Έντυπη Έκδοση

Σκηνοθετώντας το θάνατό μου

Ο Λευτέρης Βογιατζής «σκηνοθέτησε» το τέλος του. Δεν υπήρξε ο μόνος. Σημαντικοί καλλιτέχνες και διανοούμενοι, όπως οι Ηλίας Πετρόπουλος, Αντώνης Σαμαράκης, Μάνος Χατζιδάκις, Δημήτρης Λάγιος και Δημήτρης Λιαντίνης και νωρίτερα η Μαρία Κάλλας κι ο Δημήτρης Μητρόπουλος, έγραψαν τους δικούς τους «τίτλους τέλους», δίνοντας σαφείς οδηγίες στους οικείους τους. Μακριά από πρωτόκολλα. Κάποιοι επέλεξαν τον υπόνομο, κάποιοι το τραπέζι της ανατομίας

Πλήρες θέμα...

 • Αρχαιολογία

  • Φορούσε χρυσοκέντητο φόρεμα η αυλητρίδα
   Βρέθηκε ο τάφος της με 353 μυροδοχεία στους λόφους Μουσών - Πνυκός - Νυμφών Μια «φιλέραστη» στην εποχή της αυλητρίδα θαμμένη με το επίσημο χρυσοκέντητο φόρεμά της και τον πλαγίαυλό της δείχνουν τα ευρήματα ενός απλού τάφου στο παρόδιο νεκροταφείο της αρχαίας οδού Κοίλης, στους λόφους Μουσών-Πνυκός-Νυμφών. «Οι εκατοντάδες θρηνητές και θαυμαστές που τη συνόδευσαν απόθεσαν στον τάφο της τις προσφορές τους, τα συνήθη στην εποχή τους μυροδοχεία, θέλοντας να δηλώσουν με την ευτέλεια αυτών των αγγείων την ασημαντότητα και ματαιότητα της ζωής», υποστηρίζει η ανασκαφέας του τάφου Ολγα Δακουρά-Βογιατζόγλου στην επίσημη δημοσίευση του ευρήματός της στο περιοδικό «Ανθέμιον» της Ενωσης Φίλων Ακρόπολης.
 • Βιβλίο

  • Η Ντορίνα Παπαλιού μιλάει για το νέο της βιβλίο Η Γενιά του '30 στην Αντίσταση
   *Με πλοκή καλοδουλεμένη και σασπένς αμείωτο ώς το τέλος, το «Απαραίτητο φως» εξερευνά τα ίχνη ενός χαμένου αριστουργήματος Η Ντορίνα Παπαλιού ένιωθε από παιδί την ανάγκη να εκφραστεί γράφοντας, αλλά «την καταπίεζα», όπως ομολογεί. «Επειδή και οι δύο γονείς μου ασχολούνταν με τον κινηματογράφο, με τρόμαζε η ανασφάλεια της δημιουργικότητας και ό,τι έγραφα το πέταγα, χωρίς να το έχει διαβάσει κανείς».
  • Κωστής Στεφανόπουλος, ο μοναχικός πρόεδρος
   ΝΙΤΣΑ ΛΟΥΛΕ
   Κωστής Στεφανόπουλος Ο μοναχικός πρόεδρος
  • Το βιβλίο κερδίζει αβίαστα τον αναγνώστη
   Με τη Νίτσα Λουλέ είμαστε φίλοι απ' τη δεκαετία του '80, τότε που η Αριστερά ζούσε ακόμα μέσα μου με φωτοστέφανα. Κόρη ηγετικού στελέχους, δυναμική, ανήσυχη και ενδιαφέρουσα, όπως είναι άλλωστε και σήμερα. Ομως περιέργως την άκουσα έκπληκτος να αναφέρεται, χωρίς ωραιοποιήσεις, σε γεγονότα που η τότε ηλίθια, δογματική αριστερή μου συνείδηση δεν μου επέτρεπε να τα αποδεχτώ ως αλήθειες.
 • Γυναικολογία

