• Γερμανία

  • ΓΕΡΜΑΝΙΑ Εκτός από τα ευρώ, μαζεύει και τα μεγάλα μυαλά
   Καλύτερα εκπαιδευμένοι από τους ντόπιους και πιο κοντά πολιτισμικά είναι οι σημερινοί μετανάστες στη Γερμανία, σύμφωνα με την «Die Welt» «Οι μετανάστες είναι νεότεροι και με καλύτερο μορφωτικό επίπεδο από το μέσο όρο τού ντόπιου πληθυσμού», παραδέχεται η υπουργός Εργασίας.
  • Η ναζιστική πλευρά ενός μεγάλου καλλιτέχνη
   Πολιτική αποκαθήλωση του Γερμανού εικαστικού μέσα από τη νέα βιογραφία του Ηταν ένας από τους σημαντικότερους -και σίγουρα ο πιο διάσημος- Γερμανούς εικαστικούς καλλιτέχνες της μεταπολεμικής εποχής, από τα ιδρυτικά μέλη του κόμματος των Πρασίνων. Χαρισματικός, αντικομφορμιστής, πρωτοποριακός και προκλητικός. Οπως όμως αποκαλύπτει μια νέα βιογραφία του, που θα κυκλοφορήσει τη Δευτέρα, ο Γιόζεφ Μπόις (1921-1986) είχε εξαιρετικά στενούς δεσμούς με ηλικιωμένους ναζιστές και πρώην ναζί, με τους οποίους μοιραζόταν πολλές αντιλήψεις.
 • Ιράν

  • «Αντισυνταγματική» η υποψηφιότητα γυναικών στο Ιράν
   «Αντισυνταγματική» έκρινε την υποψηφιότητα γυναικών στις προεδρικές εκλογές θεσμικό όργανο των Φρουρών της Επαναστάσης, αποκλείοντας τη συμμετοχή τους στη διεκδίκηση του ανώτατου αξιώματος στο Ιράν. Οι 30 Ιρανές που είχαν θέσει υποψηφιότητα για τις εκλογές της 14ης Ιουνίου γνώριζαν εξαρχής πως οι πιθανότητες να τους επιτραπεί η συμμετοχή ήταν ελάχιστες, αλλά ήλπιζαν πως υπέρ τους θα λειτουργούσε μία ασάφεια στο ιρανικό σύνταγμα.
 • Κίνα

  • Πώς υπέκυψε στον εκβιασμό η τελευταία αυτοκράτειρα
   Εκατό χρόνια μετά την παραίτηση του Που Γι βγαίνουν στο φως οι λόγοι που τον οδήγησαν εκεί Ο τελευταίος αυτοκράτορας της Κίνας με τη μητέρα του και την ακολουθία του Μυστήριο κάλυπτε για περισσότερο από έναν αιώνα τους λόγους που το 1911 οδήγησαν σε παραίτηση από το Θρόνο του Δράκου τον μικρό Που Γι, που κέρδισε στη συνέχεια μια ξεχωριστή θέση στην ιστορία ως ο τελευταίος Κινέζος αυτοκράτορας και έζησε ως κηπουρός μέχρι το τέλος της ζωής του.
 • Ρατσισμός

  • ΑΥΞΑΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΤΩΝ ΟΜΟΦΥΛΟΦΙΛΩΝ Μίσος για το διαφορετικό
   Σοβαρές διακρίσεις σε βάρος των ομοφυλοφίλων δείχνει πανευρωπαϊκή έρευνα που δόθηκε στη δημοσιότητα με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα εναντίον της Ομοφοβίας, η οποία προφανώς δεν είναι αρκετή για να ξορκίσει το ρατσισμό των πολλών Ευρωπαίων πολιτών, με αποτέλεσμα το ένα τέταρτο εκείνων που απάντησαν να έχουν πέσει θύματα επίθεσης ή να έχουν δεχθεί απειλές μέσα στην τελευταία πενταετία.
 • Συρία

  • ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΣΥΡΙΑΚΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΔΗΛΩΝΕΙ ΠΩΣ ΕΧΕΙ Η HUMAN RIGHTS WATCH «Βασανίζουν κρατουμένους στη Ράκα»
   Την ώρα που η διεθνής κοινότητα προετοιμάζει διεθνή διάσκεψη για μια πολιτική λύση στη συριακή κρίση, ο ξεριζωμός των Σύρων συνεχίζεται. Δεκάδες οικογένειες αναγκάζονται καθημερινά να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, ενώ ο επίσημος αριθμός των καταγεγραμμένων Σύρων προσφύγων έχει ξεπεράσει, κατά τον ΟΗΕ, το 1,5 εκατ. Αποδείξεις για το βασανισμό κρατουμένων στο αρχηγείο των συριακών δυνάμεων ασφαλείας στην πόλη Ράκα ανακάλυψε η οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων Human Rights Watch (HRW), καλώντας τους αντάρτες που ελέγχουν σήμερα την πόλη να προστατέψουν τα στοιχεία που παραπέμπουν σε συστηματική πρακτική του συριακού καθεστώτος.
 • Ψυχολογία και Ψυχιατρική,

  • Ψυχολόγοι εναντίον ψυχιάτρων
   Μια ιδιότυπη μάχη έχει ξεσπάσει για το τι συνιστά ψυχική νόσο και το εάν τα αίτια των ψυχικών διαταραχών έχουν βιολογική βάση Σε μια άνευ προηγουμένου κίνηση-επίθεση η Βρετανική Ενωση Ψυχολογίας και ειδικότερα το Τμήμα Κλινικής Ψυχολογίας της Ενωσης (DCP) εξέδωσε πριν από λίγες ημέρες μια ανακοίνωση με την οποία αμφισβητεί ευθέως τα διαγνωστικά εργαλεία και ουσιαστικά τον τρόπο άσκησης της ψυχιατρικής επιστήμης.