Έντυπη Έκδοση

ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΑΣΥΝΕΝΝΟΗΣΙΑ: ΣΥΓΓΝΩΜΗ ΓΙΑ ΗΜΙΥΠΑΙΘΡΙΟΥΣ, ΔΙΑΦΩΝΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΣΕ ΒΟΥΛΗ - ΥΠΟΥΡΓΙΚΟ

Ο εισαγγελέας Φρανκενστάιν και οι «τρεις που λαλούν»...

Η φράση «τρεις λαλούν και δυο χορεύουν...», που είπε ο πρώην πρόεδρός της, Απόστολος Κακλαμάνης χθες στην αίθουσα του Κοινοβουλίου, ταιριάζει ΚΑΙ με την εικόνα της κυβέρνησης, αν μετρήσει κανείς τα φαινόμενα ασυνεννοησίας και αποσυντονισμού της κυβερνητικής μηχανής, που εμφανίστηκαν τις τελευταίες ημέρες.

Αυτή η κακή κατάσταση δεν διέφυγε την προσοχή του ίδιου του πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου, που χθες κατά τη διάρκεια του υπουργικού συμβουλίου ζήτησε από τον υπουργό Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου -γύρω από αυτόν παρατηρούνται τα πιο πολλά κρούσματα- να ετοιμάσει ένα σχέδιο ούτως ώστε οι υπουργοί να αλληλοενημερώνονται και να συνεργάζονται στην προετοιμασία των νομοθετικών πρωτοβουλιών. Το αυτονόητο!

Μύλος το φορολογικό

Την κυβερνητική εικόνα τη συνθέτουν τα εξής γεγονότα:

1 Παρά το γεγονός ότι το φορολογικό νομοσχέδιο συζητήθηκε χθες στο υπουργικό για δεύτερη φορά, οι ρυθμίσεις που είχαν προκαλέσει τριβές μεταξύ των υπουργών την πρώτη φορά -πριν από 20 ημέρες- και αφορούσαν κυρίως το θεσμό του οικονομικού εισαγγελέα και τις αρμοδιότητές του δεν λύθηκαν και χθες επαναλήφθηκε το ίδιο σκηνικό διαφωνιών. Ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Αμυνας είπε χαρακτηριστικά στη συνεδρίαση: «Είναι η δεύτερη ανάγνωση και δεν έχετε καταλήξει ακόμα, είναι δυνατόν;».

Ο υπουργός Οικονομικών απαντώντας στα πυρά των συναδέλφων του είπε ότι το μόνο που τον ενδιαφέρει είναι να έχει ένα εργαλείο στα χέρια του να κάνει τη δουλειά του και τίποτε άλλο.

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Χρ. Παπουτσής υποστήριξε ότι δεν πρέπει να αναφέρονται στον οικονομικό εισαγγελέα η Αστυνομία και το Λιμενικό, ως προς τις αρμοδιότητές τους κατά του οικονομικού εγκλήματος.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Χάρης Καστανίδης, υποστήριξε ότι δεν μπορεί ο οικονομικός εισαγγελέας να υπάγεται στο υπουργείο Οικονομικών αλλά στο υπουργείο Δικαιοσύνης. Είπε ακόμα ότι υπάρχει ανάγκη να χτυπηθεί το έγκλημα της φοροδιαφυγής αλλά αυτό δεν μπορεί να γίνει έξω από τα δογματικά θεμέλια του νομικού συστήματος της χώρας. Ζήτησε επίσης, και πέτυχε, ο χρόνος της δίωξης γι' αυτόν που διαπράττει οικονομικό έγκλημα να ορίζεται από τη στιγμή της τέλεσης μέχρι και το 1/3 του χρόνου παραγραφής (20 μήνες για το πλημμέλημα, 5 χρόνια για το κακούργημα). Το υπουργείο Οικονομικών ήθελε η δίωξη να περιλαμβάνει όλο το χρόνο παραγραφής (πέντε και 15 χρόνια).

