Έντυπη Έκδοση

Το άστρο των Χριστουγέννων

Απόψε ώρα 7.00 στο Χωρέμειο αμφιθέατρο, στο Νοσοκομείο Παίδων «Αγία Σοφία», ο Αντώνης Αντωνίου, δρ Αστροφυσικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, θα μιλήσει για το πραγματικό άστρο των Χριστουγέννων.

Οπως σημειώνεται στην πρόσκληση, κάθε χρόνο που η ανθρωπότητα γιορτάζει τη Γέννηση του Θεανθρώπου αναζωπυρώνεται το ενδιαφέρον του κοινού για εκείνο το Αστρο που οδήγησε τους σοφούς μάγους της Ανατολής στην ταπεινή φάτνη, όπου γεννήθηκε ο Σωτήρας του κόσμου.

Ομως, πρέπει να πούμε, το περίφημο άστρο της Βηθλεέμ φαίνεται πως για περίπου 2.010 χρόνια μετά την αναφορά της εμφάνισής του κρατεί ακόμα αρκετά καλά τα μυστικά του. «Είναι γεγονός ότι η διεθνής βιβλιογραφία έχει κατακλυστεί από χιλιάδες άρθρα και εκατοντάδες βιβλία, που -καθένα με τον τρόπο του- παρουσιάζουν τις δικές τους εκδοχές και παρέχουν τις δικές τους πληροφορίες γι' αυτό το δυναμικό σύμβολο των Χριστουγέννων. Εκ των πραγμάτων, λοιπόν, σήμερα υπάρχει ένα μεγάλο πλήθος αναφορών, που μας δίνει τη δυνατότητα μιας αρκετά σοβαρής συλλογής θέσεων και απόψεων, τουλάχιστον όσον αφορά το γενικότερο επιστημονικό κύρος τους. Στην Καινή Διαθήκη, η ύπαρξη του Αστρου αναφέρεται από τον Ευαγγελιστή Ματθαίο στο γνωστό ευαγγελικό ανάγνωσμα (Ματθ. β', 1-12), που ακούμε στη χριστουγεννιάτικη Θεία Λειτουργία. Είναι η περικοπή που προκάλεσε και προκαλεί μεγάλη διαμάχη για τη φύση του φαινομένου εδώ και εκατοντάδες χρόνια. Πώς ξεκίνησε ιστορικά η προσπάθεια ερμηνείας του άστρου ως ενός φυσικού-αστρονομικού φαινομένου; Ποια είναι τα πιθανά σενάρια ερμηνείας του ως φυσικού φαινομένου; Τελικά τι ήταν το περίφημο αυτό άστρο των Χριστουγέννων;». Ο ομιλητής κατάγεται από την Κύμη Ευβοίας. Ανήκει στο ερευνητικό τμήμα Αστρικής Φασματοσκοπίας του Τομέα Αστροφυσικής-Αστρονομίας-Μηχανικής του Πανεπιστημίου Αθηνών με εντεταλμένο ερευνητικό αντικείμενο τους θερμούς αστέρες εκπομπής.

Τα σχόλια έχουν κλείσει για αυτό το άρθρο

Κανένα σχόλιο

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας 0

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Εκδηλώσεις
Παιδί
Ανθρώπινα
Σχετικά θέματα: Ανθρώπινα
«Βήματα ιατρικής προόδου στο 19ο αιώνα»
Άλλα θέματα στην κατηγορία Ελλάδα της έντυπης έκδοσης
Ανθρώπινα
Το άστρο των Χριστουγέννων
«Βήματα ιατρικής προόδου στο 19ο αιώνα»
Δικαστικό ρεπορτάζ
Αύριο η δίκη των χρυσαυγιτών για το φόνο του Πακιστανού
ΕΕΔΑ
Προστατέψτε τα ομόφυλα ζευγάρια
ΕΥΑΘ
Αν πουληθεί η ΕΥΑΘ θα πούμε το νερό νεράκι, λέει ο ΣΥΡΙΖΑ
Επιθεωρήσεις/Ελεγχοι
Ξεσκονίζουν τους δημοσίους υπαλλήλους για να βρουν τους.... «ημετέρους»
Περιβάλλον/Υγεία
Αιθαλομίχλη: το νέφος της ανέχειας σκοτώνει
Σχολές/Πανεπιστήμια
Αρχισαν τα μαθήματα, χάνεται το εξάμηνο
Τοπική Αυτοδιοίκηση
Οι δήμοι δίνουν ρεύμα
ΥΠΕΚΑ
Παράνομη υπεραξία πολλών... Αστέρων
Φυτοφάρμακα/Εντομοκτόνα
Τι... μέλι γενέσθαι με τα εντομοκτόνα