Έντυπη Έκδοση

ΜΕ ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΠΡΟΣ ΚΟΜΜΑΤΑ ΚΑΙ ΦΟΡΕΙΣ Η ΕΣΕΕ ΖΗΤΕΙ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΥΣ ΑΝΤΙ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΕΩΝ

Προστατευτισμό ζητούν οι έμποροι

Φραγμούς αντί απελευθέρωσης στο ελληνικό εμπόριο ζητούν από την κυβέρνηση οι μικρομεσαίοι έμποροι ώστε να μην αφανιστούν από τα πολυκαταστήματα και την οικονομική κρίση.

Σε «μανιφέστο» με τις θέσεις της που παραδόθηκε χθες σε φορείς και κόμματα, η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου επικαλείται λόγους δημοσίου συμφέροντος ώστε να μην αρθούν, αλλά αντίθετα να επεκταθούν οι περιορισμοί ίδρυσης και λειτουργίας νέων -οργανωμένων και μη- εμπορικών καταστημάτων.

Αντιδρώντας στις πιέσεις της τρόικας και τα σχέδια της κυβέρνησης για απελευθέρωση, η ΕΣΕΕ έχει οργανώσει πανελλαδική «στάση εμπορίου» για την ερχόμενη Τετάρτη 23 Φεβρουαρίου, καλώντας όλες τις εμπορικές επιχειρήσεις να κατεβάσουν ρολά εκείνη την ημέρα.

Στο κάλεσμά της ανταποκρίθηκε χθες και η Ομοσπονδία Βενζινοπωλών Ελλάδας που ζήτησε από τους πρατηριούχους να στηρίξουν την κινητοποίηση.

Από το υπόμνημα με τις θέσεις τους γίνεται αντιληπτό ότι οι μικρομεσαίοι έμποροι επιδιώκουν να εξασφαλίσουν τη στήριξη του κράτους σε θέματα χρηματοδότησης και να βάλουν τάξη στα του οίκου τους σε ό,τι αφορά τον ανταγωνισμό από τους λιανοπωλητές και τα πανηγύρια, μέχρι τα Malls, επανακαθορίζοντας το πλαίσιο του ωραρίου, των αργιών κ.ά.

Σε ό,τι αφορά την ίδρυση καταστημάτων ζητούν:

* Να θεωρηθεί ειδικός λόγος δημοσίου συμφέροντος η προστασία των τοπικών μικρών επιχειρήσεων και οι άδειες σε υπερκαταστήματα να χορηγούνται από τους δήμους βάσει αυτού του κριτηρίου.

Αδεια για πάνω από 250 τετραγωνικά

* Να επιβληθούν περιορισμοί ως προς την ευκολία ίδρυσης νέων καταστημάτων. Προτείνει να απαιτείται άδεια για οποιασδήποτε μορφής νέα εμπορική επιχείρηση άνω των 250 τ.μ. Σήμερα χορηγείται άδεια σε καταστήματα πάνω από 2.500 τ.μ (πληθυσμός άνω των 100.000) και πάνω από 1.500 τ.μ σε δήμους με πληθυσμό από 15.000 μέχρι 100.000 κατοίκους. Να περιοριστεί η δυνατότητα δημιουργίας μεγάλων καταστημάτων σε δήμους με πληθυσμό κάτω των 15.000 κατοίκων (τώρα είναι ελεύθερη).

* Να απαγορευτεί η δυνατότητα σε επιχειρήσεις να ανοίγουν πολλά καταστήματα της ίδιας φίρμας εφόσον απέχουν 100 μέτρα μεταξύ τους.

* Να απομακρυνθούν οι μεγάλοι και πολύ μεγάλοι χώροι λιανικής (υπεραγορών λιανικού εμπορίου και μεγάλα εμπορικά κέντρα) από τα παραδοσιακά κέντρα των πόλεων.

* Να υπαχθούν τα εμπορικά κέντρα και τα εκπτωτικά χωριά στο καθεστώς αδειοδότησης του νόμου.

* Να απαγορευτεί το πλανόδιο εμπόριο σε μεγάλες πόλεις (άνω των 10.000 κατοίκων).

