Έντυπη Έκδοση

Πέντε κινήσεις για να τονωθούν οι ξένες επενδύσεις σε ακίνητα

Η ελληνική αγορά ακινήτων είναι θεωρητικά μια καινούργια αγορά, αφού στη χώρα για πολλά χρόνια η ακίνητη περιουσία δεν θεωρούνταν περιουσιακό στοιχείο προς διαπραγμάτευση και επένδυση αλλά οικογενειακό περιουσιακό στοιχείο που περνούσε από γενιά σε γενιά.

Πολύ πρόσφατα αυτό αρχίζει να αλλάζει και η ελληνική αγορά ακινήτων αρχίζει να ενεργοποιείται ως επενδυτικός προορισμός (πριν από την χρηματοοικονομική κρίση). Ωστόσο, η είσοδος των ξένων επενδυτών στην εγχώρια αγορά ακινήτων δεν γίνεται απρόσκοπτα, καθώς αυτή προσκρούει σε διάφορα προβλήματα και δυσκαμψίες που παρουσιάζει η εν λόγω αγορά. Πρέπει λοιπόν να ληφθούν συγκεκριμένα μέτρα, θεσμικού και άλλου χαρακτήρα, προκειμένου να ενθαρρυνθούν αλλά και να διευκολυνθούν οι ξένοι θεσμικοί ή ιδιώτες επενδυτές ώστε να αποκτήσουν πρόσβαση στην ελληνική αγορά ακινήτων. Πιο συγκεριμένα:

1 Δεν νοείται ανυπαρξία εθνικού κτηματολογίου για ευρωπαϊκή χώρα-μέλος της Οικονομικής και Νομισματικής Ενωσης, δεδομένου ότι ακόμη και αναπτυσσόμενες οικονομίες όπως η Αλβανία διαθέτουν κτηματολόγιο.

2 Η αγορά επιθυμεί απλούστερο φορολογικό καθεστώς, ώστε οι επενδυτές να μην εξωθούνται στις παρυφές της σκιώδους οικονομίας (παραοικονομίας) και στην εξεύρεση αδιαφανών λύσεων για να αντιμετωπίσουν την πολυπλοκότητά του.

3 Πρέπει το κράτος να δημιουργήσει όλες εκείνες τις προϋποθέσεις που θα διευκολύνουν την υλοποίηση μεγάλων επενδυτικών σχεδίων και αναπτύξεων, θα καταστήσουν τη χώρα πρωταγωνιστή στον παγκόσμιο τουριστικό χάρτη και συνεπώς θα αναζωογονήσουν την ελληνική περιφέρεια και τη νησιωτική Ελλάδα. Το άνοιγμα της ελληνικής τουριστικής αγοράς στον διεθνή ανταγωνισμό φαίνεται να είναι πλέον μονόδρομος, δεδομένης και της ευτυχούς συγκυρίας κορεσμού των ανταγωνιστικών για την Ελλάδα τουριστικών αγορών όπως της Ισπανίας και της Πορτογαλίας.

4 Το θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας της ελληνικής αγοράς ακινήτων πρέπει να απλοποιηθεί, να δίνει κίνητρα και να αποκτήσει όραμα αναφορικά με την κατεύθυνση της αγοράς.

5 Ενδείκνυται η στήριξη του θεσμού των έμμεσων επενδύσεων σε ακίνητα και διατήρησης του ευνοϊκού φορολογικού καθεστώτος που σήμερα διέπει τις ΑΕΕΑΠ.

Οι νόμοι που σήμερα διέπουν τη λειτουργία των Ανωνύμων Εταιρειών Επενδύσεων σε Ακίνητη Περιουσία είναι οι Ν. 2778/1999 και Ν. 3697/2008. Καθίσταται απολύτως σαφές ότι σκοπός του νομοθέτη είναι η δημιουργία επενδυτικών σχημάτων, που θα δίνουν τη δυνατότητα τόσο σε θεσμικούς όσο και σε ιδιώτες επενδυτές να έχουν πρόσβαση σε αξιόλογα και επαγγελματικά διαχειριζόμενα χαρτοφυλάκια ακινήτων, με τη μορφή μιας έμμεσης επένδυσης σε ακίνητη περιουσία, με χαμηλό κίνδυνο, η οποία θα τους παρέχει ένα σταθερό και προβλέψιμο εισόδημα.

Ταυτόχρονα, αυτά τα οχήματα δημιουργούν ζήτηση για επενδυτικό προϊόν, με αποτέλεσμα την τόνωση και την ανάπτυξη της οικοδομικής δραστηριότητας. Στην Αμερική όπου γεννήθηκε, στις αρχές της δεκαετίας του '60, ο θεσμός των ΑΕΕΑΠ (Real Estate Investment Trusts), εμφανίζονται να υπάρχουν 486 ΑΕΕΑΠ από το 1962 μέχρι το 2000. Η κεφαλαιοποίηση των αμερικανικών ΑΕΕΑΠ έφθανε τα 260 δισεκατομμύρια δολάρια, πριν από τη χρηματοοικονομική κρίση, σχεδόν δηλαδή όσο το μέγεθος του ελληνικού ΑΕΠ.

