Έντυπη Έκδοση

«Βήματα ιατρικής προόδου στο 19ο αιώνα»

Συνέντευξη με τον ΓΕΡΑΣΙΜΟ ΡΗΓΑΤΟ

Λίγες ημέρες πριν από την έλευση και αυτού του χρόνου και τα καλεντάρια, καλανδάρια, calendarium, ημερολόγια, ημεροδείκτες, καζαμίες, για να καλοπιάσουμε τη νέα χρονιά, είναι ήδη τυπωμένα.

Εξέταση ασθενούς με στηθοσκόπιο. Ενας κύλινδρος 23 εκατοστών από το αυτί του γιατρού στο σώμα του ασθενή Εξέταση ασθενούς με στηθοσκόπιο. Ενας κύλινδρος 23 εκατοστών από το αυτί του γιατρού στο σώμα του ασθενή Για έβδομη συνεχή χρονιά, από το 2008, οι εκδόσεις ASCENT κυκλοφορούν ημερολόγια ιστορίας της Ιατρικής. Αρχίζοντας με τα «Ψήγματα Αρχαίας Ιατρικής», συνέχισαν με τα «Ψήγματα Βυζαντινής Ιατρικής» και τα «Ψήγματα Μεταβυζαντινής και Νεότερης Ιατρικής». Ακολούθησαν «Δώδεκα Ελληνες γιατροί λογοτέχνες», «Εισαγωγή στη Λαογραφία της Ιατρικής» και «Θεοί, ημίθεοι και μυθικοί ήρωες στην αρχαία Ελληνική Ιατρική». Το φετινό ημερολόγιο έχει αντικείμενο «Βήματα ιατρικής προόδου κατά το 19ο αιώνα». Μιλάμε με τον εμπνευστή και συγγραφέα τους Γεράσιμο Ρηγάτο, γιατρό-συγγραφέα, άμισθο επίκουρο καθηγητή Ιατρικής και επίτιμο διδάκτορα Παιδαγωγικού Τμήματος Δ.Ε. του Πανεπιστημίου Αθηνών.

- Ο 19ος αιώνας;

«Ναι, τον διαφοροποιούν από τους προηγούμενους αιώνες η ανάπτυξη της Φυσικής, της Χημείας και άλλων επιστημονικών κλάδων, που σημειώθηκε κατά το 18ο αιώνα και έδωσε σημαντική ώθηση και στην ανάπτυξη της Ιατρικής. Από την άλλη πλευρά, πολιτικά και κοινωνικά γεγονότα, όπως η Γαλλική Επανάσταση, διευκόλυναν τη θετική αντίληψη και περιόρισαν τον έλεγχο της επιστήμης από την εκκλησιαστική εξουσία».

- Ο Edward Jenner;

«Η κήρυξη της ανεξαρτησίας από τις ξένες δυνάμεις βάζει δυναμικά στο προσκήνιο τις ΗΠΑ με πνεύμα καινοτομίας και αμφισβήτησης. Τυπικό παράδειγμα: ενώ η βρετανική "Βασιλική Ακαδημία της Ιατρικής" απαξιώνει και γελοιοποιεί τον Edward Jenner οδηγώντας τον στην τρέλα, το σημαδιακό έτος 1800 Αμερικανός ερευνητής εφαρμόζει τον εμβολιασμό του κατά της ευλογιάς και προσφέρει δόσεις εμβολίου για το περιβάλλον του προέδρου Jefferson. Ο πρόεδρος το 1806 έστειλε επιστολή ευγνωμοσύνης στον χειμαζόμενο Jenner. Σταδιακά η ευρύτερη αποδοχή και η εκτεταμένη εφαρμογή τού εμβολιασμού οδήγησαν σε δραματική μείωση των θανάτων από ευλογιά».

- Οι αλυσίδες του Πινέλ;

«Το 1801 ο Γάλλος Πινέλ (Th. Pinel) αφαιρεί -και συμβολικά- τις αλυσίδες από χρόνιους ψυχασθενείς, σηματοδοτώντας μια διαφορετική αντίληψη αντιμετώπισης και θεραπείας τους. Η κίνηση του Πινέλ θεωρήθηκε για την Ιατρική και την Ψυχιατρική το ίδιο σημαντική όσο και η Γαλλική Επανάσταση για την κοινωνία».