  • Πώς και σε ποιες περιπτώσεις γίνεται άμεση αποκατάσταση με ογκοπλαστική επέμβαση Οταν η μαστεκτομή μπορεί να... εξαφανιστεί!
   «Κάθε μορφή αποκατάστασης είναι ένα δώρο ζωής που οφείλει κάθε χειρουργός μαστού να προσφέρει στις ασθενείς του με σύνεση, συνέπεια και σεβόμενος τις αντενδείξεις» ρ Φιορίτα Πουλακάκη, PhD. EBSQ, χειρουργός μαστού Η πρόσφατη ανακοίνωση της Αντζελίνας Τζολί, ότι υπεβλήθη σε διπλή προληπτική μαστεκτομή, προκειμένου να μην εμφανίσει καρκίνο στο στήθος, σόκαρε το γυναικείο πληθυσμό και όχι μόνο.
 • Εικαστικά

  • Εσκασε η φούσκα στην αγορά τέχνης
   Ο Αλέξης Ακριθάκης, σύμφωνα με την εκπρόσωπο των Bonhams στην Ελλάδα, είναι ένας από τους τέσσερις Ελληνες εικαστικούς που όχι μόνο διατήρησαν τις τιμές τους, αλλά τις ανέβασαν κιόλας Η οικονομική ύφεση έδωσε τη χαριστική βολή σε ένα χώρο ούτως ή άλλως ευάλωτο και ασταθή: τον κόσμο της αγοράς τέχνης. Τα τελευταία τρία χρόνια συντελέστηκαν δραματικές αλλαγές, με χαρακτηριστικότερες όλων την αναστολή των δημοπρασιών του Πέτρου Βέργου, για πρώτη φορά από το 1989 (έτος ίδρυσής του), τη συρρίκνωση του greek sale του βρετανικού οίκου Bonhams και την παντελή κατάργηση των greek sale από τον έτερο ξένο οίκο, τους Sotheby's - εδώ τα πράγματα περιπλέχθηκαν και με δίκες.
  • ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΑΝΔΡΟΥΛΙΔΑΚΗ, γκαλερίστα «Η τέχνη, ασφαλής μετοχή»
   Μέσα στο σκηνικό μιζέριας υπήρξαν και οι τολμηροί. Οπως η 30χρονη Χριστίνα Ανδρουλιδάκη, η οποία εν μέσω κρίσης έκανε ένα παρακινδυνευμένο διάβημα: άνοιξε μια γκαλερί. Η can gallery στην οδό Αναγνωστοπούλου δεν παρουσίασε γνωστούς και καταξιωμένους, αλλά πρωτοεμφανιζόμενους καλλιτέχνες. Της βγήκε σε καλό.
  • ΤΑΣΟΣ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ, εικαστικός «Δεν γνωρίζω φτωχό γκαλερίστα»
   Ηπροσπάθειά μας να εξασφαλίσουμε για το ρεπορτάζ τη φωνή του καλλιτέχνη, ήταν δύσκολη. Οι περισσότεροι εικαστικοί αποφεύγουν να «ξύσουν πληγές». Δεν θέλουν να μιλήσουν για πράγματα «δυσάρεστα» από τα οποία ωστόσο πλήττονται. Την ίδια στάση αντιμετωπίσαμε και από γνωστούς γκαλερίστες. Σιωπή. Η μοναδική φωνή που βρήκαμε να μιλάει ανοικτά και χωρίς φόβο είναι ο Τάσος Παυλόπουλος. Και αυτά που λέει είναι «φωτιά»:
  • ΤΕΡΨΙΧΟΡΗ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ (Bonhams): «Μειώθηκε ο τζίρος»
   Το γεγονός είναι ένα και αμείλικτο για το greek sale του οίκου Bonhams (διεξάγεται δυο φορές το χρόνο): «Ο τζίρος μειώθηκε», λέει η εκπρόσωπός του στην Ελλάδα, Τερψιχόρη Αγγελοπούλου. Τα 6 εκατομμύρια είσπραξη που έκανε παλαιότερα ο οίκος έπεσαν στα 2. Μειώθηκε ο αριθμός των ανθρώπων που συμμετέχουν στις πλειοδοσίες περισσότερο από 50%. Κυρίως έχει συρρικνωθεί το ελληνικό αγοραστικό κοινό. Εξ ου και οι Bonhams πραγματοποιούν δυναμικά άνοιγμα στους Ελληνες της διασποράς.
 • Εκθέσεις