Γίνεται αντιληπτό ότι, τηρουμένων των αναλογιών, ο αριθμός των ΑΕΕΑΠ στην Ελλάδα είναι ακόμα ιδιαίτερα μικρός και, ως εκ τούτου, ο θέσμος πρέπει να στηριχθεί όχι μόνο γιατί δυνητικά μπορεί να αποτελέσει τον «κράχτη» για είσοδο ξένων επενδυτών στην ελληνική αγορά ακινήτων, αλλά και γιατί μπορεί να συνδράμει αποφασιστικά το υπουργείο Οικονομικών στη «μάχη» της μείωσης του δημοσιονομικού ελλείμματος. Μάλιστα, στο επικαιροποιήμενο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης γίνεται αναφορά στη δημιουργία εταιρείας συμμετοχών, στην οποία θα ενταχθούν συμμετοχές του Δημοσίου σε ακίνητη περιουσία. Παράλληλα προβλέπεται να δημιουργηθεί άλλη μια εταιρεία στην οποία θα ενταχθούν συμμετοχές του Δημοσίου σε εισηγμένες στο Χ.Α. επιχειρήσεις.

Υπό το πρίσμα αυτό, θεωρώ ότι δεν πρέπει να υπάρξουν πρωτοβουλίες αλλαγής επί το δυσμενέστερον του ευνοϊκού φορολογικού καθεστώτος που σήμερα διέπει τις ανώνυμες εταιρείες επενδύσεων σε ακίνητη περιουσία, γιατί αυτό θα υποσκάψει την όποια πρωτοβουλία της κυβέρνησης για αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας μέσω δημιουργίας (ΑΕΕΑΠ) Ανώνυμων Εταιρειών Επενδύσεων σε Ακίνητη περιουσία.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Στη στήλη
Αναλύσεις
Άλλα θέματα στην κατηγορία Οικονομία της έντυπης έκδοσης
Στο "χειρουργείο" του ΔΝΤ
Δεν έχουν τέλος τα μέτρα
Εχουμε ακόμα χρόνο για δανεισμό
Ερχονται πέτρινα χρόνια
Προσπάθειες για να τονωθεί η οικονομία
Ο νέος πόλεμος στις τράπεζες
Με την πλάτη στον τοίχο αναζητούν αναχρηματοδότηση οι εταιρείες
Πληρώνουν ακριβότερα για να εξασφαλίσουν παράταση αποπληρωμής
Λίγες και καλές τράπεζες θέλει το ΔΝΤ
Το σφυροκόπημα της Fitch και ο «εθνικός πόλος»
Μικρή νίκη της ΤτΕ απέναντι στους κερδοσκόπους
Ε.Ε.
Η κυρία Μέρκελ πνίγει την ευρωζώνη
Μετά την Ελλάδα, στην Ιβηρική οι κερδοσκόποι
Διεθνή
Λιτότητα που θυμίζει εποχή Τσαουσέσκου
Ουγγαρία: Ο στόχος επετεύχθη, οι εργαζόμενοι όμως παραμιλούν
Βίος και πολιτεία των οίκων
ΗΠΑ: Το μπαράζ πλειστηριασμών χτυπά τώρα τις βίλες
Επιχειρήσεις
Το παρασκήνιο επαναγοράς της Chipita
Για ορισμένες εταιρείες το ταμείο είναι... συν
Τουρισμός
Οι Γερμανοί μάς κάνουν... νούμερα
Ενέργεια
Ηλεκτρισμένες οι σχέσεις ΔΕΗ-ιδιωτών
Ισοζύγιο πληρωμών
Το διπλό έλλειμμα εκπέμπει SOS για την ανταγωνιστικότητα
Χειροτέρευση των συνθηκών βλέπουν επιχειρηματίες
Ναυτιλία
Αρση καμποτάζ, ίσον επενδύσεις
Κινητή τηλεφωνία
Καρτοκινητό «ξεκατίνιασμα» στη μικρή οθόνη
Αγορές
Ως συνήθως αισιόδοξοι για τα εταιρικά κέρδη
Η αναλαμπή δεν κρύβει τα ζόρια
Τρία ερωτηματικά για το Νότο
Χρηματιστήριο Αθηνών
Ασανσέρ πάλι το Χ.Α. λόγω σχεδίου στήριξης
Άλλες ειδήσεις
Από τον Μέιντοφ στα ελληνοτουρκικά