Έντυπη Έκδοση

Σήμα ευαισθητοποίησης από το Δημόσιο Σήμα

Παρά τη βροχή δεν ήταν λίγοι οι Αθηναίοι που «κατέβηκαν» χθες το μεσημέρι στο Δημόσιο Σήμα στον Κεραμεικό. Με σύνθημα «το Δημόσιο Σήμα ενώνει» έδωσαν ραντεβού στο υπό απαλλοτρίωση οικόπεδο, που ορίζεται από τις οδούς Πλαταιών και Λεωνίδου.

Και αντί να αντικρίσουν ένα σκουπιδότοπο, όπως είχε μετατραπεί από την εγκατάλειψη, αντίκρισαν ένα διαμορφωμένο χώρο αναψυχής για τη γειτονιά, νέα δέντρα και καλαίσθητα πετρόκτιστα παγκάκια.

Σ' αυτό ακριβώς το οικόπεδο από τον 5ο έως τον 4ο αιώνα π.Χ. ενταφίαζαν οι Αθηναίοι τους πολεμιστές και τους επιφανείς δημόσιους άνδρες της πόλης. Ηταν το σημαντικότερο δημόσιο νεκροταφείο της αρχαίας Αθήνας. Στο παρακείμενο οικόπεδο η Αρχαιολογική Υπηρεσία του υπουργείου Πολιτισμού έφερε στο φως 15 τάφους, που είναι σήμερα ορατοί. Στο οικόπεδο, όμως επί των οδών Πλαταιών και Λεωνίδου δεν έχουν καν ξεκινήσει οι σωστικές ανασκαφές. Ετσι, 2.500 χρόνια μετά οι σύγχρονοι Αθηναίοι είχαν βρει ένα ιδανικό χώρο απόθεσης των σκουπιδιών τους... Μέχρι χθες.

Κάτοικοι και επαγγελματίες της περιοχής μαζί με τοπικές και άλλες οργανώσεις ανέλαβαν την πρωτοβουλία να καθαριστεί και να αναδειχθεί. Τα γραφεία μελετών doxiadis+ και diathlasis σχεδίασαν (αφιλοκερδώς) τη μετατροπή του από σκουπιδότοπο σε ωραιότατο κήπο, δημιουργώντας ουσιαστικά μια νέα διαδρομή μέσα στο κέντρο της Αθήνας, που γκρέμισε την εικόνα της εγκατάλειψης.

Εκτός από το Δημόσιο Σήμα, που επιτέλους φάνηκε, οι κάτοικοι και οι επαγγελματίες της περιοχής άνοιξαν και τα σπίτια, τα γραφεία και τα καταστήματά τους. Ηταν μια ιδιαίτερη αρχιτεκτονική ξενάγηση στην περιοχή -προηγήθηκε η αρχαιολογική- κλέβοντας τις εντυπώσεις. Οι επισκέπτες διάβαζαν στα μπάνερ που είχαν κρεμαστεί έξω από τα σπίτια την ιστορία των κτηρίων και μέσα ενημερώνονταν για τα προβλήματα της περιοχής και τη δύσκολη καθημερινότητα των ιδιοκτητών τους.

Το «παρών» έδωσε και ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης. Με τη συνεργασία του δήμου άλλωστε έγινε ο καθαρισμός όλη την προηγούμενη εβδομάδα. Υπογράμμισε και ο ίδιος ότι οι αρχαιολογικές ανασκαφές αργούν και τόνισε ότι στόχος του Δήμου Αθηναίων είναι η ανάπλαση του Κεραμεικού να φέρει ζωή σε μια από τις ομορφότερες γειτονιές της Αθήνας. Οραμα και του δήμου είναι η δημιουργία του πεζόδρομου, που θα ενώσει την Ακαδημία Πλάτωνος με τον Κεραμεικό.

«Με αυτή τη συμβολική κίνηση στοχεύουμε να ευαισθητοποιήσουμε πολιτεία και πολίτες ως προς τη δημιουργική συνύπαρξη της αρχαίας, νεότερης και σύγχρονης κληρονομιάς στην καρδιά της πρωτεύουσας, προβάλλοντας το ιστορικό αλλά και σύγχρονο πρόσωπο της πόλης», υποστηρίζουν οι ομάδες που ανέλαβαν την πρωτοβουλία. Και πρόκειται για δύο τοπικές οργανώσεις, το «Δημόσιο Σήμα» και την «ΚΜ Πρότυπη Γειτονιά», την «Ελληνική Εταιρεία για την προστασία του περιβάλλοντος και της πολιτιστικής κληρονομιάς», τους atenistas, το διεθνές μη κυβερνητικό δίκτυο «Ο κόσμος της Αθήνας», την «atopos» και το «Bios».

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Τέχνες & Πολιτισμός
Με λέξεις-κλειδιά
Υπουργείο Πολιτισμού
Περιβάλλον & οικολογία
Μουσεία και Αρχαιολογικοί χώροι
Άλλα θέματα στην κατηγορία Τέχνες & Πολιτισμός της έντυπης έκδοσης
Εφυγε ο Νίκος Παπάζογλου
Ενός σεμνού σιγή
Το παιχνίδι των λυγμών
Θέατρο
Λεπτές ισορροπίες
Εικαστικά
Ταξιδεύοντας με «Το χρώμα του χρόνου»
3η Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης: μια αγκαλιά για τους εξεγερμένους
Συνέντευξη:Ρεσίν Ασοντό
Madame Cinema
Κεραμεικός
Σήμα ευαισθητοποίησης από το Δημόσιο Σήμα
ΜΜΕ
Στον αέρα το ΕΣΡ
Κατάληψη
48ωρη η ΕΤΙΤΑ