Έντυπη Έκδοση

Αποκόμματα στιγμών και σκέψεων

«Πληρώνοντας πρόσφατα, ένα βράδυ στην Σίφνο, ο φίλος που μας φιλοξενούσε, 45.000 δρχ. για ένα τετράκιλο φαγκρί, θυμήθηκα μια θεία, στις αρχές της δεκαετίας του '50, που, όταν ο άντρας της, ιδιωτικός υπάλληλος, αρρώστησε βαριά και νοσηλεύτηκε, για χρόνια, σε νευρολογική κλινική, η μηνιαία σύνταξή της ανερχόταν στο ποσό των 600 δρχ. Για να μπορούσε, δηλαδή, η θεία μου να φάει το φαγκρί, θα έπρεπε να μαζεύει, χωρίς να κάνει κανένα άλλο έξοδο, την σύνταξη επτάμισι χρόνων;».

«Οι αδιέξοδες καταστάσεις είναι οι πιο ελπιδοφόρες» Θ.Ν. «Οι αδιέξοδες καταστάσεις είναι οι πιο ελπιδοφόρες» Θ.Ν. Πώς θα εξηγούσε την παραπάνω «εξομολόγηση» ο -αλαφροΐσκιωτος κατά τον Κοντό- Θανάσης Νιάρχος, ο αεικίνητος ποιητής και συγγραφέας, συνεκδότης της «Λέξης», επιμελητής και ανθολόγος δεκάδων βιβλίων; «Ε! Το σπουδαίο χρειάζεται και αυτό την καθημερινότητά του...»

Στο νέο του βιβλίο, εκδόσεις Καστανιώτη, με τίτλο «Ημερολόγιο χωρίς ημερομηνίες», με δύο έργα του ακαδημαϊκού Παναγιώτη Τέτση, ο αεικίνητος Θανάσης αποθησαυρίζει σκέψεις, τολμήματα πρωτόλειου συλλογισμού καταγεγραμμένου σε κάθε λογής χαρτάκια, σημειωματάρια μοναχικά, λεπτεπίλεπτα, αψεγάδιαστα γλωσσογραμματικά, που διεκδικούν την αυτοτέλεια, αποφθεγματικές ρήσεις που δεν επιδέχονται προσθαφαιρέσεις. Αφορμές που του έδωσε η πολύωρη καθημερινή του ενασχόληση με τη ζωή και τον πολιτισμό, ευκαιρίες - αλήθειες της στιγμής που εκείνος μοναδικά συλλέγει με ξεχωριστή δεινότητα, μια και συγκαταλέγεται στους ευλογημένους ελάχιστους που η τέχνη και ζωή τους γίνανε ένα.

Προσοχή εφιστά ο καρδιακός του φίλος, συγγραφέας, σκηνοθέτης και ηθοποιός Σταμάτης Φασουλής: «Είναι ένα μέρος της Αθήνας κινούμενο. Και πάντα εκεί, σ' αυτό το νοητό τετράγωνο που σχηματίζεται ανάμεσα από την Σόλωνος, Αισθήματος, Ακαδημίας και Καθημερινότητος γωνία, κυκλοφορεί φορτωμένος με τις πλαστικές σακούλες ξέχειλες από βιβλία, αποκόμματα, σκέψεις και εικόνες παλιών φίλων και αλλοτινών τοπίων, ο κύριος Νιάρχος, εκτελώντας δρομολόγιο Σπίτι - Δήμος σε χρόνο σταθερό και με άνεση εγγυημένη. Συλλέκτης στιγμών, βλεμμάτων και ανέκφραστων ακόμα ιδεολογιών, αυτός ο περιπατητής στην κόψη του ξυραφιού Κολωνάκι - Εξάρχεια συνεχίζει μια παράδοση κρυφή απ' όλους κι όμως αναγνωρίσιμη και υπό παντός αναγνωρισμένη».

Τρυφερός, ευρυμαθής, ευγενικός, ενίοτε δηκτικός, ανήκει στην ευάριθμη χορεία των πνευματικών ανθρώπων αυτού του τόπου που χρόνια τώρα εμμένουν σε θέσεις, ιδέες και αρχές τις οποίες δεν αγγίζει η κρίση της... δημόσιας ακρισίας μας. Διαβάστε το βιβλίο, ξεδιψά και ξαλαφρώνει, δίνει ανάσες... *

Τέχνη και Ψυχιατρική

Από την Πέμπτη έως την Κυριακή πραγματοποιείται από το Ινστιτούτο «Επέκεινα» στα Χανιά της Κρήτης, στο Μεσογειακό Αγρονομικό Ινστιτούτο, τηλ. 28210-35000, το 2ο Πανελλήνιο Ψυχιατρικό Συνέδριο με θέμα «Τέχνη και Ψυχιατρική».

Η θεματολογία του περιλαμβάνει θεματικές που αφορούν τη συμβολή της τέχνης στην ψυχική υγεία, την αποκατάσταση και την πρόληψη. Ειδικοί του χώρου από δομές και φορείς ψυχικής υγείας από όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό παραθέτουν τις απόψεις και την εμπειρία τους σε ζητήματα που άπτονται των πλέον πρόσφατων εξελίξεων στις θεραπείες μέσω τέχνης. Μεταξύ των ομιλητών είναι οι πανεπιστημιακοί: Α. Λιάκος, Γ. Καλλέργης, Α. Καράβατος, Ν. Αγγελόπουλος, Κ. Μπακιρτζής, ο Β. Μαυρέας, Φ. Τσαλίκογλου, ο Michel Lobrot, ο Alan Dilani, η Brenda Meldrum, ο Roger Arguile, η ψυχίατρος Κ. Μάτσα, ο γιατρός Σ. Μιχαήλ, ο σκηνοθέτης Γ. Κασπίρης κ.ά.