  • «Το Βερολίνο της Φώφης Ακριθάκη» στην Αθήνα
   Σε μία ζεστή ατμόσφαιρα μας υποδέχτηκε η Φώφη Ακριθάκη, μαζί με τον επιμελητή Ντένη Ζαχαρόπουλο, στο Μουσείο Αλεξ Μυλωνά-Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, όπου χθες εγκαινιάστηκε η έκθεση «Το Βερολίνο της Φώφης Ακριθάκη».
 • Ερευνες

  • Τι προτιμά μια γυναίκα, σεξ ή ψώνια;
   ΕΑΝ ΟΙ ΑΝΔΡΕΣ θεωρούν ότι οι γυναίκες προτιμούν μια ερωτική συνεύρεση μαζί τους από ό,τι μια βόλτα στα μαγαζιά, μάλλον θα πρέπει να αναθεωρήσουν την άποψή τους.
 • Ερευνες & μελέτες

 • Ιατρικές έρευνες

  • Αναμνήσεις στο καλάθι των αχρήστων!
   Πρόσφατες αρνητικές συναισθηματικές αναμνήσεις μπορούν να διαγραφούν από το νου, υποστηρίζουν επιστήμονες του Πανεπιστημίου Uppsala, ανοίγοντας νέους δρόμους στη μελέτη γύρω από το φόβο και τη μνήμη. Οταν μαθαίνουμε ή βιώνουμε κάτι, στην τράπεζα της μνήμης μας δημιουργείται μια μακροπρόθεσμη ανάμνηση, με τη βοήθεια μιας διαδικασίας καταγραφής που βασίζεται στο σχηματισμό των πρωτεϊνών.
 • Λογοτεχνία

  • Φρειδερίκος ΝΙΤΣΕ (1844-1900) Αμφισβητίας και παρεξηγημένος
   Τα ερωτήματα που τίθενται ακόμη και σήμερα για το φιλοσοφικό έργο του Νίτσε είναι επίκαιρα και ζωντανά σε κάθε κοινωνική-φιλοσοφική συζήτηση. Ισως να μην υπάρχει άλλος στοχαστής που τα κείμενά του να έχουν αναλυθεί από πολλές και διαφορετικές γωνίες. Παρ' όλα αυτά, ο απολογισμός για τις θετικές ή τις αρνητικές κριτικές που έχουν γραφεί για αυτόν καταλήγει σε ισόπαλο αποτέλεσμα.
  • Δύο αλφαβητάρια της νιτσεϊκής σκέψης
   Το βιβλίο των Ρόμπερτ Κ. Σόλομον και Κάθλιν Χίγκινς «Τι είπε στα αλήθεια ο Νίτσε» απαντά στα ερωτήματα που έχουν τεθεί εδώ και πολλά χρόνια και είναι ακόμη επίκαιρα, σε όλες τις φιλοσοφικές και κοινωνικές-πολιτικές συζητήσεις. Στον πρόλογό τους οι συγγραφείς, κατανοώντας τη μεγάλη ευθύνη της ερμηνείας του έργου του Νίτσε, σημειώνουν:
  • Ο Νίτσε και οι γυναίκες
   MARIO LEIS
   Ο Νίτσε και οι γυναίκες της ζωής του
   ΜΤΦΡ.: ΗΛΙΑΣ ΚΡΙΠΠΑΣ
  • Φιλόσοφος χωρίς ηθική
   «Οι κακοί άνθρωποι δεν τραγουδούν», αλλά και «οι καλοί δεν λένε ποτέ την αλήθεια», γράφει ο Νίτσε (Friedrich Nietzsche, 1844-1900) στο «Λυκόφως των ειδώλων» και στο «Ιδε ο άνθρωπος» αντιστοίχως, αποσπάσματα των οποίων, μαζί με τη «Θέληση για δύναμη», περιλαμβάνονται στην παρούσα έκδοση.
  • Χριστιανισμός, η «μεταφυσική του δήμιου»
   Ο ίδιος δηλώνει α-ήθικος, χωρίς σύστημα ηθικής, γι' αυτό αρνείται τις θρησκείες που επιδιώκουν την επιβολή μιας παγκόσμιας ηθικής μέσω της ενοχής και της ποινής· τέτοια μέσα χρησιμοποιεί και ο χριστιανισμός, η θρησκεία των αδύναμων και των ασθενών, η «μεταφυσική του δήμιου». Το νιτσεϊκό αίτημα είναι η «μεταξίωση των αξιών», δηλαδή η αντικατάσταση των αξιών της χριστιανικής ηθικής από έναν κώδικα συμπεριφοράς στο πρότυπο του Υπερανθρώπου.
 • Υγεία