Για το θέμα της ελλιπούς χρηματοδότησης, η ΕΣΕΕ προτείνει αναδιάρθρωση-επιμήκυνση αποπληρωμής χρέους μικρομεσαίων επιχειρήσεων μέσω ομολογιακού δανείου με ευνοϊκούς όρους και κρατική εγγύηση. Για το ωράριο προτείνει να διαμορφώνεται από τους εμπορικούς συλλόγους. Να ισχύει και για τα καταστήματα εντός χώρων αναψυχής. Τα Σάββατα να κλείνουν όλα στις 6 το απόγευμα.

Για τις προσφορές ζητεί καθολική απαγόρευση προσφορών ένα μήνα πριν ξεκινήσουν οι εκπτώσεις και να επιτρέπονται μόνο δύο δεκαήμερα ετησίως.

Για τις τουριστικές περιοχές και ζώνες να αποφασίζουν οι δήμαρχοι.

Για τις εμποροπανηγύρεις, η ΕΣΕΕ ζητά να καταργηθούν όλες εκτός των παραδοσιακών και να διοργανώνονται εκτός των εμπορικών κέντρων των πόλεων. Επίσης να καταργηθούν όλες οι χριστουγεννιάτικες και πασχαλινές αγορές ή να διαρκούν μέχρι 5 ημέρες. Να καταργηθούν επίσης οι νομοθετημένες εξαιρέσεις για τις κυριακάτικες αγορές του Κοπανακίου στη Μεσσηνία, του Δοξάτου Δράμας και του Σχιστού. *

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Απεργίες και εκδηλώσεις διαμαρτυρίας
Απελευθέρωση επαγγελμάτων
Οικονομική κρίση
Εμπόριο
Άλλα θέματα στην κατηγορία Οικονομία της έντυπης έκδοσης
Υγεία
Επανέκδοση 3 ομολόγων για τους προμηθευτές νοσοκομείων
Φορολογικό νομοσχέδιο
Αυτόφωρο και για ανακριβή φοροδήλωση
Αξιοποίηση δημόσιας περιουσίας
ΔΝΤ: Κυβερνητικό το σχέδιο για τη δημόσια περιουσία
Ατακτη υποχώρηση Κάμερον για την πώληση δασών
Ανεδαφικά τα 50 δισ. αν δεν καθοριστούν τα έργα
Ευρωζώνη
Εκρηξη του πρώην καγκελάριου κατά ευρωπαϊκών κυβερνήσεων
Η Ευρώπη γυρίζει στην εποχή του Καιάδα
Βουλή
«Η Βουλή λειτουργεί ως σφραγίδα των προτάσεων της κυβέρνησης»
Εμπόριο
Προστατευτισμό ζητούν οι έμποροι
Δημόσιος τομέας
Με την επίδοση της αγωγής θα τρέχουν οι τόκοι υπέρ του πολίτη
Αγροτες
Ποιοί αγρότες μπορούν να ενταχθούν στα μεγάλα σχέδια βελτίωσης
Αλιεία
28,7 εκατ. από το Leader Αλιείας
Υπουργείο Οικονομικών
Για την επιλογή προϊσταμένων
Ναυτιλία
Μαζί με εφοπλιστές εκστρατεύει ο υπουργός στην Κίνα
Γαλακτοβιομηχανία
Φρένο 2%-3% στην αγορά γάλακτος
Ακίνητα
8% κάθισαν οι τιμές νεοδμήτων, τέλη του 2010
Διεθνές Νομισματικό Ταμείο
Το ΔΝΤ επιθυμεί υποτιμημένο το δολάριο
ΟΤΕ
ΟΤΕ: 200.000 σε σωματεία για το παιδί
Φυσικό αέριο
Υπέρ της συγχώνευσης Nabucco-ITGI η Ε.Ε.
Ενέργεια
Ρεύμα Elpedison από ΕΚΟ και ΒΡ
Άλλες ειδήσεις
Προστατευμένα ούζο Λήμνου και τσίπουρο Νάουσας
Ηλεκτρονικός υπολογισμός σύνταξης