Έντυπη Έκδοση

ΜΕ ΤΟ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ, ΠΑΡΑΜΕΝΟΥΝ ΣΤΟ ΣΤΟΧΑΣΤΡΟ ΟΙ ΜΙΚΡΟΟΦΕΙΛΕΤΕΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΟΙ ΜΕΓΑΛΟΚΑΡΧΑΡΙΕΣ

Συνεχίζουν να κυνηγούν τη... μαρίδα

Τη μάχη του Δον Κιχώτη με τους ανεμόμυλους θυμίζουν διαχρονικά οι εξαγγελίες όλων των κυβερνήσεων για την πάταξη της φοροδιαφυγής. Σε όλα τα φορολογικά νομοσχέδια που έχουν περάσει από τη Βουλή τα τελευταία χρόνια έχει χυθεί πολύ μελάνι για τους τρόπους περιορισμού του φαινομένου. Το ίδιο έχει γίνει και με τα διαφορετικά μοντέλα που έχουν χρησιμοποιηθεί κατά καιρούς από την εκάστοτε ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών.

Πλήρες θέμα...

 • FED

  • Η ΕΣΘΕΡ ΤΖΟΡΤΖ ΚΗΡΥΞΕ ΠΟΛΕΜΟ ΣΤΟ ΤΥΠΩΜΑ ΦΘΗΝΟΥ ΔΟΛΑΡΙΟΥ Η Κασσάνδρα της Fed
   Η «βαθιά», συντηρητική Αμερική απεχθάνεται τον πληθωρισμό και θέλει να κάνει μπίζνες χωρίς το κράτος στα πόδια της Σε τρεις συνεδριάσεις της ομοσπονδιακής τράπεζας φέτος η Εσθερ Τζορτζ στάθηκε απέναντι στα 11 μέλη της FOMC που ψήφισαν υπέρ Μέχρι πότε θα συνεχίσει ο Μπεν Μπερνάνκι να τυπώνει χρήμα στις ΗΠΑ; Η ειρωνική απάντηση των σχολιαστών στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού είναι «QEternity», λέξη που συνδυάζει την πολιτική ποσοτικής χαλάρωσης (QE) και την αιωνιότητα (eternity).
 • Αγροτικά θέματα

  • Η ΕΛΛΑΔΑ ΠΑΡΑΒΛΕΠΕΙ ΤΗ ΔΙΕΘΝΗ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΣΥΣΤΗΝΕΙ ΕΛΕΓΚΤΙΚΟ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟ Εκτός ελέγχων η αγροτική εργασία
   Η φράση «Ολη η Ελλάδα είναι μια Μανολάδα», την οποία χρησιμοποίησε ελεγκτής του ΙΚΑ προκειμένου να καταδείξει ότι οι μισοί εργαζόμενοι είναι ανασφάλιστοι, δεν αντικατοπτρίζει την πραγματικότητα, αφού τα πράγματα είναι απείρως χειρότερα, καθώς η χώρα μας δεν έχει επικυρώσει τη Διεθνή Σύμβαση Εργασίας 129 για την επιθεώρηση στη γεωργία.
 • ΗΠΑ

  • 17 δισ. «επένδυσαν» οι Αμερικανοί σε αυξήσεις κεφαλαίων το α' τρίμηνο
   Μέσα στο 2013 οι αμερικανικές εταιρείες έχουν αντλήσει 16,8 δισ. δολάρια μέσω αρχικών δημόσιων προσφορών (IPOs), όπως τις κατέγραψε η βρετανική εταιρεία αναλύσεων Dealogic. Το κεφάλαιο αυτό είναι το μεγαλύτερο από το ξέσπασμα της κρίσης και αφορά 64 εταιρείες εγγεγραμμένες στα αμερικανικά χρηματιστήρια.
 • Υπουργείο Οικονομικών

  • Εσοδα στα τυφλά
   Η αποτυχία στην είσπραξη των μεγάλων οφειλών αποδίδεται και στο γεγονός ότι το υπουργείο Οικονομικών συνεχίζει να αναζητά έσοδα στα τυφλά, καθώς δεν έχει προχωρήσει σε εκκαθάριση μεταξύ αυτών που μπορούν πραγματικά να εισπραχθούν και όσων είναι ανεπίδεκτα είσπραξης.
  • Εκτός στόχων όλοι οι έλεγχοι
   Ιδια απογοητευτική εικόνα παρουσιάζει και η πορεία των ελέγχων. Το 2012 τα στοιχεία αποδεικνύουν ότι δεν επετεύχθη κανένας στόχος. Για παράδειγμα, ο προγραμματισμός ανέφερε ότι θα έπρεπε να έχουν γίνει 300 τακτικοί έλεγχοι σε μεγάλες επιχειρήσεις, ενώ τελικά έγιναν μόλις 76. Αντίστοιχη η εικόνα και στους ελέγχους σε φυσικά πρόσωπα μεγάλου πλούτου. Από το στόχο των 1.300 ελέγχων, τελικά έγιναν μόλις 495.
 • Άλλες ειδήσεις

  • Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΕΤΟΙΜΑΖΕΙ ΤΙΣ ΤΕΛΙΚΕΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ * ΤΙ ΛΕΝΕ ΟΙ ΠΟΛΕΜΙΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΤΕΣ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ Αχελώος, το ποτάμι που διχάζει
   Η κυβέρνηση ετοιμάζεται να πάρει τελικές αποφάσεις, ενώ εκκρεμεί η έβδομη κατά σειρά και μάλλον καθοριστική απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, για την τύχη των έργων της περιβόητης εκτροπής του Αχελώου. Εν τω μεταξύ, από το υπουργείο Ανάπτυξης και Υποδομών ανατέθηκαν νέες μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων και ανασχεδιασμού των έργων, πυροδοτώντας νέο κύκλο αντιδράσεων. Η εκτροπή του Αχελώου, που αποτελεί μόνιμη εξαγγελία των κυβερνήσεων εδώ και περισσότερο από μισό αιώνα, ενώ τα τελευταία 25 χρόνια γίνονται ενεργειακά και αρδευτικά έργα, η νομιμότητα και η σκοπιμότητα των οποίων απασχολεί τη Δικαιοσύνη, σε εγχώριο και ευρωπαϊκό επίπεδο εξακολουθεί να διχάζει. Διχάζει τις Περιφέρειες Δυτικής Ελλάδας και Θεσσαλίας, αλλά και σε πολιτικό, οικονομικό, τεχνοκρατικό και οικολογικό επίπεδο.

   Η «Ε» δίνει το λόγο σε δύο πρόσωπα, που έχουν άμεση γνώση και ενεργό συμμετοχή στις μακροχρόνιες εξελίξεις της εκτροπής του Αχελώου, οι οποίοι απαντώντας σε τρεις κοινές ερωτήσεις καταγράφουν την κεντρική αντιπαράθεση μεταξύ των υπερασπιστών και πολέμιων του έργου, φωτίζοντας παράλληλα τις μεγάλες διαφορές τους.