Κριτική Βενιζέλου

Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, Ευάγγελος Βενιζέλος, εστίασε την κριτική του κυρίως στις αρμοδιότητες του οικονομικού εισαγγελέα, λέγοντας, σύμφωνα με πληροφορίες, τη χαρακτηριστική φράση «δεν μπορούμε να κάνουμε έναν οικονομικό εισαγγελέα Φρανκενστάιν...».

2 Είχε προηγηθεί νωρίτερα το αλαλούμ με την απόσυρση της εγκυκλίου Ντόλιου, για την οποία δεν είχε ενημερωθεί ούτε ο υπουργός Εσωτερικών ούτε και το συναρμόδιο υπουργείο Περιβάλλοντος (βλέπε σχετικό ρεπορτάζ).

3 Χθες, επίσης, μέσα στη Βουλή το υπουργείο Οικονομικών αναγκάστηκε να αποσύρει, έπειτα από απαίτηση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΠΑΣΟΚ, Χ. Πρωτόπαπα, τη διάταξη που έδινε τη δυνατότητα στους δικηγόρους να συστήνουν εταιρεία στις περιοχές όπου υπάρχουν πρωτοδικεία.

4 Εδώ και μερικές ημέρες, ο υπουργός Θαλασσίων Υποθέσεων Γ. Διαμαντίδης βρίσκεται σε σύγκρουση με τον γενικό γραμματέα του υπουργείου κι ενώ του έχει ζητήσει την παραίτησή του, εκείνος δεν παραιτείται.

5 Ολων αυτών είχε προηγηθεί το φιάσκο με την τρόικα, που είχε ανακοινώσει, αντί της κυβέρνησης, το πωλητήριο δημόσιας ακίνητης περιουσίας ύψους 50 δισ. Υπουργοί αλλά και βουλευτές άσκησαν κριτική στον υπουργό Οικονομικών, ότι προχώρησε σε συμφωνία με την τρόικα χωρίς να ενημερώσει ούτε την κοινοβουλευτική ομάδα ούτε το υπουργικό συμβούλιο. *

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Κυβέρνηση
Βουλή
Πολεοδομία και Χωροταξία
Εφορία και φορολογική πολιτική
Σχετικά θέματα: Κυβέρνηση
Μικρο-αλλαγές στην ποινική μεταχείριση υπουργών
Για το ίδιο θέμα
Ακάλυπτη η κυβέρνηση με την ημιυπαίθρια συγγνώμη
Παραμένει το δικαίωμα των δήμων για αναδρομικά ανταποδοτικά τέλη
Αλαλούμ και με την παραίτηση
Άλλα θέματα στην κατηγορία Πολιτική της έντυπης έκδοσης
Κυβέρνηση
Ο εισαγγελέας Φρανκενστάιν και οι «τρεις που λαλούν»...
Μικρο-αλλαγές στην ποινική μεταχείριση υπουργών
Γ. Παπανδρέου
Παπανδρέου: Κριτική σε καταστροφολόγους
Ο πρωθυπουργός πάντως είναι αισιόδοξος
«Υποδοχή» απόγνωσης από τους 650 του Λαναρά
Ημιυπαίθριοι
Ακάλυπτη η κυβέρνηση με την ημιυπαίθρια συγγνώμη
Παραμένει το δικαίωμα των δήμων για αναδρομικά ανταποδοτικά τέλη
Απελευθέρωση επαγγελμάτων
Οπισθεν και για τις δικηγορικές εταιρείες
Υπουργείο Εξωτερικών
Διπλάσια τα μυστικά κονδύλια!
Υπουργείο Εθνικής Άμυνας
«Παρεξήγηση» ο Καλλίμαχος
Υπουργείο Θαλασσίων Υποθέσεων
Αλαλούμ και με την παραίτηση
Δικαστικό ρεπορτάζ
Η αναβολή δεν απέτρεψε τον πόλεμο ανακοινώσεων
ΣΥΡΙΖΑ
Μύλος με την επανεκκίνηση
Νέα Δημοκρατία
Σαμαράς κατά «τρωκτικών» δημόσιας περιουσίας
Δημοκρατική Συμμαχία
Στη ΔΗΣΥ ο Δημητρακόπουλος
Κυπριακό
Η Αγκυρα συνεχίζει να επιπλήττει Τουρκοκύπριους