Ελευθεροτυπία - 18/02/2011
Έντυπη Έκδοση
Ελευθεροτυπία, Παρασκευή 18 Φεβρουαρίου 2011
ΠΙΕΣΗ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ -ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΓΙΑ ΕΚΛΟΓΕΣ- ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Οπισθεν και για τις δικηγορικές εταιρείες
Σε μεγάλη αμηχανία βρέθηκε η κυβέρνηση μπροστά στο διακομματικό αίτημα να αποσυρθεί διάταξη του νομοσχεδίου για το «άνοιγμα» των κλειστών επαγγελμάτων με την οποία δινόταν η δυνατότητα να συστήνονται δικηγορικές εταιρείες από μέλη διαφορετικών δικηγορικών συλλόγων.
Πολλοί βουλευτές διατύπωσαν ενστάσεις. Ο Χρ. Πρωτόπαπας κι ο Μ. Μπόλαρης του ΠΑΣΟΚ πήγαν και στο έδρανο του υφυπουργού Φ. Σαχινίδη να τα συζητήσουν. Από κοντά είναι καλύτερα
Οι βουλευτές είχαν θέσει το θέμα προ ημερών και το υπουργείο Οικονομικών είχε δεσμευτεί ότι θα το λάμβανε υπόψη.
Ωστόσο, χθες, κατά την τελευταία ημέρα συζήτησης του νομοσχεδίου, διαπιστώθηκε ότι και η νέα ρύθμιση που κατατέθηκε δεν ικανοποιούσε τους διαφωνούντες, ενώ ορατή ήταν η εκδήλωση «στάσης» από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ.
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος, Χρ. Πρωτόπαπας, έσπευσε να ξεκαθαρίσει ότι «η νέα διατύπωση δεν μας καλύπτει», ενώ η Ν.Δ., βλέποντας την ευκαιρία που παρουσιαζόταν να διογκώσει τις ρωγμές εντός της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ, «απείλησε» με την κατάθεση πρότασης για διενέργεια ονομαστικής ψηφοφορίας επί του συγκεκριμένου άρθρου.
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Μ. Κεφαλογιάννης προειδοποίησε μάλιστα τον παριστάμενο υφυπουργό Οικονομικών Φ. Σαχινίδη πως «εμείς με το ΠΑΣΟΚ έχουμε από κοινού συμφωνήσει να υπογράψουμε την πρόταση».
Κατόπιν αυτής της προοπτικής, αλλά και των ανάλογων ενστάσεων που διατύπωσαν οι Μ. Μπόλαρης και Κώστας Γείτονας από το ΠΑΣΟΚ αλλά και οι Μ. Βορίδης (ΛΑΟΣ), Σπ. Χαλβατζής (ΚΚΕ), Π. Λαφαζάνης (ΣΥΡΙΖΑ), Ν. Τσούκαλης (Δημοκρατική Αριστερά) κ.ά., ο υφυπουργός επαναδιατύπωσε τη διάταξη.
Ο κ. Σαχινίδης που -σύμφωνα με πληροφορίες είχε επαφές νωρίτερα με στελέχη της Κ.Ο. του κόμματος- διευκρίνισε πως με εξαίρεση τους δικηγόρους Αθηνών και Πειραιώς οι δικηγορικές εταιρείες πρέπει να αποτελούνται από μέλη του ίδιου δικηγορικού συλλόγου.
Οι «περιπέτειες» της κυβέρνησης όμως δεν τελείωσαν εκεί. Και αυτό διότι ο Απ. Κακλαμάνης δεν ψήφισε άρθρο που προβλέπει την καταβολή εισφοράς 2% από απόφοιτους των ΤΕΙ στο ΤΕΕ, τους οποίους όμως το Επιμελητήριο αρνείται να εγγράψει στα μητρώα του.
Ο πρώην πρόεδρος της Βουλής προέβλεψε ότι η διάταξη θα καταπέσει στα ευρωπαϊκά δικαστήρια όπου θα προσφύγουν οι ενδιαφερόμενοι.
Παράλληλα ο ίδιος μίλησε για λάθη και αστοχίες και έθεσε εμμέσως θέμα πρόωρων εκλογών: «Αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, το τρεις λαλούν και δυο χορεύουν, τότε θα πρέπει να πάμε στο λαό, να δούμε αν θέλει αυτή την κυβέρνηση ή αν θέλει άλλη ή αν θέλει να πάμε όλοι μαζί». Αλλά και ο Μανώλης Κεφαλογιάννης είπε ότι οι πρόωρες εκλογές, όποτε και να γίνουν, είναι ευπρόσδεκτες.
Δυσαρέσκεια υπήρξε και για το πλήθος των προεδρικών διαταγμάτων που απαιτείται να εκδοθούν τέσσερις μήνες μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου προκειμένου να «ανοίξουν» τα κλειστά επαγγέλματα.
Ο Χρ. Πρωτόπαπας προειδοποίησε ότι πριν από την έκδοσή τους πρέπει να υπάρξει εξαντλητικός διάλογος, ενώ ο Κ. Καρτάλης δήλωσε πως «απαιτείται να γνωρίζουμε αν εκδόθηκαν έγκαιρα και αν παρακολουθούν το πνεύμα του νομοθέτη». *