Έντυπη Έκδοση

Σεμινάρια εργασιακής εμπειρίας...

Θα μας τρελάνουν εντελώς. Στο υπουργείο Εργασίας, λέει («Κυριακάτικη» 13/2), είχαν μείνει με την εντύπωση ότι η τρόικα δεν θα επανέλθει στις κλαδικές συμβάσεις και ότι το θέμα είχε διευθετηθεί.

Ομως, λέει, οι τρεις επικεφαλής επιτηρητές, που μας επισκέφτηκαν την περασμένη εβδομάδα, προτού αναχωρήσουν, δέσμευσαν, λέει, την ελληνική κυβέρνηση, μέσω του υπουργείου Εργασίας, να προωθήσει νέο εργασιακό νομοσχέδιο (το τρίτο εντός 12μήνου!), και έλαβαν υπόσχεση (από την αρμόδια υπουργό, υποθέτω) ότι, εάν με τις ειδικές επιχειρησιακές συμβάσεις δεν μειωθούν οι αποδοχές εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα (ήδη χαμένοι το 2010, βάσει της έκθεσης της Τράπεζας της Ελλάδος, 8% έναντι 15% των δημοσίων υπαλλήλων, χωρίς να προσμετρώνται οι φόροι!) να χάσουν κι άλλο.

Οταν στοιχεία, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αυτή τη φορά (ίδιο φύλλο, διπλανό δημοσίευμα), αποδεικνύουν ότι η «συνταγή» για «εξυγίανση» της ελληνικής οικονομίας με «εργαλείο» (ακριβέστερα... στιλέτο στο λαιμό) τη μείωση αποδοχών εργαζομένων, δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, ήταν λάθος! Αναρωτιέμαι, ώρες ώρες, όταν γίνονται και ξαναγίνονται συζητήσεις και διαπραγματεύσεις δικών μας υπουργών και επιστημονικών συνεργατών τους με εκπροσώπους της τρόικας, αν οι δικοί μας όντως διαπραγματεύονται ή, μήπως, παρακολουθούν... σεμινάρια εργασιακής εμπειρίας (τα περίφημα stages, για όποιους θυμούνται...), προκειμένου να εξετάζονται κάθε τρίμηνο και να παίρνουν βαθμό προβιβάσιμο.

Μια και ο λόγος για διαπραγματεύσεις, θα συνιστούσα, από πρωθυπουργό και κάτω, να διαβάσουν (το διαβάζω τώρα) το βιβλίο «Η αποστολή μου στην Αθήνα - Το έπος της εγκατάστασης των προσφύγων» (του 1922), του Χένρι Μοργκεντάου, Αμερικανού διπλωμάτη και ορισμένου από την Κοινωνία των Εθνών προέδρου της Επιτροπής Αποκατάστασης Προσφύγων, να πάρουν μια ιδέα, πώς διαπραγματευόταν, ο σπουδαίος αυτός φιλέλληνας, με σκαιότατους Εγγλέζους και Αμερικάνους τραπεζίτες, για δάνεια σε μιαν Ελλάδα που, κυριολεκτικά, έβγαινε από ερείπια! Γνωστά τα προβλήματα και συγγνωστή, ενδεχομένως, η απειρία. Ομως με συνεχείς «αναδιπλώσεις» στις διαπραγματεύσεις... πτυχίο δεν παίρνουμε!

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Στη στήλη
Στα πεταχτά
Άλλα θέματα στην κατηγορία Ελλάδα της έντυπης έκδοσης
Δικαστικό ρεπορτάζ
67χρονη για αρχαιοκαπηλία
Διεθνής επιστημονική διάκριση
ΜΙΤιληνιός στον πλανητάρχη
Εκπαίδευση
8 Ρίχτερ στην εκπαίδευση
11 σχολεία χωρίς σχολικά, αποχές και κινητοποιήσεις
Μικρή αύξηση των μαθητών
Παίζεται η δωρεάν σίτιση 2.500 φοιτητών
Υγεία
Εστελνε και παπάδες για τεστ ΠΑΠ!
Ζητούν παρέμβαση του πρωθυπουργού
Ακόμα 8 νεκροί από γρίπη
Ψαλίδι στις προσλήψεις
Ξεκίνησαν μόνοι τους τον διάλογο για την Υγεία
ΚΕΠΕΠ Λεχαινών
Επιχειρούν κουκούλωμα
ΟΚΑΝΑ
7 χρόνια αναμονή για θεραπεία
Κερατέα
Τσίπρας στην Κερατέα
Συγκοινωνίες
10ήμερο χειρόφρενων
«Δωρεάν Μετακίνηση»
Σηκώνουν μπάρες την Κυριακή
Αγανάκτηση
Ενοπλες δυνάμεις
Ο Τέντες κατά συνδικαλισμού των στρατιωτικών
Τοπική Αυτοδιοίκηση
Απάντηση από τη δημοτική σύμβουλο Χριστίνα Χριστοφάκη
Προς οριστική έκπτωση
Μεταναστευτική πολιτική
Μέχρι τελικής πτώσεως
Αστυνομικό ρεπορτάζ
Κατάληψη
Άλλες ειδήσεις
Αίτηση Μέγερ
Ικανοποίηση