Έντυπη Έκδοση

Κούβα: 300 μέτρα εκσυγχρονισμού από τον Ρ. Κάστρο

Προτάσεις άνευ προηγουμένου στη σύγχρονη ιστορία της Κούβας, που περιλαμβάνουν περιορισμό στη θητεία των ανωτέρων κυβερνητικών στελεχών και περίπου 300 οικονομικά μέτρα, για να σωθεί η οικονομία της χώρας, έκανε ο πρόεδρος Ραούλ Κάστρο, ταυτόχρονα με σκληρή κριτική τής ώς τώρα πολιτικής.

Εντύπωση προκάλεσε η παραδοχή του ότι έγιναν λάθη που έχουν αφήσει τη χώρα χωρίς προφανή διάδοχο και ότι θα καταργηθεί το δελτίο διανομής βασικών τροφίμων. Προς το τέλος της ομιλίας του στο Συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος, ο Ραούλ είπε ότι θα περιοριστούν σε δύο διαδοχικές οι πενταετείς θητείες που θα μπορούν να αναλάβουν ο πρόεδρος της χώρας και μέλη του υπουργικού συμβουλίου, ώστε να επιτυγχάνεται η ανανέωση του πολιτικού συστήματος. Τόνισε ότι η χώρα αγνόησε για μεγάλο χρονικό διάστημα τα προβλήματά της και τώρα πρέπει να πάρει σκληρές αποφάσεις αν θέλει να επιβιώσει. Ζήτησε να γίνει βαθιά εκκαθάριση της κομματικής «νομενκλατούρας», ώστε να ανανεωθεί, ώς την ερχόμενη Τρίτη, η ηγεσία της, εγκαταλείποντας «το φορμαλισμό, την αδράνεια και το δογματισμό».

Τα οικονομικά μέτρα που πρότεινε, έπειτα από σχεδόν 4 μήνες επεξεργασίας (είχαν για πρώτη φορά ανακοινωθεί τον περασμένο Νοέμβριο), προβλέπουν τη μείωση των δημοσίων υπαλλήλων, το άνοιγμα στην ιδιωτική οικονομία, την αυτονομία των κρατικών επιχειρήσεων, μεταρρύθμιση του τομέα γεωργίας τροφίμων και άνοιγμα στα ξένα κεφάλαια. Επέμεινε ότι πρέπει κανονικά να καταργηθεί το δελτίο βασικών τροφίμων, αλλά «κανείς δεν θα αφεθεί στη μοίρα του». Προειδοποίησε ότι δεν θα επιτραπεί η υπερσυγκέντρωση ιδιωτικής περιουσίας και ότι θα οργανωθεί σύστημα κοινωνικής προσοχής ώστε να παραμείνει μια ελάχιστη κοινωνική προστασία για τους αναξιοπαθούντες.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Κούβα
Άλλα θέματα στην κατηγορία Διεθνή της έντυπης έκδοσης
Ιαπωνία
Ολη η χρονιά γεμάτη ραδιενέργεια
Φινλανδία
Φινλανδικό καρδιοχτύπι στην Ε.Ε.
ΗΠΑ
Φονικές καταιγίδες σάρωσαν στο Νότο των ΗΠΑ επτά πολιτείες
Ανασταίνουν τον τρόμο
Βρετανία
Βρετανία: απόρρητα στοιχεία στο Ιντερνετ για πυρηνοκίνητα υποβρύχια...
Γερμανία
Γερμανία: «Πράσινο» καγκελάριο δείχνουν οι δημοσκοπήσεις
Ιταλία
Κωλοτούμπα Μπερλουσκόνι στη δήλωσή του περί αποχώρησης: «Δεν τα παρατάω»
Γαλλία
Ιταλο-γαλλικός πόλεμος για τους λαθρομετανάστες από τη Βόρεια Αφρική
Αίγυπτος
Αίγυπτος: στο σκαμνί ο πρωθυπουργός και οι υπουργοί Οικονομικών και Εσωτερικών του Μουμπάρακ
Λιβύη
Η άμμος πνίγει το αίμα
Συρία
Αιμορραγεί η Συρία
Κούβα
Κούβα: 300 μέτρα εκσυγχρονισμού από τον Ρ. Κάστρο
Άλλες ειδήσεις
Καταδίκη Γαλλίας για εγκλεισμό ψυχικά ασθενούς χωρίς τη θέλησή του
Ανάγκα... να φύγουμε