Έντυπη Έκδοση

Αυλαία για το «Αμφι-θέατρο»;

Ενα από τα τελευταία ιστορικά θέατρα της χώρας, το «Αμφι-θέατρο» του Σπύρου Ευαγγελάτου, με 36 χρόνια αδιάλειπτης καλλιτεχνικής ζωής σε Ελλάδα και εξωτερικό, αναστέλλει «λόγω ανωτέρας βίας» τη λειτουργία του.

Το κτήριο της Αδριανού 111, στην Πλάκα, μαζί με την αυλαία της «Διαβολογυναίκας» του Καρλ Σέχνερ, θα βάλει «λουκέτο» στο τέλος Μαΐου. Πρόκειται για μία εκβιαστική απ' τη δεινή οικονομική συγκυρία «κατακλείδα».

«Δεν θέλαμε να φτάσουμε εδώ. Αλλά το οικονομικό μάς γονάτισε. Εχω πάρει δάνεια, αλλά έχουν συσσωρευτεί χρέη», δήλωσε στην «Ε», ο Σπύρος Ευαγγελάτος. «Είμαι βαθύτατα πικραμένος. Σε άλλη χώρα το "Αμφι-θέατρο", λόγω της ιστορίας του, θα τύχαινε μιας άλλης μεταχειρίσεως».

Το ύψος του ενοικίου (ιδιοκτησία της ΑΕΛΙΟΣ Α.Ε.), είναι 9.000 ευρώ. Ακόμα και αν πετύχει μείωση και πάλι «χωρίς επιχορήγηση είναι αδύνατο να πληρώνεται», τονίζει. «Φέτος δεν θα δοθούν όμως καθόλου επιχορηγήσεις, η σεζόν τελειώνει σ' ένα μήνα. Δεν έχουν καν προκηρυχθεί οι νέοι όροι».

Εξ ου «εδώ και πολλούς μήνες» έχει κάνει αλλεπάλληλα διαβήματα προς τον υπουργό Πολιτισμού, Παύλο Γερουλάνο. Φωνή βοώντος... «Ηθελα να τον δω μήπως βρεθεί μονιμότερη λύση. Το ΥΠΠΟΤ έχει πάρα πολλά ακίνητα, κάποια θα μπορούσαν να παραχωρηθούν και να μετατραπούν σε θέατρο», προτείνει.

Στη χθεσινή ανακοίνωση ο Ευαγγελάτος εκφράζει και την πικρία του για την απόρριψη πρότασής του για το Φεστιβάλ Επιδαύρου 2011, «με την αιτιολογία ότι λάβαμε πέρσι μέρος». Αφορούσε τον «Φιλοκτήτη», με τον Γιώργο Κιμούλη και μουσική του Μίκη Θεοδωράκη. Με το Φεστιβάλ και τη θερινή περιοδεία θα εξασφαλίζονταν τα ενοίκια μόνο για το καλοκαίρι. «Δεν θα ήταν μόνιμη λύση», παραδέχεται. Η κόρη του Κατερίνα Ευαγγελάτου, που έδωσε νέα πνοή στο θέατρο με την πειραματική «Είσοδο Κινδύνου», χαρακτηρίζει «πρόβλημα κοινωνικοπολιτικό» το ότι «φτάσαμε να κλείνουν στην Αθήνα τα θέατρα».

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Τέχνες & Πολιτισμός
Με λέξεις-κλειδιά
Θέατρο
Σχετικά θέματα: Θέατρο
Φυγή και όραμα μέσα από τα ερείπια
Λίφτινγκ σ' έναν 77χρονο μύθο
Άλλα θέματα στην κατηγορία Τέχνες & Πολιτισμός της έντυπης έκδοσης
Θέατρο
Φυγή και όραμα μέσα από τα ερείπια
Λίφτινγκ σ' έναν 77χρονο μύθο
Αυλαία για το «Αμφι-θέατρο»;
Μουσική
Η πιανίστα με τις μπαγκέτες
61ο Φεστιβάλ Βερολίνου
Ψιλοσνόμπαραν το Οσκαρ
Μουσεία
Ψηφιακός ο πύργος όπου μαρτύρησε ο Ρήγας
Τηλεόραση
Η έμμεση διαφήμιση αλλάζει τη μικρή οθόνη
Στάσεις εργασίας σε ΑΠΕ-ΜΠΕ, δικαστικά για συμβασιούχους
Σε ανοδική πορεία η Web TV του ΑΝΤ 1
Απεργία στον «Alter»