Έντυπη Έκδοση

Βρετανοί: έτρωγαν νεκρούς κι έπιναν στα κρανία τους...

Η επιεικής ματιά δείχνει ότι οι Βρετανοί της Εποχής των Παγετώνων διέφεραν από τους βαρβάρους, αλλά η επιστημονική προσέγγιση αντιτείνει ότι πιθανότατα έτρωγαν τους νεκρούς και έφτιαχναν κύπελλα από κρανία που τα χρησιμοποιούσαν σε τελετές.

Σύμφωνα με δημοσίευση Βρετανών ερευνητών που μελέτησαν τα παλιότερα δείγματα ανθρώπινων κρανίων, τα οποία είχαν βρεθεί σε ένα σπήλαιο στη νοτιοδυτική Αγγλία και τοποθετούνται γύρω στα 14.700 χρόνια πίσω, τα οστά έφεραν σημάδια κανιβαλισμού, ενώ κρανία είχαν μετατραπεί σε κύπελλα.

Ο μαλακός ιστός των κρανίων έχει αφαιρεθεί προσεκτικά, έχει κοπεί για να απομακρυνθεί η βάση και τα οστά του προσώπου, ενώ οι γωνίες έχουν λειανθεί ώστε να δοθεί το σχήμα κάποιας μορφής κυπέλλων, όπως αναφέρει η επικεφαλής της έρευνας, παλαιοντολόγος Σίλβια Μπέλο, στην έκθεση που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Public Library of Science».

Οι επιστήμονες θεωρούν ότι «είναι αδύνατον να γνωρίζουμε επακριβώς ποια ήταν η χρησιμότητα αυτών των κυπέλλων, όμως άλλα παραδείγματα μας δείχνουν ότι μπορεί να έβαζαν σε αυτά αίμα, κρασί ή τρόφιμα», προφανώς στο πλαίσιο κάποιου τελετουργικού.

Τμήματα κρανίων από τουλάχιστον πέντε άτομα (ανάμεσά τους ενός νηπίου μικρότερου των τριών ετών, δύο εφήβων, ενός ενήλικου κι ενός γηραιότερου ατόμου), είχαν βρεθεί στο σπήλαιο Γκάουφ στο Σόμερσετ της Αγγλίας και αυτά μελετήθηκαν από τους επιστήμονες. Ακριβές εκμαγείο του κρανίου ενήλικου ατόμου θα εκτεθεί στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας από την 1η Μαρτίου και για τρεις μήνες.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Βρετανία
Άλλα θέματα στην κατηγορία Διεθνή της έντυπης έκδοσης
Μπαχρέιν
«Μαργαριτάρι» βουτηγμένο στο αίμα
Ιράν
Ιράν: διαδήλωση «μίσους» ενάντια στον «πράσινο δρόμο» ελευθερίας
Αίγυπτος
Αίγυπτος: οι νέοι της εξέγερσης ιδρύουν κόμμα, ενώ οι απεργίες συνεχίζονται
Λιβύη
Είκοσι νεκροί στη Λιβύη
ΗΠΑ
Η ομογενής που τα έβαλε με το Στρατό των ΗΠΑ
Ο Κόλιν Πάουελ ζητεί εξηγήσεις από τη CIA για τα «βιολογικά όπλα» του Σαντάμ
Οπου «κόλα», υποψία ύπαρξης καρκίνου
Ιράκ
Η Βαγδάτη ζητεί από τις ΗΠΑ μια συγγνώμη 1 δισ. δολαρίων
Βέλγιο
Εσπασαν το ρεκόρ ακυβερνησίας
Τουρκία
Ο Ερντογάν θέλει με νόμο τον έλεγχο των ηλεκτρονικών μέσων ενημέρωσης
Βρετανία
Βρετανοί: έτρωγαν νεκρούς κι έπιναν στα κρανία τους...
Άλλες ειδήσεις
Στροφάρουν οι δείκτες