Έντυπη Έκδοση

Χάσαμε το ΕΣΠΑ από ερασιτεχνισμό

Η επανάληψη στη ζωή μας και ιδιαίτερα στη ζωή των θεσμών φθείρει, τραυματίζει, εξουθενώνει. Οταν η επανάληψη αυτή συμβαίνει σαν φάρσα αναπαραγωγής της ασυλικής πραγματικότητας του Κρατικού Θεραπευτηρίου (Κ.Θ.) και του ΠΙΚΠΑ Λέρου, τότε προκαλεί θυμό, οργή, απογοήτευση.

Διακηρυγμένος σκοπός των ΚΕΠΕΠ είναι «η φροντίδα και η περίθαλψη παιδιών από 6 έως 18 ετών που πάσχουν από σοβαρή διανοητική καθυστέρηση, με ή χωρίς σωματικές αναπηρίες οι οποίες δεν επιδέχονται βελτίωση». Οπως το Κ.Θ. Λέρου, έτσι και τα ΚΕΠΕΠ είναι προϊόντα αναποτελεσματικότητας, στενής διαπλοκής πελατειακών σχέσεων, κομματικοκρατίας των τοπικών κοινωνιών με την εκάστοτε διορισμένη διοίκηση. Η «θεραπευτική» και «αποκαταστασιακή» κουλτούρα που επικρατεί δεν διαφέρει σε τίποτε από τις ασυλικές συνθήκες της Λέρου της δεκαετίας του '80: παντελής έλλειψη επιστημονικού και αποκαταστασιακού σχεδίου για τα παιδιά, επαγγελματική εξουθένωση υπάρχοντος προσωπικού, έλλειψη εξειδικευμένου προσωπικού, τραγική άγνοια διορισμένων διοικούντων σχετικά με το πολύπλοκο αυτό επιστημονικό-προνοιακό αντικείμενο, παραβίαση στοιχειωδών δικαιωμάτων φροντίδας και επαρκούς ιατρικής περίθαλψης των παιδιών, ανυπαρξία εκπαίδευσης, αξιολόγησης και κυρίως λογοδοσίας του προσωπικού και της διοίκησης.

Οι επανειλημμένες εκθέσεις του Συνηγόρου του Παιδιού και οι αποκαλύψεις της «Ε» τον Μάιο του 2006 φαίνεται να μη συγκίνησαν ούτε να κινητοποίησαν κανέναν υπεύθυνο. Σ' αυτή τη χώρα δεν υπάρχει ούτε πολιτική ούτε επιστημονική ούτε διοικητική ούτε ηθική-δεοντολογική ευθύνη. Δεν παραιτείται κανείς!

Στο Γ' Κοινονικό Πλαίσιο Στήριξης (2000-2009) είχε εύστοχα διατυπωθεί ότι χρειάζεται ένα νέο «Ψυχαργώς», δηλαδή ένα επιχειρησιακό σχέδιο για την ψυχιατρική μεταρρύθμιση για το άσυλο του ασυλικού-προνοιακού συστήματος στην Ελλάδα που ήδη χαρακτηριζόταν «δίκτυο ανθρώπινων αποθηκών» και όχι δομών φροντίδας. Ομως, η θλιβερή ανεπάρκεια και ο ερασιτεχνισμός, διαχρονικά, της λειτουργίας της Ελληνικής Πολιτείας, είχαν αποτέλεσμα οι δράσεις, που χρηματοδοτήθηκαν στο πλαίσιο του Γ' ΚΠΣ, να είναι ημιτελείς, αποσπασματικές, χωρίς συνέπεια, συνέχεια και σοβαρό επιχειρησιακό σχεδιασμό. Ετσι, στο ΕΣΠΑ δεν στάθηκε δυνατό, λόγω της προηγούμενης ανεπάρκειας και ελλειμμάτων των προηγούμενων δράσεων, να εγκριθεί από την Ε.Ε. σχεδόν τίποτε, παρά μόνον ελάχιστες δράσεις για στέγες υποστηριζόμενης διαβίωσης.

Η Παγκόσμια Εταιρεία για την Ψυχοκοινωνική Αποκατάσταση (WAPR) είναι διατεθειμένη να συμβάλει με την τεχνογνωσία και την εμπειρία της στη συγκρότηση ενός σοβαρού επιχειρησιακού σχεδιασμού για την αλλαγή του προνοιακού συστήματος στη χώρα μας, που μοιάζει να μη διαφέρει απ' αυτό των γειτόνων μας (Βουλγαρία, Ρουμανία). Πέρα από τα υποκριτικά «ευχολόγια», καμία αλλαγή σε τέτοια ιδρύματα αναπαραγωγής βίας και εγκατάλειψης δεν πραγματώνεται, με την πρόσληψη «5 νέων νοσηλευτών» όπως ανακοινώθηκε. Απαιτείται πολιτική βούληση, εμπλοκή των ειδικών και ρήξη με κατεστημένες νοοτροπίες των τοπικών κοινωνιών που με την ένοχη σιωπή τους τροφοδοτούν την ιδρυματική αθλιότητα.

* Αν. καθ. Κοινωνικής Ψυχιατρικής, Πάντειο Παν., αντιπρόεδρος WAPR, εθνικός εκπρόσωπος για την ψυχική υγεία στον ΠΟΥ

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Στη στήλη
Παρέμβαση
Άλλα θέματα στην κατηγορία Ελλάδα της έντυπης έκδοσης
Δικαστικό ρεπορτάζ
67χρονη για αρχαιοκαπηλία
Διεθνής επιστημονική διάκριση
ΜΙΤιληνιός στον πλανητάρχη
Εκπαίδευση
8 Ρίχτερ στην εκπαίδευση
11 σχολεία χωρίς σχολικά, αποχές και κινητοποιήσεις
Μικρή αύξηση των μαθητών
Παίζεται η δωρεάν σίτιση 2.500 φοιτητών
Υγεία
Εστελνε και παπάδες για τεστ ΠΑΠ!
Ζητούν παρέμβαση του πρωθυπουργού
Ακόμα 8 νεκροί από γρίπη
Ψαλίδι στις προσλήψεις
Ξεκίνησαν μόνοι τους τον διάλογο για την Υγεία
ΚΕΠΕΠ Λεχαινών
Επιχειρούν κουκούλωμα
ΟΚΑΝΑ
7 χρόνια αναμονή για θεραπεία
Κερατέα
Τσίπρας στην Κερατέα
Συγκοινωνίες
10ήμερο χειρόφρενων
«Δωρεάν Μετακίνηση»
Σηκώνουν μπάρες την Κυριακή
Αγανάκτηση
Ενοπλες δυνάμεις
Ο Τέντες κατά συνδικαλισμού των στρατιωτικών
Τοπική Αυτοδιοίκηση
Απάντηση από τη δημοτική σύμβουλο Χριστίνα Χριστοφάκη
Προς οριστική έκπτωση
Μεταναστευτική πολιτική
Μέχρι τελικής πτώσεως
Αστυνομικό ρεπορτάζ
Κατάληψη
Άλλες ειδήσεις
Αίτηση Μέγερ
Ικανοποίηση