Ελευθεροτυπία - 18/02/2011
Έντυπη Έκδοση
Ελευθεροτυπία, Παρασκευή 18 Φεβρουαρίου 2011
ΤτΕ: ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ Η ΠΤΩΣΗ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
8% κάθισαν οι τιμές νεοδμήτων, τέλη του 2010
«Λύγισαν» οι τιμές των καινούργιων διαμερισμάτων το τελευταίο τρίμηνο του 2010. Ταυτοχρόνως παρατηρήθηκε στροφή των αγοραστών σε μικρά διαμερίσματα.
Οπως φαίνεται από τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, στο διάστημα αυτό οι τιμές τους υποχώρησαν κατά 8,1%. Πιο ανθεκτικά αποδείχτηκαν τα παλαιότερα διαμερίσματα (άνω των πέντε ετών) καθώς στο ίδιο διάστημα οι τιμές τους υποχώρησαν κατά 4%. Για το σύνολο του 2010 οι τιμές των διαμερισμάτων (παλαιών και νέων) υποχώρησαν κατά 4% έναντι 3,7% το 2009.
Για το 2011 η ΤτΕ προβλέπει να συνεχιστεί η ύφεση στην αγορά ακινήτων, κυρίως λόγω της επιφυλακτικότητας των νοικοκυριών, αλλά και της υπερβάλλουσας προσφοράς η οποία έχει δημιουργήσει ένα μεγάλο απόθεμα αδιάθετων κατοικιών.
Η επιφυλακτική στάση των νοικοκυριών όσον αφορά την αγορά κατοικίας είναι αποτέλεσμα της αυξημένης αβεβαιότητας κυρίως για την απασχόληση και τα μελλοντικά τους εισοδήματα, αλλά και σε σχέση με τις γενικότερες προοπτικές της οικονομίας και την αντιμετώπιση των δημοσιονομικών προβλημάτων της χώρας. Επιπλέον, τα νοικοκυριά που δεν αντιμετωπίζουν τους παραπάνω κινδύνους «ποντάρουν» σε μία περαιτέρω μείωση των τιμών, αναβάλλοντας έτσι την απόφαση για αγορά κατοικίας.
Στεγαστικά από κόσκινο
Η μειωμένη ζήτηση στην αγορά κατοικίας συνδέεται και με τον περιορισμό των στεγαστικών δανείων. Οι τράπεζες χορηγούν πλέον επιλεκτικά και με μεγάλη φειδώ τα στεγαστικά δάνεια, αποκλείοντας έτσι πολλά νοικοκυριά από το δανεισμό.
Πάντως, τα στοιχεία κατά γεωγραφική περιοχή δείχνουν ότι οι τιμές των διαμερισμάτων το δ' τρίμηνο του 2010 ήταν μειωμένες σε σύγκριση με το δ' τρίμηνο του 2009 κατά 5,1% στην Αθήνα, 9,0% στη Θεσσαλονίκη, 6,1% στις άλλες μεγάλες πόλεις και 4,9% στις λοιπές περιοχές της χώρας.
Οι συναλλαγές-εκτιμήσεις επί οικιστικών ακινήτων, που πραγματοποιήθηκαν με τη διαμεσολάβηση του τραπεζικού συστήματος (περιλαμβάνει χρηματοδότηση για αγορά, εγγραφή εξασφάλισης για μη στεγαστικά δάνεια, μεταφορά οφειλών από τη μία τράπεζα σε άλλη), έφτασαν ολόκληρο το 2010 στις 73,8 χιλιάδες, καταγράφοντας μικρή μείωση κατά 1,0% έναντι του προηγούμενου έτους, ενώ το 2009 η αντίστοιχη μείωση ήταν 35,7% (2008: 116,0 χιλιάδες).
Ο όγκος των οικιστικών ακινήτων που αφορούσαν οι συναλλαγές-εκτιμήσεις (με βάση το σύνολο των τετραγωνικών μέτρων) για ολόκληρο το 2010 μειώθηκε με μέσο ετήσιο ρυθμό 0,8%, έναντι 38,9% το 2009.
Τέλος, η μέση αξία των οικιστικών ακινήτων τα οποία αφορούσαν οι συναλλαγές-εκτιμήσεις το 2010 ήταν 6,9%, έναντι 40,0% το 2009, εξέλιξη που αντανακλά τη στροφή του αγοραστικού ενδιαφέροντος των νοικοκυριών προς διαμερίσματα μικρότερου εμβαδού και μικρότερης αξίας. *