  • Η περιπέτεια της τουαλέτας
   Μια στενότερη «σχέση» με την... τουαλέτα τους είναι αυτό που επιθυμούν όσοι υποφέρουν από δυσκοιλιότητα, μια πάθηση που κάθε άλλο παρά ασήμαντη ή σπάνια είναι. Σπανιότερες είναι για τις γυναίκες οι «επισκέψεις» στα... ιδιαίτερα, οι οποίες πλήττονται σε ποσοστό 67%, αλλά και οι ηλικιωμένοι με ποσοστό 47%. Μάλιστα η μεσαία τάξη φαίνεται να αντιμετωπίζει πρόβλημα δυσκοιλιότητας σε ποσοστό 60%.
  • Τα συμπτώματα της οζώδους σκλήρυνσης στα παιδιά !
   Η 15η Μαΐου είναι αφιερωμένη σε μια σπάνια αλλά σοβαρή πάθηση που μπορεί να κάνει την εμφάνισή της ακόμη και από τη βρεφική ηλικία. Η οζώδης σκλήρυνση είναι μια γενετική νόσος που προκαλεί καλοήθεις όγκους σε διάφορα όργανα, όπως ο εγκέφαλος, τα μάτια, η καρδιά, οι νεφροί, το δέρμα και οι πνεύμονες. Είναι, επίσης, η κύρια γενετική πάθηση που οδηγεί σε αυτισμό και επιληψία.
  • Φυσιολογικός τοκετός έπειτα από καισαρική;
   ΟΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ πως οι γέννες που ακολουθούν έναν τοκετό με καισαρική τομή πρέπει να γίνουν και εκείνες με καισαρική. Τα δεδομένα, όμως, έχουν αλλάξει ακόμη και αυτόν τον απαράβατο «κανόνα», και είναι πλέον γεγονός πως μια μητέρα που απέκτησε το πρώτο της παιδί με καισαρική μπορεί να επιλέξει το φυσιολογικό τοκετό για το δεύτερο και το τρίτο της παιδί.
  • Πετάξτε τη γάτα από την κρεβατοκάμαρα!
   ΕΧΕΙ ΑΠΟΔΕΙΧΘΕΙ ΠΛΕΟΝ ΟΤΙ μια γάτα σε ένα σπίτι μπορεί να βοηθήσει τον οργανισμό ενός μικρού παιδιού και να το προστατεύσει από μελλοντικές αλλεργίες. Ετσι, εκτός από τη χαρά που κάνει ένα παιδάκι για ένα γατί μέσα στο σπίτι, αποκτά και θωράκιση για αλλεργίες που ενδεχομένως κάποια άλλα παιδάκια θα αποκτήσουν.
 • Ψυχολογία

  • Οταν η τεχνολογία αλλάζει την ψυχολογία!
   Gadgetς, Διαδίκτυο, μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όλα όσα χαρακτηρίζουν τη ζωή του σύγχρονου ανθρώπου έχουν δεχθεί επιδοκιμασίες και αποδοκιμασίες για τη χρησιμότητα και τις συνέπειές τους στην ανθρώπινη υγεία, σωματική και ψυχική. Στον 21ο αιώνα, όμως, το πλαίσιο εξέτασης της επίδρασης των «αγαθών» της τεχνολογίας, ιδιαίτερα στον ψυχισμό του ατόμου, έχει αλλάξει σημαντικά.