Έντυπη Έκδοση

Λυκόφως στην Τρίπολη

ΤΗΕ TIMES

(...) Αντικυβερνητικές διαδηλώσεις ξέσπασαν και στη Λιβύη, που τα τελευταία 42 χρόνια βρίσκεται υπό την απολυταρχία του συνταγματάρχη Μουαμάρ Καντάφι.

Οι μεταρρυθμιστές έχουν δύσκολο δρόμο, όμως οι απαιτήσεις για αλλαγή στη Λιβύη δείχνουν πολλά όχι μόνο για το καθεστώς της Τρίπολης αλλά και για την εξωτερική πολιτική της Δύσης. (...). Οι πιο διαβόητες (τρομοκρατικές) πράξεις ήταν η επίθεση σε ντισκοτέκ του Βερολίνου το 1986, στην οποία σκοτώθηκαν 3 άτομα, και αυτή στην πτήση της PanAm το 1988. Η κυβέρνηση Ρίγκαν βομβάρδισε την Τρίπολη ως αντίποινα και επιβλήθηκαν διεθνείς κυρώσεις. (...). Μετά την απομόνωση του '80 και την κατάρρευση της Σοβιετικής Ενωσης ο Καντάφι ξαναπλησίασε τη Δύση. (...).

Οι επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου και οι προετοιμασίες των ΗΠΑ για ανατροπή του Σαντάμ αποδείχθηκαν καταλυτικές για τη Λιβύη. Ο Καντάφι πρόσφερε βοήθεια σε επίπεδο πληροφοριών, ειδικά κατά της Αλ Κάιντα, και προσέγγισε τις βρετανικές υπηρεσίες ασφαλείας υποστηρίζοντας ότι η χώρα του θα εγκατέλειπε το πρόγραμμα δημιουργίας όπλων μαζικής καταστροφής. (...). Η κυβέρνηση Μπους καλωσόρισε τη Λιβύη, αλλά και αυτό το άνοιγμα μπορεί να θεωρηθεί πρώιμο. Η Λιβύη παραμένει ένα αστυνομοκρατούμενο κράτος. Η απολυταρχία πρέπει να αντιμετωπιστεί. Ομως οι πολιτικές ταραχές στη Λιβύη υποδεικνύουν ότι τα συμφέροντα της Δύσης μπορεί τελικά να προστατευθούν μόνο εάν στηρίζει συστηματικά τη δημοκρατία.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Στη στήλη
Στον κόσμο του Τύπου
Άλλα θέματα στην κατηγορία Διεθνή της έντυπης έκδοσης
Μπαχρέιν
«Μαργαριτάρι» βουτηγμένο στο αίμα
Ιράν
Ιράν: διαδήλωση «μίσους» ενάντια στον «πράσινο δρόμο» ελευθερίας
Αίγυπτος
Αίγυπτος: οι νέοι της εξέγερσης ιδρύουν κόμμα, ενώ οι απεργίες συνεχίζονται
Λιβύη
Είκοσι νεκροί στη Λιβύη
ΗΠΑ
Η ομογενής που τα έβαλε με το Στρατό των ΗΠΑ
Ο Κόλιν Πάουελ ζητεί εξηγήσεις από τη CIA για τα «βιολογικά όπλα» του Σαντάμ
Οπου «κόλα», υποψία ύπαρξης καρκίνου
Ιράκ
Η Βαγδάτη ζητεί από τις ΗΠΑ μια συγγνώμη 1 δισ. δολαρίων
Βέλγιο
Εσπασαν το ρεκόρ ακυβερνησίας
Τουρκία
Ο Ερντογάν θέλει με νόμο τον έλεγχο των ηλεκτρονικών μέσων ενημέρωσης
Βρετανία
Βρετανοί: έτρωγαν νεκρούς κι έπιναν στα κρανία τους...
Άλλες ειδήσεις
Στροφάρουν οι δείκτες