Έντυπη Έκδοση

ΑΝΑΣΤΗΛΩΝΕΤΑΙ ΣΤΟ ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ ΑΠΟ ΣΕΡΒΟΥΣ ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΕΣ

Ψηφιακός ο πύργος όπου μαρτύρησε ο Ρήγας

Σε ένα high tech μουσείο-πολιτιστικό κέντρο αφιερωμένο στον Ρήγα Φεραίο και στους απελευθερωτικούς αγώνες των Σέρβων και των άλλων βαλκανικών λαών μετατράπηκε ο πύργος Νεμπόισα στο Βελιγράδι.

Στο μνημείο αυτό (15ου αι.) φυλακίστηκαν και μαρτύρησαν το 1798 ο Ρήγας Βελεστινλής και οι σύντροφοί του. Γι' αυτό η ελληνική πλευρά ανέλαβε σε συνεργασία με τη σερβική την αναστήλωση του πύργου και τη μετατροπή του σε ψηφιακό μουσείο.

Το έργο (κόστους 2,6 εκατ. ευρώ) υλοποιήθηκε μετά την υπογραφή σχετικής ελληνοσερβικής συμφωνίας (Δεκέμβριος 2007). Τον Απρίλιο θα γίνουν τα επίσημα εγκαίνιά του, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων (ΕΚΒΜΜ) που ανέλαβε την πρωτοβουλία της διάσωσης του μνημείου (πριν γίνει καφέ-εστιατόριο) και τον πρόεδρό του ομ. καθηγητή Νίκο Ζία.

Ο πύργος Νεμπόισα αποτελούσε τμήμα του κάστρου του Βελιγραδίου (στη σύγκλιση του ποταμού Σάβα με τον Δούναβη). Η αποκατάστασή του έγινε με τεχνικές μελέτες της Αρχιτεκτονικής Σχολής του Πολυτεχνείου του Βελιγραδίου και του Σερβικού Ινστιτούτου Προστασίας των Πολιτιστικών Μνημείων και με κονδύλια των ελληνικών υπουργείων Εξωτερικών και Πολιτισμού, του ΕΚΒΜΜ, της Βουλής των Ελλήνων και του Δήμου Βελιγραδίου.

Τα δύο τελευταία χρόνια δρομολογήθηκαν έργα συντήρησης και αποκατάστασης του διατηρητέου κελύφους, έγινε διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου ώστε να είναι επισκέψιμο και οργανώθηκαν οι μόνιμες εκθέσεις του στο ισόγειο και στους τρεις ορόφους του. Το υλικό που εκτίθεται είναι αρχειακό, φωτογραφικό. Επίσης σχέδια και αναπαραστάσεις προβάλλονται με ηλεκτρονικά πολυμέσα στο πρότυπο της έκθεσης που έστησε η αρχαιολόγος Τασούλα Τούρτα στον Λευκό Πύργο της Θεσσαλονίκης.

Υστερα από μια εισαγωγική έκθεση για την ιστορία του ίδιου του πύργου με τίτλο «Από οχυρωματικό έργο σε φυλακή και τόπο εξόντωσης» (ισόγειο), το κοινό θα βλέπει στον πρώτο όροφο το αφιέρωμα στον «Ρήγα Βελεστινλή». Οι δύο επόμενοι είναι αφιερωμένοι στους απελευθερωτικούς αγώνες των Σέρβων.

Επειδή πρόκειται για ένα μνημείο συνδεδεμένο με την ιστορία δύο χωρών, υπάρχει η σκέψη να προταθεί ο πύργος Νεμπόισα για ένταξη στον κατάλογο των μνημείων ευρωπαϊκής πολιτιστικής κληρονομιάς. *

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Τέχνες & Πολιτισμός
Με λέξεις-κλειδιά
Μουσεία και Αρχαιολογικοί χώροι
Άλλα θέματα στην κατηγορία Τέχνες & Πολιτισμός της έντυπης έκδοσης
Θέατρο
Φυγή και όραμα μέσα από τα ερείπια
Λίφτινγκ σ' έναν 77χρονο μύθο
Αυλαία για το «Αμφι-θέατρο»;
Μουσική
Η πιανίστα με τις μπαγκέτες
61ο Φεστιβάλ Βερολίνου
Ψιλοσνόμπαραν το Οσκαρ
Μουσεία
Ψηφιακός ο πύργος όπου μαρτύρησε ο Ρήγας
Τηλεόραση
Η έμμεση διαφήμιση αλλάζει τη μικρή οθόνη
Στάσεις εργασίας σε ΑΠΕ-ΜΠΕ, δικαστικά για συμβασιούχους
Σε ανοδική πορεία η Web TV του ΑΝΤ 1
Απεργία στον «Alter»