Έντυπη Έκδοση

Αίγυπτος: οι νέοι της εξέγερσης ιδρύουν κόμμα, ενώ οι απεργίες συνεχίζονται

Συνεχίζονται οι πολιτικές ζυμώσεις στην Αίγυπτο, όπου οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι αρχίζουν να βγαίνουν όλο και περισσότερο στο προσκήνιο, ενώ νέοι που ηγήθηκαν της επανάστασης οργανώνονται για τη δημιουργία κόμματος.

Οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι, που υπό το Σύνταγμα που ίσχυε ώς τώρα δεν μπορούσαν να σχηματίσουν κόμμα, δηλώνουν ότι θα το κάνουν αμέσως μόλις αλλάξει η νομοθεσία. Η οργάνωση συμμετέχει ήδη στην επιτροπή που εκπονεί την αναθεώρηση του Συντάγματος και σε ένα συμβούλιο που δημιουργήθηκε από το κίνημα των ακτιβιστών για την προστασία της επανάστασης. Σε μια ένδειξη ότι θεωρεί πως είναι πλέον ασφαλές να αναλάβει πολιτικές πρωτοβουλίες, εκπρόσωπός της εμφανίστηκε πριν από μερικές μέρες στην κρατική τηλεόραση. Χρονοδιάγραμμα για τη δημιουργία πολιτικού κόμματος αναμένεται να ανακοινώσουν από στιγμή σε στιγμή και οι ηγέτες του κινήματος των νέων που πρωτοστάτησαν στις διαδηλώσεις και προσπαθούν τώρα να ξεπεράσουν τις διαφορές απόψεων και να επιλέξουν τους εκπροσώπους τους. Σημάδι της πλήρους αναμόρφωσης της πολιτικής σκηνής στην Αίγυπτο, η εκτός νόμου ισλαμική οργάνωση αλ-Γκαμάα αλ-Ισλαμίγια -που πήρε τα όπλα εναντίον του Μουμπάρακ τη δεκαετία του '90 και συνετρίβη από τις δυνάμεις ασφαλείας- έκανε την πρώτη της δημόσια συνέλευση έπειτα από 15 χρόνια.

Κατά τα λοιπά, το Ανώτατο Στρατιωτικό Συμβούλιο εξακολουθεί να βρίσκεται αντιμέτωπο με μια κατάσταση που απέχει μακράν από την ομαλότητα. Απεργίες σε διάφορους κλάδους, κλειστά σχολεία και τράπεζες κι ένα κίνημα που συνεχίζει τις κινητοποιήσεις θυμίζοντας συνεχώς την παρουσία του. Ακτιβιστές έχουν προαναγγείλει για σήμερα μια «πορεία της νίκης» ενός εκατομμυρίου ανθρώπων για να γιορτάσουν την αποχώρηση του Μουμπάρακ και να στείλουν ίσως ένα μήνυμα στους στρατηγούς ότι βρίσκονται σε επαγρύπνηση. Ο νομπελίστας Μ. ελ Μπαραντέι κάλεσε το στρατιωτικό συμβούλιο να επιτρέψει τη συμμετοχή των πολιτών στη διαδικασία της μετάβασης ώστε να διασφαλιστεί η δημοκρατική πορεία της χώρας. Την ίδια ώρα η Διεθνής Αμνηστία καλούσε το στρατό να σταματήσει το βασανισμό και την κακομεταχείριση κρατουμένων, να δώσει τα στοιχεία όλων όσοι κρατούνται και ν' απελευθερώσει όσους δεν βαρύνονται από συγκεκριμένες κατηγορίες.

Σύμφωνα με πηγές των δυνάμεων ασφαλείας, χθες συνελήφθη ο υπουργός Εσωτερικών Χαμπίμπ ελ-Αντλί, στο πλαίσιο έρευνας για διαφθορά, ο οποίος θεωρείται ότι έφερε μεγάλο βαθμό ευθύνης για τις βιαιότητες στην προσπάθεια καταστολής των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων. Η σύλληψή του ακολούθησε την προφυλάκιση άλλων δύο πρώην υπουργών κι ενός εξέχοντος επιχειρηματία, με εισαγγελική εντολή.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Μέση Ανατολή και αραβικός κόσμος
Αίγυπτος
Άλλα θέματα στην κατηγορία Διεθνή της έντυπης έκδοσης
Μπαχρέιν
«Μαργαριτάρι» βουτηγμένο στο αίμα
Ιράν
Ιράν: διαδήλωση «μίσους» ενάντια στον «πράσινο δρόμο» ελευθερίας
Αίγυπτος
Αίγυπτος: οι νέοι της εξέγερσης ιδρύουν κόμμα, ενώ οι απεργίες συνεχίζονται
Λιβύη
Είκοσι νεκροί στη Λιβύη
ΗΠΑ
Η ομογενής που τα έβαλε με το Στρατό των ΗΠΑ
Ο Κόλιν Πάουελ ζητεί εξηγήσεις από τη CIA για τα «βιολογικά όπλα» του Σαντάμ
Οπου «κόλα», υποψία ύπαρξης καρκίνου
Ιράκ
Η Βαγδάτη ζητεί από τις ΗΠΑ μια συγγνώμη 1 δισ. δολαρίων
Βέλγιο
Εσπασαν το ρεκόρ ακυβερνησίας
Τουρκία
Ο Ερντογάν θέλει με νόμο τον έλεγχο των ηλεκτρονικών μέσων ενημέρωσης
Βρετανία
Βρετανοί: έτρωγαν νεκρούς κι έπιναν στα κρανία τους...
Άλλες ειδήσεις
Στροφάρουν οι δείκτες