Έντυπη Έκδοση

ΟΙ ΒΕΛΓΟΙ ΓΙΟΡΤΑΣΑΝ ΤΙΣ 249 ΗΜΕΡΕΣ ΑΔΥΝΑΜΙΑΣ ΤΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ ΝΑ ΣΧΗΜΑΤΙΣΟΥΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

Εσπασαν το ρεκόρ ακυβερνησίας

Αντιμέτωποι με την αδυναμία τους να κάνουν πια οτιδήποτε άλλο, οι Βέλγοι γιόρτασαν χθες το παγκόσμιο ρεκόρ ακυβερνησίας της χώρας τους -249 ημέρες- αποθεώνοντας τον ενωτικό παράγοντα της... τηγανητής πατάτας!

Εκατοντάδες Βέλγοι, στις Βρυξέλλες, τη Λουβέν και τη Γάνδη, βγήκαν στο δρόμο για να απολαύσουν το εθνικό τους έδεσμα, με φόντο τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων που αναφωνούσαν: «Επιτέλους πρωταθλητές κόσμου!» και «Κατερρίφθη το ρεκόρ». Το ρεκόρ κατείχε μέχρι χθες το Ιράκ.

Εχοντας δοκιμάσει διάφορα μέσα πίεσης προς τους πολιτικούς προκειμένου να ξεπεράσουν τις διαφωνίες τους και να σχηματίσουν επιτέλους κυβέρνηση, από την αποχή από το σεξ μέχρι την (λιγότερο οδυνηρή) αποχή από το ξύρισμα, κατέφυγαν στο φαΐ για να... ξεχάσουν. Την «επανάσταση της πατάτας», όπως αποκάλεσαν χιουμοριστικά τη χθεσινή ημέρα οι διοργανωτές των δρώμενων για να τη συνδέσουν με την επικαιρότητα των εξεγέρσεων σε Αίγυπτο και Τυνησία, συνόδευσαν με ένα μερικό στριπτίζ πολιτών στη Γάνδη.

«Οχι» στο διχασμό

Επιλέγοντας ελκυστικά δρώμενα, οι διοργανωτές -οι περισσότεροι νέοι και φοιτητές- θέλησαν να δηλώσουν την αντίθεσή τους σε διχαστικές πολιτικές και τη στήριξή τους στην ενότητα του Βελγίου. Στην καρδιά του πολιτικού αδιεξόδου των τελευταίων μηνών, που πάντως δεν έχει επηρεάσει την καθημερινή ομαλή ροή ζωής των Βέλγων, είναι η σύνταξη νέου Συντάγματος που θα ενισχύει την περιφερειακή αυτονομία. Οι πλούσιοι Φλαμανδοί επιθυμούν τη μεγαλύτερη δυνατή αυτονομία, ενώ η γαλλόφωνη περιοχή του Βελγίου -φτωχότερη- επιχειρεί να διατηρήσει τη μείζονα δυνατή εθνική ενότητα, που της εξασφαλίζει και οικονομική ασφάλεια.

Καταφεύγοντας στον αυτοσαρκασμό, που αποτυπώθηκε χθες και στις εφημερίδες, οι Βέλγοι κρατούν το ηθικό τους ψηλά. Ή, όπως είπε ο βουλευτής στο φλαμανδικό Κοινοβούλιο, Λούκας Βάντερ Τέλεν: «Ποτέ δεν παίρνουμε τους εαυτούς μας στα σοβαρά. Είμαστε η χώρα των Στρουμφ, του Τεν Τεν, του Ρενέ Μαγκρίτ και του σουρεαλισμού... τολμάμε να αυτοσαρκαζόμαστε. Μια χώρα με δύο λαούς που έχουν ζήσει ειρηνικά 180 χρόνια τώρα, μπορεί να φαίνεται βαρετή αλλά είναι καλύτερη από κάποια σε εμφύλιο πόλεμο».

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Βέλγιο
Άλλα θέματα στην κατηγορία Διεθνή της έντυπης έκδοσης
Μπαχρέιν
«Μαργαριτάρι» βουτηγμένο στο αίμα
Ιράν
Ιράν: διαδήλωση «μίσους» ενάντια στον «πράσινο δρόμο» ελευθερίας
Αίγυπτος
Αίγυπτος: οι νέοι της εξέγερσης ιδρύουν κόμμα, ενώ οι απεργίες συνεχίζονται
Λιβύη
Είκοσι νεκροί στη Λιβύη
ΗΠΑ
Η ομογενής που τα έβαλε με το Στρατό των ΗΠΑ
Ο Κόλιν Πάουελ ζητεί εξηγήσεις από τη CIA για τα «βιολογικά όπλα» του Σαντάμ
Οπου «κόλα», υποψία ύπαρξης καρκίνου
Ιράκ
Η Βαγδάτη ζητεί από τις ΗΠΑ μια συγγνώμη 1 δισ. δολαρίων
Βέλγιο
Εσπασαν το ρεκόρ ακυβερνησίας
Τουρκία
Ο Ερντογάν θέλει με νόμο τον έλεγχο των ηλεκτρονικών μέσων ενημέρωσης
Βρετανία
Βρετανοί: έτρωγαν νεκρούς κι έπιναν στα κρανία τους...
Άλλες ειδήσεις
Στροφάρουν οι δείκτες