Αντεπιστέλλον μέλος

*Αντεπιστέλλον μέλος της στην έδρα της Βιοχημείας και Μοριακής Γενετικής των Φυτών εξέλεξε η Ακαδημία Αθηνών τον Αθανάσιο Θεολόγη, καθηγητή του Τμήματος Φυτών και Μικροβίων του Πανεπιστημίου Berkley και ερευνητή στο εκεί Κέντρο Ερευνών της Γονιδιακής Εκφρασης των Φυτών του υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ.

Ο κ. Θεολόγης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1944. Είναι πτυχιούχος της Ανωτάτης Γεωπονικής Σχολής Αθηνών. Σπούδασε Βιοχημεία Φυτών στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας - Λος Αντζελες, από όπου έλαβε και το διδακτορικό του. Είναι ο πρώτος που προσδιόρισε τον μηχανισμό με τον οποίο τα φυτά παρακάμπτουν τη δράση του υδροκυανίου επί της ροής των ηλεκτρονίων στο μιτοχόνδριο κατά την αερόβιο αναπνοή, κάτι που δεν συμβαίνει στα ζώα.

Με δασκάλα τη Μαρίζα

Δεκατρία χρόνια ζωής κλείνει εφέτος το Εργαστήρι Βιωματικής Παραδοσιακής Μουσικής που δημιούργησε η Μαρίζα Κωχ, στην οδό Προπυλαίων 31 στην Ακρόπολη, το οποίο εντάσσεται στο Ωδείο Αθηνών (τηλ.: 210-7240673, 210-7244251).

Τα μαθήματα περιλαμβάνουν γυμνάσματα και παραδοσιακά παιχνιδοτράγουδα με προεκτάσεις θεατρικού παιχνιδιού, γνωριμία με τα παραδοσιακά μουσικά όργανα και κυρίως με έναν κύκλο παραδοσιακών τραγουδιών από τη θαλασσινή και στεριανή Ελλάδα, που θα δώσει στα παιδιά τη δυνατότητα κατά τη διάρκεια του σχολικού έτους να δημιουργήσουν μια παιδική χορωδία παραδοσιακών τραγουδιών με βιωμένη γνώση και ενθουσιασμό για την παραδοσιακή μας μουσική και απευθύνονται σε παιδιά έξι έως οκτώ ετών. Ο κεντρικός στόχος είναι η δημιουργία πλούσιων συναισθηματικών βιωμάτων και αισθητικής μνήμης, που αποκτώνται μέσα από την κίνηση, τον λόγο και τα τραγούδια.

Αντιθέσεις

Παντελής Οικονόμου για τους κυβερνητικούς...

«Το μόνο σοβαρό, αξιόπιστο καταφύγιο για έναν συνεπή αριστερό είναι το ΠΑΣΟΚ σήμερα»

«Αθήνα 9,84 »

Τόνια Αντωνίου ...χειρισμούς

«Και τον Ιανουάριο και τον Μάρτιο μας διαβεβαιώνατε ότι τα μέτρα αρκούν. Σας δούλευαν ή μας δουλεύατε;».

«Βήμα»

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Στη στήλη
Ανθρώπινα
Άλλα θέματα στην κατηγορία Ελλάδα της έντυπης έκδοσης
Εγκληματικότητα στο κέντρο
Ο χάρτης της ανομίας
Αντιδράσεις για τον «Καλλικράτη»
«Καλλικράτης» σε πολιορκία
Πανελλαδικές 2010
Θέματα για γερά μολύβια
Υγεία
Κατ' οίκον φροντίδα για παιδιά με καρκίνο από τη «Φλόγα»
Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών
«Λουκέτο» στα ΚΕΠ, ανένδοτο το υπουργείο
Πρόσφυγες
Η Ε.Ε. μάς τους επιστρέφει -εμείς χωρίς υποδομές
Ημερίδα του ΚΕΘΕΑ
«Ο εγκλεισμός, ευκαιρία για απεξάρτηση»
Επιστολή
«Αρνούμαι τις κατηγορίες - δεν υπογράφω δήλωση μετανοίας»
Άλλες ειδήσεις
«Οχι παρακράτηση μισθού για χρωστούμενα στον εργοδότη»
Η Μέρκελ πρώτη στα... παράπονα των καταναλωτών
Επιτροπή «Ακρίβεια Στοπ» κατά του ΟΑΣΘ
Αυθαίρετος ο... σταθμός Μεταμόρφωσης
Βανδαλισμοί στη Ρόδο
Επίσχεση εργασίας στη Σχολή Τυφλών
Ανοιχτή συζήτηση
35 παραβάσεις ηχορύπανσης σε μαγαζιά
Φόνοι για ξεκαθάρισμα λογαριασμών
Αιγάλεω: δεύτερη «καταστροφή» για ιστορικό εργοστάσιο