Ελευθεροτυπία - 18/02/2011
Έντυπη Έκδοση
Ελευθεροτυπία, Παρασκευή 18 Φεβρουαρίου 2011
Φρένο 2%-3% στην αγορά γάλακτος
Ετήσια μείωση της τάξης του 2-3% σε όγκο θα σημειώσει η εγχώρια αγορά γαλακτοκομικών προϊόντων τη διετία 2010-2011, σύμφωνα με μελέτη που εκπόνησε η διεύθυνση οικονομικών μελετών της ICAP.
Η συνολική εγχώρια κατανάλωση γάλακτος αυξήθηκε με ετήσιο ρυθμό 2,5% την περίοδο 1999-2009.
Το φρέσκο παστεριωμένο γάλα μπορεί να παρουσιάζει την υψηλότερη κατά κεφαλήν κατανάλωση μεταξύ των λοιπών γαλακτοκομικών προϊόντων, όμως η παραγωγή του υποχωρεί συνεχώς την τελευταία τετραετία, ενώ αυξάνεται ταχέως η παραγωγή γάλακτος υψηλής παστερίωσης, σύμφωνα με την ICAP.
Το ποσοστό συμμετοχής του φρέσκου παστεριωμένου γάλακτος στο σύνολο της κατανάλωσης υποχώρησε στο 42,9% το 2009, ενώ το ποσοστό του γάλακτος υψηλής παστερίωσης ανήλθε στο 27% του συνόλου την ίδια χρονιά.
Κύριο χαρακτηριστικό του κλάδου είναι ο καθορισμός του συνόλου της εγχώριας πρωτογενούς παραγωγής αγελαδινού γάλακτος από το κοινοτικό σύστημα των ποσοστώσεων (εθνική ποσόστωση 2009: 845 χιλ. τόνοι), το οποίο θα καταργηθεί το 2015, σύμφωνα με απόφαση του Συμβουλίου Υπουργών Γεωργίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
Σε αντίθεση με το γάλα, η συνολική εγχώρια κατανάλωση γιαουρτιού μειώθηκε κατά 4,6% το 2009 σε σχέση με το 2008. Το μεγαλύτερο μέρος της εγχώριας κατανάλωσης καλύπτεται από τα εγχώρια προϊόντα, ενώ αύξηση παρουσίασαν οι εξαγωγές την τελευταία τετραετία. Η εισαγωγική διείσδυση ανήλθε στο 16,6% το 2009.