- Στην κλινική Ιατρική;

«Είναι το 19ο αιώνα που ο Λενέκ (R.Th. Hy. Laennec) ανακαλύπτει το στηθοσκόπιο. Η έμμεση ακρόαση πρόσφερε πολλές πληροφορίες, κυρίως για τις παθήσεις της καρδιάς και των πνευμόνων, με σημαντική συμβολή στη διαγνωστική τέχνη, παρά την αρχικά έντονη προσπάθεια απαξίωσης και γελοιοποίησης».

- Στη χειρουργική;

«Δεν είναι μόνο ότι (ήδη από το 1809) ο ΜακΝτάουελ (Eph. McDowell) είχε τολμήσει λαπαροτομία, δηλαδή τη διάνοιξη της κοιλιάς, για την αφαίρεση τεράστιας κύστης της ωοθήκης. Τις επόμενες δεκαετίες θα προωθηθεί η ασηψία και η αντισηψία, που θα μειώσουν την επιμόλυνση και την ανάπτυξη λοιμώξεων, που ήταν σε μεγάλη αναλογία θανατηφόρες. Με τέτοιες μεθόδους ο Σεμελβάις (Ι.Ph. Semmelweis), που λοιδορήθηκε και συκοφαντήθηκε ανελέητα, μπόρεσε να μειώσει τη θνησιμότητα των λεχωίδων από ψηλό διψήφιο ποσοστό στο 1,2%».

- Το σημαντικότερο;

«Δεν είναι εύκολο μέσα στο μεγάλο πλήθος σπουδαίων επιτευγμάτων να ιεραρχήσουμε το σημαντικότερο. Προσωπικά θα τοποθετούσα στη θέση αυτή την εφαρμογή της εγχειρητικής αναισθησίας. Υστερα από μακρούς αυτοπειραματισμούς των ερευνητών, από ψυχαγωγική χρήση των αναισθητικών αερίων ("ιλαρυντικό αέριο"), αποτυχίες και επιτυχίες, η πρώτη επιτυχής δημόσια επίδειξη χειρουργικής νάρκωσης έγινε τις 18 Οκτ. 1846 στο Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης».

Τα σχόλια έχουν κλείσει για αυτό το άρθρο

Κανένα σχόλιο

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας 0

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Υγεία
Συνεντεύξεις
Ανθρώπινα και κοινωνικά δικαιώματα
Σχετικά θέματα: Ανθρώπινα
Το άστρο των Χριστουγέννων
Άλλα θέματα στην κατηγορία Ελλάδα της έντυπης έκδοσης
Ανθρώπινα
Το άστρο των Χριστουγέννων
«Βήματα ιατρικής προόδου στο 19ο αιώνα»
Δικαστικό ρεπορτάζ
Αύριο η δίκη των χρυσαυγιτών για το φόνο του Πακιστανού
ΕΕΔΑ
Προστατέψτε τα ομόφυλα ζευγάρια
ΕΥΑΘ
Αν πουληθεί η ΕΥΑΘ θα πούμε το νερό νεράκι, λέει ο ΣΥΡΙΖΑ
Επιθεωρήσεις/Ελεγχοι
Ξεσκονίζουν τους δημοσίους υπαλλήλους για να βρουν τους.... «ημετέρους»
Περιβάλλον/Υγεία
Αιθαλομίχλη: το νέφος της ανέχειας σκοτώνει
Σχολές/Πανεπιστήμια
Αρχισαν τα μαθήματα, χάνεται το εξάμηνο
Τοπική Αυτοδιοίκηση
Οι δήμοι δίνουν ρεύμα
ΥΠΕΚΑ
Παράνομη υπεραξία πολλών... Αστέρων
Φυτοφάρμακα/Εντομοκτόνα
Τι... μέλι γενέσθαι με τα εντομοκτόνα