Έντυπη Έκδοση

«Το Βερολίνο της Φώφης Ακριθάκη» στην Αθήνα

Σε μία ζεστή ατμόσφαιρα μας υποδέχτηκε η Φώφη Ακριθάκη, μαζί με τον επιμελητή Ντένη Ζαχαρόπουλο, στο Μουσείο Αλεξ Μυλωνά-Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, όπου χθες εγκαινιάστηκε η έκθεση «Το Βερολίνο της Φώφης Ακριθάκη».

Το 1969 η Φώφη Ακριθάκη μαζί με το σύζυγό της Αλέξη Ακριθάκη φτάνουν στο Βερολίνο και έπειτα από μερικά χρόνια ανοίγουν το φημισμένο «Εστιατόριον Fofi's». Διακοσμημένο από τον ίδιο το δημιουργό Αλέξη Ακριθάκη, με πρωτότυπα φωτιστικά και τοίχους βαμμένους σε γκριζοπράσινους τόνους, αποτέλεσε πόλο έλξης και συνάντησης του καλλιτεχνικού και πνευματικού κόσμου του Βερολίνου.

Σε μια εποχή που το Βερολίνο προχωρούσε σε ολοκληρωτικές αλλαγές και ξαναέγραφε την ιστορία της Ευρώπης, στο bar της Φώφης συναντούνταν καλλιτέχνες όπως οι: Αντι Γουόρχολ, Ρίτσαρντ Χόλμπουρκ, Μπράιαν ντε Πάλμα, Γιάννης Κουνέλλης, Χένρι Μίλερ και Ρόμπερτ ντε Νίρο. Ο Ακριθάκης ήρθε τότε σε επαφή με τους πνευματικούς πυρήνες της εποχής και παρουσίασε εκθέσεις με μεγάλη ανταπόκριση από το βερολινέζικο κοινό.

Στο Μουσείο Αλεξ Μυλωνά η Φώφη Ακριθάκη, μέσα από μία εξαιρετική έκθεση με ντοκουμέντα από τη λειτουργία του εστιατορίου και έργα Ακριθάκη, Κουνέλλη, Μίλερ, Γουίλσον, Ερνστ, καθώς και φωτογραφίες του εστιατορίου και τα διάσημα τραπεζομάντιλα με τη γραφή επάνω καλλιτεχνών, μας ταξιδεύει στην ατμόσφαιρα μιας άλλης εποχής.

«Το εστιατόριο υπήρξε στέκι καλλιτεχνών, με πολύ καλή μίξη ανθρώπων», μας αφηγείται. «Δεν υπήρχε ομοιογένεια. Μίξεις που πολλές φορές κατέληγαν σε έρωτες. Θυμάμαι που είχε έρθει ένας πελάτης και με φώναξε έξω και μου είπε: "Φώφη, περίμενε". Τον βλέπω να ανοίγει το πορτ μπαγκάζ του αυτοκινήτου του και να βγάζει μια κοπέλα που είχε φυγαδεύσει από το Ανατολικό Μπλοκ. Επειτα μπήκαν στο μαγαζί και άνοιξαν σαμπάνιες. Ερχόντουσαν ζωγράφοι, έβγαζαν τα καβαλέτα τους και ζωγράφιζαν. Τους αφήναμε, δεν μας πείραζε. Αυτούς τους ανθρώπους αναζητούσα να φιλοξενώ στο χώρο. Αν δεν είχαν χρήματα, τους κερνούσα. Η ατμόσφαιρα ήταν ευχάριστη, ο κόσμος περνούσε καλά και έφευγε με αναμνήσεις. Το εστιατόριο φιλοξενούσε διαφορετικές προσωπικότητες, επέτρεπε σε ξεχωριστά ταπεραμέντα να συνυπάρξουν. Αποτελούσε ένα ζυμωτήριο. Αλλωστε η ζωή φτιάχνει τόπους».

«Το εστιατόριο λειτουργούσε και ως σχολή. Γινόταν καλή εκπαίδευση στα παιδιά που ερχόντουσαν. Ακόμα και τώρα βρίσκω δικά μου παιδιά σε μαγαζιά του Βερολίνου. Το bar ήταν χώρος που έβρισκαν δουλειά και πολλοί Ελληνες. Θυμάμαι κάποτε ήταν ένα γκαρσόνι, και του λέω: "Θάνο, καθάρισε το τασάκι", και μου απαντάει: "Μα, κ. Φώφη, είναι μάταιο"» - και ένα χαμόγελο διαγράφεται στα χείλη της.

«Το Βερολίνο τότε διένυε μια περίεργη εποχή. Το τείχος, η σεξουαλική απελευθέρωση και όσα συνέβαιναν δημιουργούσαν μια άλλου είδους ατμόσφαιρα. Ηταν ένα νησί μέσα στην Ανατολική Γερμανία του Ψυχρού Πολέμου. Το Βερολίνο ήταν ένα ερείπιο. Αυτό που το κρατούσε ζωντανό ήταν οι άνθρωποί του».

«Σκεφτόμασταν τα τελευταία 2-3 χρόνια να κάνουμε αυτή την έκθεση. Δεν έχουμε πολλές φορές την ευκαιρία να προβάλλουμε έργα και ντοκουμέντα που αποτελούν την ιστορία μας. Είναι καθαρά έργα, με πρώτη αξία τον άνθρωπο που εμπλέκεται αλλά δεν διαπλέκεται. Είναι μια έκθεση πιο επίκαιρη από ποτέ».

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Τέχνες & Πολιτισμός
Με λέξεις-κλειδιά
Εκθέσεις
Άλλα θέματα στην κατηγορία Τέχνες & Πολιτισμός της έντυπης έκδοσης
Αρχαιολογία
Φορούσε χρυσοκέντητο φόρεμα η αυλητρίδα
Βιβλίο
Η Γενιά του '30 στην Αντίσταση
Κωστής Στεφανόπουλος, ο μοναχικός πρόεδρος
Το βιβλίο κερδίζει αβίαστα τον αναγνώστη
Γυναικολογία
Οταν η μαστεκτομή μπορεί να... εξαφανιστεί!
Εικαστικά
Εσκασε η φούσκα στην αγορά τέχνης
«Η τέχνη, ασφαλής μετοχή»
«Δεν γνωρίζω φτωχό γκαλερίστα»
«Μειώθηκε ο τζίρος»
Εκθέσεις
«Το Βερολίνο της Φώφης Ακριθάκη» στην Αθήνα
Ερευνες
Τι προτιμά μια γυναίκα, σεξ ή ψώνια;
Ερευνες & μελέτες
Ξυρισμένους ή αξύριστους προτιμούν οι γυναίκες τους άνδρες;
Ιατρικές έρευνες
Αναμνήσεις στο καλάθι των αχρήστων!
Καλλιτεχνικό ρεπορτάζ
Σκηνοθέτησαν το θάνατό τους
Λογοτεχνία
Αμφισβητίας και παρεξηγημένος
Δύο αλφαβητάρια της νιτσεϊκής σκέψης
Ο Νίτσε και οι γυναίκες
Φιλόσοφος χωρίς ηθική
Χριστιανισμός, η «μεταφυσική του δήμιου»
Υγεία
Η περιπέτεια της τουαλέτας
Τα συμπτώματα της οζώδους σκλήρυνσης στα παιδιά !
Φυσιολογικός τοκετός έπειτα από καισαρική;
Πετάξτε τη γάτα από την κρεβατοκάμαρα!
Ψυχολογία
Οταν η τεχνολογία αλλάζει την ψυχολογία!