Έντυπη Έκδοση

Η Βαγδάτη ζητεί από τις ΗΠΑ μια συγγνώμη 1 δισ. δολαρίων

Μια συγγνώμη που μπορεί εμπράκτως να εκφραστεί με αποζημίωση ύψους 1 δισ. δολαρίων ζητεί από τις Ηνωμένες Πολιτείες η πρωτεύουσα του Ιράκ, για τις ζημιές που προκλήθηκαν στην πόλη όχι από τις βόμβες αλλά από τα οχυρωματικά έργα που έγιναν για την προστασία κτηρίων, όπως και από τα Humvee.

Οι αρχές της πόλης διατύπωσαν το αίτημά τους σε μια ανακοίνωση στην οποία αναφέρεται ότι οι υποδομές της Βαγδάτης αλλά και η αισθητική της επλήγησαν ανεπανόρθωτα από τον αμερικανικό στρατό.

«Οι αμερικανικές δυνάμεις μετέτρεψαν αυτή την όμορφη πόλη σε στρατόπεδο, μ' έναν άσχημο και καταστροφικό τρόπο, καθώς εσκεμμένα αγνόησαν ακόμη και τις πιο απλές μορφές της κοινής αισθητικής», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Με τον πιο απόλυτο τρόπο στη συνέχεια η Δημοτική Αρχή της Βαγδάτης απαιτεί από την αμερικανική πλευρά να ζητήσει συγγνώμη και να επανορθώσει, πληρώνοντας για τις καταστροφές που προκάλεσε.

Ολόκληρες συνοικίες της Βαγδάτης αποκλείστηκαν από τείχη που υψώθηκαν για την προστασία κτηρίων και στρατιωτικών διοικητηρίων. Παρά τον περιορισμό των βιαιοτήτων, μόλις το 5% των τειχών έχουν γκρεμιστεί. Μάλιστα εξαιτίας της προχειρότητας με την οποία είχαν ανεγερθεί, έχουν προκληθεί σημαντικά προβλήματα στο αποχετευτικό και το σύστημα ύδρευσης της πόλης.

Επίσης μεγάλες καταστροφές προκλήθηκαν από τη διέλευση των στρατιωτικών οχημάτων, που ισοπέδωσαν διαζώματα, νησίδες, ακόμη και κήπους σπιτιών.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Ιράκ
ΗΠΑ
Άλλα θέματα στην κατηγορία Διεθνή της έντυπης έκδοσης
Μπαχρέιν
«Μαργαριτάρι» βουτηγμένο στο αίμα
Ιράν
Ιράν: διαδήλωση «μίσους» ενάντια στον «πράσινο δρόμο» ελευθερίας
Αίγυπτος
Αίγυπτος: οι νέοι της εξέγερσης ιδρύουν κόμμα, ενώ οι απεργίες συνεχίζονται
Λιβύη
Είκοσι νεκροί στη Λιβύη
ΗΠΑ
Η ομογενής που τα έβαλε με το Στρατό των ΗΠΑ
Ο Κόλιν Πάουελ ζητεί εξηγήσεις από τη CIA για τα «βιολογικά όπλα» του Σαντάμ
Οπου «κόλα», υποψία ύπαρξης καρκίνου
Ιράκ
Η Βαγδάτη ζητεί από τις ΗΠΑ μια συγγνώμη 1 δισ. δολαρίων
Βέλγιο
Εσπασαν το ρεκόρ ακυβερνησίας
Τουρκία
Ο Ερντογάν θέλει με νόμο τον έλεγχο των ηλεκτρονικών μέσων ενημέρωσης
Βρετανία
Βρετανοί: έτρωγαν νεκρούς κι έπιναν στα κρανία τους...
Άλλες ειδήσεις
Στροφάρουν οι δείκτες