χρυσή Στέγγου, Στυλιανή Στέγγου (της Τεχνικής Ολυμπιακής), Σπυρίδωνας Τασόγλου (της ομώνυμης εισηγημένης εταιρείας), Ηλίας Τσοτάκος (χρηματιστής), Δημήτριος Ράνιος (χρηματιστής), Ηλίας Μπογδάνος (της Active Επενδυτικής), Ελένη Ζησιμοπούλου, Θεοφάνης Ράνιος (χρηματιστής), Ιωάννης Σφακιανάκης, Αγγελική Ζησιμοπούλου, Βασίλειος Μανιός (εφοπλιστής), Αναστασία Κολλακή (σύζυγος εφοπλιστή), Παντελής - Ελευθέριος Κολλάκης (εφοπλιστής), Σταύρος Γαλανάκης, Ιωάννης Τσούρτης, Γεώργιος Στέγγος (Τεχνική Ολυμπιακή), Βαρβάρα Τσούρτη, Σταυρούλα - Μαρία Λακοπούλου, Ιορδάνης Αρζόγλου και Ζωή Στέγγου.

Σχεδόν 14 χρόνια έχουν περάσει από τις πρώτες διώξεις που είχε ασκήσει ο εισαγγελέας Δημ. Ασπρογέρακας. Από τότε, η υπόθεση πέρασε από χιλιάδες κύματα, με κατάληξη την καταδίκη σε 12ετή κάθειρξη της ανακρίτριας Κωνσταντίνας Μπουρμπούλια που τη χειρίστηκε αρχικά, για κατάχρηση εξουσίας και ξέπλυμα βρόμικου χρήματος.

Η μοναδική καταδίκη ήρθε καθώς, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, δωροδοκήθηκε προκειμένου να μην ασκήσει κακουργηματική δίωξη εις βάρος των υπευθύνων της εταιρείας «Σ. Σιγάλας ΑΤΕ» που φέρονταν να εξαπάτησαν επενδυτές. Ο εισαγγελέας Πρωτοδικών Χαρ. Λακαφώσης προχώρησε σε νέα έρευνα, με αποτέλεσμα να καθίσουν στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων οι χθεσινοί απαλλαχθέντες.

Τα σχόλια έχουν κλείσει για αυτό το άρθρο

Κανένα σχόλιο

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας 0

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Δικαστικό ρεπορτάζ
Ξέπλυμα βρόμικου χρήματος
Χρηματιστήριο Αθηνών
Άλλα θέματα στην κατηγορία Οικονομία της έντυπης έκδοσης
Απασχόληση
Μαύρα μαντάτα από την απασχόληση στο λιανεμπόριο
ΕΛΤΑ
Τα ΕΛΤΑ θα πωληθούν... αναβαθμισμένα
Εθνική Τράπεζα
Πρώτο κύμα εθελουσίας 2.000 στην Εθνική Τράπεζα
Εξαγωγές
Μείωση των εξαγωγών
Καζίνο/Λέσχες
Φέσι 30 εκατ. ευρώ στο Δημόσιο
ΟΑΕΔ
Στις 20 Δεκεμβρίου το δώρο από τον ΟΑΕΔ
Συγκοινωνίες
Το μαχαίρι στις αποδοχές Μετρό - Τραμ - ΗΣΑΠ έφερε κέρδη
Υπάλληλοι Ασφαλείας/Σεκιούριτι
Τρώνε πόρτα οι 150 σεκιουριτάδες της Eldorado Gold
Υπουργείο Εργασίας
Η «ΕΡΓΑΝΗ» ανακάλυψε τη φθηνή και ανειδίκευτη εργασία
Υπουργείο Οικονομικών
Φοροέλεγχοι πλέον κατ' επιλογήν
Χρηματίστηριο Αθηνών
Δεν υπήρξαν μετοχές - φούσκες!