Έντυπη Έκδοση

Προπύργιο αγώνα

Πριν από λίγους μήνες πάσχαμε από την έλλειψη ειδήσεων από τη Λιβύη, και εννοούμε εκείνες που οι αναγνώστες ενδιαφέρονται να παρακολουθήσουν.

Βέβαια δεν ενδιαφέρονται για τις συναντήσεις του Καντάφι με ηγέτες ή τις διαλέξεις του σε όμορφες Ιταλίδες. Φαίνεται πως τα γεγονότα που έρχονται με μεγάλη ταχύτητα ακυρώνουν τα παράπονα όλων και δείχνουν ότι η Λιβύη μπαίνει σε νέα φάση.

Χθες εκατοντάδες Λίβυοι στην πόλη της Βεγγάζης, που κατέβηκαν στους δρόμους σε μια ειρηνική διαδήλωση για να εκφράσουν την αλληλεγγύη στις οικογένειες των θυμάτων της σφαγής στη φυλακή Αμπού Σαλίμ (1996), αντιμετωπίστηκαν άγρια από δυνάμεις ασφαλείας και τραμπούκους του Καντάφι.

Η Βεγγάζη ανέκαθεν αποτελούσε προπύργιο του αγώνα κατά της ιταλικής αποικιοκρατίας και πάντα ήταν ένας πονοκέφαλος για μοναρχίες και Λαϊκή Τζαμαχιρίγια. Οι κάτοικοί της επηρεάζονται άμεσα από τους γείτονές τους στην Αίγυπτο (...). Η Λιβύη βρίσκεται σαν «σάντουιτς», παγιδευμένη μεταξύ των δύο επαναστάσεων, μιας στα δυτικά (Τυνησία) και της δεύτερης στα ανατολικά της (Αίγυπτος), και φαίνεται πως δυσκολεύεται το ανοσοποιητικό της σύστημα να αντέξει τον ιό των επαναστάσεων, ιδίως όταν η κατάσταση στη Λιβύη δεν είναι λιγότερο κακή από αυτήν των γειτόνων της. Αλλά για μην υπερβάλλουμε, μπορούμε να πούμε ότι οι συνθήκες διαβίωσης και οι υπηρεσίες στην Τυνησία, όπου δεν υπάρχει πετρέλαιο ή φυσικό αέριο, είναι πολύ καλύτερες από ό,τι είναι στη Λιβύη.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Στη στήλη
Στον κόσμο του Τύπου
Άλλα θέματα στην κατηγορία Διεθνή της έντυπης έκδοσης
Μπαχρέιν
«Μαργαριτάρι» βουτηγμένο στο αίμα
Ιράν
Ιράν: διαδήλωση «μίσους» ενάντια στον «πράσινο δρόμο» ελευθερίας
Αίγυπτος
Αίγυπτος: οι νέοι της εξέγερσης ιδρύουν κόμμα, ενώ οι απεργίες συνεχίζονται
Λιβύη
Είκοσι νεκροί στη Λιβύη
ΗΠΑ
Η ομογενής που τα έβαλε με το Στρατό των ΗΠΑ
Ο Κόλιν Πάουελ ζητεί εξηγήσεις από τη CIA για τα «βιολογικά όπλα» του Σαντάμ
Οπου «κόλα», υποψία ύπαρξης καρκίνου
Ιράκ
Η Βαγδάτη ζητεί από τις ΗΠΑ μια συγγνώμη 1 δισ. δολαρίων
Βέλγιο
Εσπασαν το ρεκόρ ακυβερνησίας
Τουρκία
Ο Ερντογάν θέλει με νόμο τον έλεγχο των ηλεκτρονικών μέσων ενημέρωσης
Βρετανία
Βρετανοί: έτρωγαν νεκρούς κι έπιναν στα κρανία τους...
Άλλες ειδήσεις
Στροφάρουν οι δείκτες