Έντυπη Έκδοση

ΤΟ ΣτΕ ΒΑΖΕΙ ΦΩΤΙΑ ΣΤΗ ΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ ΤΗΣ ΑΡΧΗΣ

Στον αέρα το ΕΣΡ

Μια σειρά αποφάσεων, μεταξύ των οποίων και τωρινές, του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης βρίσκονται πλέον στον «αέρα» μετά την απόφαση του Δ' τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας, που έκρινε παράνομη τη συγκρότηση της ανεξάρτητης αρχής την περίοδο 2007-2008, με αιτιολογία ότι η θητεία μελών της είχε παραταθεί για διάστημα (πάνω από οκτώ μήνες) που δεν μπορεί να θεωρηθεί εύλογος χρόνος.

Η απόφαση βάζει «φωτιά» στο ΕΣΡ καθώς πλέον είναι πολύ πιθανόν και πρόσφατες αποφάσεις του να τεθούν υπό αμφισβήτηση. Κι αυτό, διότι μέχρι και τα μέσα του περασμένου Ιανουάριου η θητεία δύο μελών του συμβουλίου επίσης είχε παραταθεί για σχεδόν 15 μήνες και μετά αντικαταστάθηκαν. Κάτι που σημαίνει ότι αν οι υπεύθυνοι τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών σταθμών προσφύγουν στο ΣτΕ, είναι πολύ πιθανόν να τεθούν υπό αμφισβήτηση πρόστιμα ύψους τουλάχιστον 1.837.000 ευρώ, αλλά και αποφάσεις του ΕΣΡ για οριστική διακοπή λειτουργίας ραδιοσταθμών ή μετάδοσης εκπομπών, ακυρώσεις ή εγκρίσεις μετοχικών μεταβιβάσεων, απορρίψεις έκδοσης βεβαιώσεων νομίμου λειτουργίας κ.ά. Κι αυτά μέχρι και τις 10 Ιανουάριου 2011 καθώς μετά υπήρξε αντικατάσταση δύο μελών.

Στο συγκεκριμένο χρονικό διάστημα όμως το ΕΣΡ αποφάσισε το οριστικό «λουκέτο» στον ξενόγλωσσο ραδιοσταθμό του Δήμου Αθηναίων «Air 104,4» (Νοέμβριος 2010). Ο ραδιοσταθμός βέβαια είχε κλείσει με παρέμβαση του εισαγγελέα και της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, αλλά τα στελέχη του είχαν προσφύγει στο ΕΣΡ ζητώντας τη δική του γνωμοδότηση (επικαλούμενοι τον ν.3310/2005), η οποία όμως ήταν αρνητική. Τον Δεκέμβριο του 2010 επίσης το ΕΣΡ αποφάσισε να κατεβάσει «ρολά» και στο κανάλι της Nova, που μετέδιδε (κατόπιν οικονομικής συμφωνίας με τον Alpha) επί 23 ώρες το 24ωρο απ' ευθείας το ριαλιτοπαίχνιδο Big Brother. Το κανάλι εξέπεμπε μέχρι τότε σχεδόν επί δύο μήνες και στελέχη της ψηφιακής πλατφόρμας έκαναν λόγο, μετά την απόφαση του ΕΣΡ, για πιθανά διαφυγόντα κέρδη.

Τα πράγματα όμως φαίνεται να είναι πολύ χειρότερα καθώς ακόμα και τωρινές αποφάσεις του συμβουλίου μπορούν να τεθούν εν αμφιβόλω και να ζητηθεί η ακυρότητά τους. Κι αυτό, διότι τον περασμένο Ιανουάριο αντικατάσταθηκαν δύο από τα τρία μέλη που η θητεία τους είχε λήξει. Τη θέση του αντιπροέδρου του ΕΣΡ Νέστορα Κουράκη ανέλαβε η δημοσιογράφος Λίνα Αλεξίου και της Ιριδας Αυδή (μέλος) ο νομικός Γιώργος Στερφανάκης. Τα συγκεκριμένα μέλη δεν μπορούσαν να παραμείνουν στη θέση τους καθώς είχαν συμπληρώσει τις δύο προβλεπόμενες από τη νομοθεσία θητείες.

Υπό παράταση όμως επί 18 μήνες παραμένει ακόμα ένα μέλος του ΕΣΡ που έχει λήξει η θητεία του, ο Κώστας Τσουράκης. Εχει συμπληρώσει μόνο μία θητεία και θα μπορούσε να συνεχίσει γι' άλλη μία, όμως η Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής δεν κατέληξε σε απόφαση γιατί, σύμφωνα με πληροφορίες, υπήρξαν διαφωνίες και δεν κατέστη δυνατό να καταλήξουν στην αναγκαία αυξημένη πλειοψηφία. Κάτι που σημαίνει όμως ότι αφού δεν ανανεώθηκε η θητεία του, παραμένει υπό παράταση και ήδη με την απόφαση του Δ' τμήματος του ΣτΕ αυτό συνιστά μη νόμιμη συγκρότηση της ανεξάρτητης αρχής. Συνεπώς και όσες αποφάσεις έχει πάρει το ΕΣΡ από τα μέσα Ιανουαρίου μέχρι τώρα (μόνο τα πρόστιμα ξεπερνούν τις 350.000 ευρώ) αλλά και όσες παίρνει, από εδώ και στο εξής, μπορεί να τεθούν υπό αμφισβήτηση σε περίπτωση που γίνουν προσφύγες στο ΣτΕ.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Τέχνες & Πολιτισμός
Με λέξεις-κλειδιά
Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ)
Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης (ΜΜΕ)
Σχετικά θέματα: ΜΜΕ
Κατάληψη
48ωρη η ΕΤΙΤΑ
Άλλα θέματα στην κατηγορία Τέχνες & Πολιτισμός της έντυπης έκδοσης
Εφυγε ο Νίκος Παπάζογλου
Ενός σεμνού σιγή
Το παιχνίδι των λυγμών
Θέατρο
Λεπτές ισορροπίες
Εικαστικά
Ταξιδεύοντας με «Το χρώμα του χρόνου»
3η Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης: μια αγκαλιά για τους εξεγερμένους
Συνέντευξη:Ρεσίν Ασοντό
Madame Cinema
Κεραμεικός
Σήμα ευαισθητοποίησης από το Δημόσιο Σήμα
ΜΜΕ
Στον αέρα το ΕΣΡ
Κατάληψη
48ωρη η ΕΤΙΤΑ